145 milliárd forint marad a vállalkozásoknál

Megosztom
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


A társasági adókulcs egységesen 9 százalékra csökkentése nyomán 145 milliárd forint marad a vállalkozásoknál, és a legkedvezőbb adózási feltételeket nyújtaná Magyarország az Európai Unióban – mondta a nemzetgazdasági miniszter csütörtökön Budapesten.

Varga Mihály a Regionális Digitális Konferencia szünetében tartott rövid sajtótájékoztatón hozzátette: reményeik szerint ezt a javaslatot el tudják fogadni a munkaadókkal és munkavállalókkal péntek délelőtt tartandó tárgyaláson.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a budapesti Regionális Digitális Konferencián 2016. november 17-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a budapesti Regionális Digitális Konferencián 2016. november 17-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A kormányzat le szeretné zárni a tárgyalásokat a héten, hogy a jövő héten be tudja nyújtani a parlamentnek a tervezett javaslatokat. Ezzel reális lehetőség nyílna arra, hogy már január elsejével életbe lépjenek a módosítások, ami jó alapot teremtene arra, hogy a gazdasági növekedés a mostani 2-3 százalékos nagyságrendről 3-5 százalékos tartományba emelkedjen – mondta a miniszter.

hirdetés

Kérdésre válaszolva elmondta: a költségvetésen a kormány számításai szerint nem kell módosítani, a 200 milliárd forintos tartaléknak elegendőnek kell  lennie. Hozzátette, a bértárgyalásokon merült fel a társasági adó és a személyi jövedelemadó csökkentésének kérdése. Mint mondta, most a kormány arra lát lehetőséget, hogy a társasági adó csökkentésével és jelentős béremelés lehetőségének megteremtésével egyszerre javítsák a versenyképességet és tegyenek eleget a magasabb bérek iránti elvárásnak.

Varga Mihály szerint a kormány által javasolt 15 százalékos minimálbéremelés kérdésében van a legnagyobb távolság a munkaadókkal. A 4 százalékpontosra javasolt járulékcsökkentésnél közelebbiek az álláspontok, nincs nagyságrendi eltérés, csak a hangsúlyokban és az ütemezésben van különbség a kormány és a munkaadók között. A nemzetgazdasági miniszter összességében jó esélyt lát arra, hogy pénteken lezárják a tárgyalásokat. Elmondta, a társasági adónak két adókulcsa van, 19 százalék 500 millió forint adóalap felett, és 10 százalék alatta. A kormány ezt a két adókulcsot szeretné egységesíteni. Mint mondta, elképzelhető, hogy a csökkentés okozta kiesést a gazdaság teljesítménye már 2017-ben kompenzálni fogja – mondta.

A kata értékhatárának emelésével kapcsolatos kérdésre válaszolva elmondta, a minisztérium számításai szerint 50-60 ezer újabb vállalkozó fogja ezt a sokkal kisebb adminisztrációt jelentő adóformát választani, a mostani mintegy 160 ezren felül. Kérdésre válaszolva azt is elmondta, a paksi bővítésről nem tárgyalt Günther Oettingerrel sem most sem májusban.

energiaoldal.hu – MTI

Kapcsolódó cikkeinkMegosztom
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?