A magyar kormány is tájékozódik a „nem ajánlott” listára került vény nélküli gyógyszerekkel kapcsolatban

Megosztom
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


Franciaországban, a 60 millions de consommateurs című fogyasztóvédelemmel kapcsolatos magazin, egy kutatás következtében 28, elsősorban megfázás, köhögés, torokfájás kezelésére használatos vény nélkül kapható gyógyszerrel kapcsolatban adott „nem ajánlott” minősítést, mivel az azokban található erős, párhuzamosan működő hatóanyagok szimbolikusan egy kisebb háborút képesek okozni az emberi szervezetben.

Véleményük szerint a fogyasztók használatukkal esetlegesen több kárt okozhatnak, mint a tünetek kezelése által elért haszon – írja a The Local című francia hírportál.

a kép illusztráció

A francia fogyasztóvédelmi magazin által „feketelistára” került gyógyszerek közül a Nurofen Cold, a RhinAdvil, a Dolirhume és az Actifed egyébként Magyarországon is kaphatók. Az említett gyógyszerek olyan erős hatóanyagokat tartalmaznak, mint a paracetamol, ibuprofen, antihisztamin vagy a pszeudoefedrin – ezek együttes hatása igazi vegyi koktél a szervezet számára. Ezeknek együttes használata következtében súlyos mellékhatások is felléphetnek, és használatuktól megnő a szélütés, valamint a szívelégtelenség esélye – írja a cikk.

Sokan nem veszik figyelembe például, hogy számos köhögés elleni szirup rontja a vezetési képességet; az aszpirin- vagy ibuprofentartalmú gyógyszerek pedig kifejezetten veszélyesek a magzatra, ezért terhes nőknek nem ajánlott a fogyasztásuk – hívja fel a figyelmet a francia fogyasztóvédelmi magazin.

A november 16-i Kormányinfón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a témában feltett újságírói kérdésre reagálva elmondta, hogy tájékozódnak a francia vizsgálatban szereplő, Magyarországon is kapható gyógyszerekkel kapcsolatban, de előzetesen elmondható, hogy az egyik legszigorúbb gyógyszerkönyve van Magyarországnak, és az Európai Unión belül hazánk a legszigorúbb szabályozással rendelkező országok közé tartozik. Általánosságban elmondható, hogy Magyarországon ahhoz, hogy valami gyógyszerként forgalomba kerüljön, nagyon szigorú szabályok vonatkoznak. A magyar hatóságok, akár fogyasztóvédelem, akár gyógyszer-engedélyezés kiválóan működnek ebből a szempontból – fejtette ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.


A magazin felhívja a figyelmet a recept nélkül kapható készítmények szedésekor tapasztalt mellékhatások bejelentésére is, ezt Magyarországon többek között online is megtehetik a betegek az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján.

Az OGYÉI közleménye a mellékhatásokról:

Fontos a tájékozottság és a tudatos gondolkodás! – Elindult az OGYÉI második lakossági médiakampánya

hirdetés

November 20–24-e között zajlott több uniós tagállammal egyszerre az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) lakossági médiakampánya, amelynek célja, hogy minél többen jelentsék a feltételezett gyógyszer-mellékhatásokat. A kampány része volt annak az európai fókuszhétnek, amelyet immár második alkalommal rendeztek meg annak érdekében, hogy növeljék a gyógyszerekkel kapcsolatos tájékozottságot és erősítsék a tudatos gondolkodást. Az idei figyelemfelhívó kampány középpontjában a vény nélküli gyógyszerek álltak.

Bár a forgalomban lévő gyógyszerek igazoltan hatásosak és biztonságosak, minden gyógyszeres kezelés során felléphetnek mellékhatások, így akár a vény nélküli patikaszerek alkalmazásakor is. Fontos, hogy az egészségügyi szakemberek és a betegek tudatában legyenek a gyógyszerek alkalmazásához kapcsolódó kockázatoknak.

A lehetséges mellékhatások skálája szerteágazó, a fejfájástól a gyomorpanaszokon át az influenzaszerű tünetekig, de van, hogy egyszerűen csak rossz közérzet jelentkezik. A mellékhatás-bejelentések segítik az engedélyező hatóságokat abban, hogy nyomon kövessék a forgalomban lévő gyógyszerkészítmények biztonságosságát, és szükség esetén megfelelő óvintézkedéseket tegyenek. Akkor is fontos, hogy jelentsük a feltételezett mellékhatásokat, ha a panasz több gyógyszer egyidejű alkalmazásakor vagy hosszantartó kezelés után, illetve bármilyen étellel, vagy egyéb termékekkel kialakult kölcsönhatás következtében lép fel.


A gyógyszer-engedélyező hatóságok – köztük az OGYÉI – a feltételezett mellékhatásokról érkező bejelentésekre támaszkodnak annak megítéléséhez, hogy a forgalomban lévő gyógyszerek kellően biztonságosak-e. Sajnos, minden ilyen rendszerbe a ténylegesnél kevesebb bejelentés érkezik – éppen ezért van kiemelt jelentősége a mostani figyelemfelhívó kampánynak, amely a tájékozottság javítása és a tudatos gondolkodás erősítése által az egész rendszert erősíteni hivatott.

A gyógyszerek feltételezett nemkívánatos hatásainak (közismerten mellékhatásainak) összegyűjtésére szolgáló nemzeti mellékhatás-bejelentő rendszerek a gyógyszer-engedélyezés kezdete óta fontos szerepet játszanak a biztonságossági aggályok felismerésében – ezek jelentős részéről csak a hatósági adatbázisban való rögzítés után derül ki, hogy kapcsolatba hozható egy adott gyógyszer alkalmazásával.

Dr. Pozsgay Csilla, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója az idei figyelemfelhívó kampány kapcsán hangsúlyozza: a gyógyszerhatóság tevékenységének legfontosabb része megbizonyosodni arról, hogy a lakosság által alkalmazott gyógyszerek hatékonyak és kellően biztonságosak. A figyelemfelhívó kampánynak fontos szerepe van abban, hogy a lakosság, a betegek és az egészségügyi szakemberek merjék bejelenteni a feltételezett gyógyszer-mellékhatásokat, és tudják, hogy minden egyes bejelentés számít. Mindannyian segíthetünk biztonságosabbá tenni a gyógyszeres kezeléseket azáltal, hogy a gyógyszerek alkalmazásával összefüggésbe hozható bármilyen mellékhatás gyanúját jelentik a hatóságnak.


A bejelentés könnyen és gyorsan megtehető az OGYÉI online elérhetőségén: https://www.ogyei.gov.hu/mellekhatas/

A figyelemfelhívó kampány az európai uniós SCOPE projekt (Strengthening Collaboration for Operating Pharmacovigilance in Europe, a farmakovigilancia terén való együttműködés erősítése Európában) közös akcióprogramjából indult. Az egyik legfőbb célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a nemzeti gyógyszerhatóság mellékhatás-bejelentő rendszerére.

energiaoldal.huMegosztom
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?