Az EU szigorít: tudni fogjuk, mit eszünk

Megosztom
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


Az étrendünk befolyásolja az egészségi állapotunkat, és számos egészségi probléma kapcsolatban áll az étkezési szokásainkkal. Az Európai Unió tovább szigorítja az élelmiszereken elhelyezett feliratokkal kapcsolatos jogszabályokat, hogy ön valós és részletes információk alapján dönthesse el, hogy mi kerül a tányérjára.

EU Élelmiszer címke

 

MEGÁLLJ AZ ELHÍZÁSNAK

Az EU népességének több mint fele túlsúlyos vagy elhízott. Ez különféle lelki és testi problémákhoz vezethet, és növeli a szív- és érrendszeri betegségek, a rák és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

EU elelmiszer elhizas

CUKORBETEGSÉG

Ha cukorbetegséggel született, vagy fennáll a kockázata, hogy kialakuljon önnél, elengedhetetlen tudnia, hogy mit eszik.

Élelmiszer címke cukorbetegek

A cukorbetegség egyre nagyobb fenyegetést jelent az emberi egészségre: szívbetegséget, veseelégtelenséget, vakságot okozhat, és akár az amputáció kockázatával járhat. Az Európai Unióban évente 325 000 halálesetet tulajdonítanak a cukorbetegségnek.

ALLERGIA

A fejlett országokban nő az élelmiszerekhez kapcsolódó betegségben és allergiában szenvedők száma. Az élelmiszer-allergia jelentősen befolyásolja az életminőséget, és akár végzetes is lehet.

A gyártóknak minden összetevőt – köztük az allergéneket is -, fel kell tüntetniük, amely az Európai Unióban forgalmazott előre csomagolt élelmiszerekben megtalálható.

Élelmiszer címke allergia

A következő összetevőket külön feltüntetik:

    hirdetés
  • glutént tartalmazó gabonák (búza, rizs, árpa, zab, tönköly, kamut)
  • tengeri eredetű élelmiszer
  • tojás
  • halak és puhatestűek
  • földimogyoró és szójabab
  • tej
  • diófélék
  • zeller, mustár, farkasbab, szezámmag

 

INTOLERANCIA

A laktózintolerancia vagy laktózérzékenység lehet veleszületett vagy szerzett. Azt jelenti, hogy az ember nem képes megemészteni a laktózt, más néven tejcukrot, amely a tejben, illetve kisebb mértékben a tejtermékekben fordul elő.

Élelmiszer címke intolerancia

DARABOKBÓL FORMÁZOTT HAL ÉS HÚS

Hal és hal között is lehet különbség: az egyik egy friss hal darabja, a másik a hal különféle részeiből összeállított és megfestett hal. Ez utóbbit darabokból formázott halnak hívják. Ugyanezzel az eljárással húst is készítenek.

Élelmiszer címke darabokból formázott hús

A darabokból formázott hal és hús nem ártalmas az egészségre, de ahhoz, hogy ön megválaszthassa, hogy mit eszik, az előállítás módját fel kell tüntetni a címkén.

HONNAN SZÁRMAZIK?

A méz, az olívaolaj, a friss gyümölcs, a zöldség és a hús (marha, sertés, birka, kecske és baromfi) címkéjén fel kell tüntetni a származási országot. Ez az információ például akkor lehet hasznos, ha a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében helyi termékeket kíván vásárolni.

forrás: europarl.europa.eu

Kapcsolódó cikkeink



Megosztom
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?