Az evopro csoport kapta a 2015-ös Innovációs Nagydíjat

Megosztom
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


Az evopro csoport kapta a 2015-ös Innovációs Nagydíjat, az elismerések átadása előtt Kövér László, az Országgyűlés elnöke azt hangsúlyozta: Magyarország az elmúlt esztendőkben eredményes gazdaságpolitikai fordulatot valósított meg.

Az Országgyűlés elnöke csütörtökön a Parlamentben rendezett ünnepségen kiemelte: az ország gazdasága stabil növekedési pályára állt, a korábban tudatosan felállított adósság-csapdákból részben kiszabadult, és elindult végre azon az úton, amelyen a magyar gazdaságot nem mások által nyújtott nemzetközi uzsorahitelekből, hanem a magyarok munkájával állítják talpra és tartják állva.

Mészáros Csaba a Jedlik Ányos Klaszter konferencián 2014-ben. fotó: energiaoldal.hu

Mészáros Csaba a Jedlik Ányos Klaszter konferencián 2014-ben. fotó: energiaoldal.hu

Kövér László szerint nyilvánvaló, hogy az ország gazdasági erejéből telhetően még többet kell fordítani tudományos kutatásokra és célirányos fejlesztésekre, magas szintű műszaki, tudományos felsőoktatásra. Az is nyilvánvaló – folytatta az Országgyűlés elnöke -, hogy pénzügyileg nem tudunk többet áldozni ezen célokra, mint a gazdaságilag nálunk erősebbek.

Magyarországnak arra van esélye és lehetősége, hogy abból fektessen be többet, ami több, mint a pénz, és a magyaroknak, több is van belőle, mint pénzből: szellemi alkotóerőből – fogalmazott. Rámutatott: a pénz elengedhetetlen, de nem elégséges feltétele az eredményeknek, a teremtő emberi alkotóerő nélkül a pénz terméketlen és holt tőke csupán. Kitért arra is, a jelenlévők kreativitása mellett még szükség van valamire, ami nagyrészt az államon múlik, és ami szintén nem pénz, hanem józan ész, figyelem és szervezés kérdése.

hirdetés

Hozzátette: a globális piac körülményei között – a nemzetközi gyakorlattal összhangban – minden körülmények között erősíteni kellene azt a hazai keresletet, amely élteti a versenyképes magyar innovációs készségeket és képességeket. Évente közpénzekből ma is százmilliárdokat fordítunk olyan import termékekre, amelyeket legalább hasonló vagy még jobb minőségben elő tudnánk állítani Magyarországon is, a magyar innovációnak és a magyar munkaerőnek köszönhetően.

Ha a józan ész, figyelem és szervezés jegyében ezen összegeknek csak a felét tudnák célirányosan a hazai innovációra fordítani, akkor a jelenlévők munkájának pénzügyi keretei ugrásszerűen növekednének.

Hangsúlyozta: mindez egy olyan gazdaságpolitikai cél, amelynek elérésére a magyar állam rendelkezik legitim eszközrendszerrel, az állami cselekvési lehetőségek mellé ezért társul állami felelősség is, mely felelősséget leginkább a magyar gazdasági élet szereplői és a magyar kutatás-fejlesztés képviselői kérhetnek számon az államon – rögzítette az Országgyűlés elnöke, aki szerint amelyik társadalom a megújulás, az innovációs verseny terén lemarad, az azt kockáztatja, hogy szellemi és anyagi erőforrásait mások fogják kihasználni vagy éppen elhasználni, és abban soha nincs, nem lesz köszönet.

Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke azt mondta: a díjazottak olyan alkotásokat hoztak létre, amelyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy Magyarország versenyképesebb legyen és a modern világban megállja a helyét. Hozzátette: ezek az alkotások újszerűek, hasznosak és piaci értékük van. Kitért arra is, hogy 22 pályázat érkezett, amit az elnök kicsit kevesellt. Hozzátette: kutatás-fejlesztési és innovációs befektetői szemléletet kell megvalósítani, úgy, hogy azt támogatják, amitől eredmény várható.

Az evopro csoport – az evopro Innovation Kft. és az evopro systems engineering Kft. – az eRDM dinamikus vasúti terhelési rendszer kifejlesztéséért részesült a nagydíjban. Mészáros Csaba, a csoport tulajdonos elnöke kiemelte: öt éven át csiszolták a rendszert, ami mára exportképes termékké vált.

energiaoldal.hu – MTI

Kapcsolódó cikkeinkMegosztom
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?