A Henkel Magyarország Kft. nyerte az országos Zöld Béka-díjat

Megosztom
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


A Deloitte tizenötödik alkalommal hirdette meg a Zöld Béka-díjat, vagyis a Közép-Európai Fenntarthatósági Jelentés Díjat. Az elismerést idén 13 országban ítélik oda a legjobb fenntarthatósági jelentést készítő cégeknek. A Henkel Magyarország Kft. lett az idei magyar nyertes, a Zwack Unicum Nyrt. pedig egyedi jelentésének köszönhetően az „Innovatív formai megoldásért” különdíjat kapta.

A Deloitte Magyarország 2000-ben alapította a vállalatok környezetvédelmi és társadalmi felelősségvállalását és eredményeit tükröző jelentések díjazását. A Zöld Béka-díj ezalatt a 16 év alatt regionális elismeréssé nőtte ki magát, ezzel is igazolva, hogy a pénzügyi eredményesség mellett egyre nagyobb jelentőséggel bír egy-egy vállalat felelősségvállalási kultúrája is. A résztvevők az előző egy vagy két pénzügyi évet lefedő társadalmi, társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos jelentésekkel, fenntarthatósági jelentésekkel, illetve integrált jelentésekkel pályázhattak.

kép: Deloitte Hungary

kép: Deloitte Hungary

A Zöld Béka-díjat országos és közép-európai szinten is kiosztják. Az országos szinten díjazott jelentések – így a Henkel Magyarország Kft. és a Zwack Unicum Nyrt. jelentései is – automatikusan részt vesznek a regionális szintű megmérettetésen is.

„A Henkel Magyarország Kft. jelentése nagyon érett és jól átgondolt jelentéstételi módszertant és fenntarthatósági stratégiát tartalmaz, amelyet számos esettanulmányon keresztül szemléltet. Mindemellett kiváló, kiterjesztett (augmented) digitális és online tartalommal bír. Kétségtelenül példás munka. A Zwack Unicum Nyrt. jelentése a lényeges információk kiemelésére és közvetítésére szánt infografikák használatával tűnik ki. Egyedisége mellett nem csak a GRI G4 feltételrendszerének felel meg, hanem könnyen átlátható és a fenntarthatósági stratégia is jól nyomon követhető az olvasó számára. Erős társadalmi és szociális elköteleződést mutat és nagy hangsúlyt helyez az etikus üzleti magatartásra is” – mondta a hazai nyertesekről Lukács Ákos, a Deloitte Fenntarthatósági és klímaváltozási üzletágának vezetője.

Az anyagoknak a GRI G3.1, a GRI G4, IIRC, a 2014/95/EU irányelv, az ENSZ Global Compact, az ISO 26000, illetve egyéb irányelvek szerint elkészített jelentésnek kellett lenniük. A díjra állami és magáncégek, alapítványok, valamint egyetemek egyaránt pályázhattak. A cégek a jelentéseket országos szinten az adott ország nyelvén és angolul is benyújthatták.

Az elbírálás során a független zsűri magát a fenntarthatósági jelentést értékelte forma és adattartalom szempontjából. Az idei zsűri tagjai voltak:

Márta Irén – Igazgató, Magyar Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH)

Kocsis Kriszta – Energiaügyi attasé, Budapest Brit Nagykövetsége

Faragó Tibor – Szent István Egyetem címzetes egyetemi tanára, a Magyar Tudományos Akadémia tagja

hirdetés

Drexler Dóra – Ügyvezető, Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi)

Simon Andrea – Osztályvezető, Ludwig Kortárs Művészeti Múzeum Nemzetközi Kapcsolatok Iroda

Németh G. Dániel – Changemaker, Ususty

Ötvös Zoltán – Újságíró, Magyar Idők

Bárány Róbert – Szerkesztő, Ozone Network TV csatorna

Nagy Richárd – Formatervező, ügyvezető és tulajdonos, CO&CO Designcommunication ügynökség

Doró Viktória – Tulajdonos és főszerkesztő, ReCity Magazin

Lisányi Endréné Dr. Beke Judit – Docens, Budapesti Gazdasági Egyetem, Külkereskedelmi Kar, Nemzetközi és Európa-Tanulmányok Intézeti Tanszék

Az elbírálási követelményeknek különösen egy 2017-től életbe lépő európai uniós rendelkezés tükrében van komoly jelentőségük, amely elő fogja írni a legnagyobb uniós cégek számára, hogy nem pénzügyi jelentéseket is készítsenek.

„Miként arra a Deloitte CSR menedzserek körében végzett, 2015-ös felmérése is rámutat, a közép-európai menedzserek 76%-a látja pozitívan a felelős vállalatirányítás alakulását a következő néhány évben. 63%-uk szerint pedig a 2017-től életbe lépő uniós irányelv pozitívan fogja befolyásolni az unió országaiban működő vállalatok nem pénzügyi jelentéseinek minőségét. Mindez erősíti a befektetők bizalmát, átláthatóbbá teszi az üzleti modellt, a stratégiát és az esetleges kockázatokat, továbbá új üzleti lehetőségek felkutatásában is segíthet. Azt látjuk, hogy egyre több közép-európai vállalat készít nem pénzügyi és integrált jelentéseket, azonban még mindig sok a teendő ezen a téren. A fenntartható fejlődéssel kapcsolatos tanácsadás ezért is foglal el kiemelt helyet a Deloitte által kínált lokális és globális szolgáltatások között” – hangsúlyozta Lukács Ákos.

Kapcsolódó cikkeinkMegosztom
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?