Az MVM kifizette a Főgáz-részvényeket

Megosztom
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. hétfőn kifizette a Főgáz Zrt. kisebbségi részvénycsomagjának szerződésben rögzített 41 milliárd forintos vételárát az RWE részére.

Tájékoztatásuk szerint a hatósági jóváhagyásokat követően a fővárosi gáztársaság 49,83 százalékos részvény-adásvételi tranzakciója lezárult.

Fogaz logoA Főgáz Zrt. új igazgatóságai tagjává nevezték ki Laczó Sándort, Králik Gábort és Cseh Tamást, míg a felügyelőbizottság új tagjává választották Kóbor Györgyöt és Kiss Csabát.

Horváth Péter, az MVM Zrt. vezérigazgatója a közleményben hangsúlyozza: az MVM Csoport az utóbbi három évben felkészült arra, hogy jelentős szerepet vállaljon a földgázpiacon, ma a gázüzletág szinte minden jelentős szegmensében képviselteti magát, a vertikális értéklánc az infrastruktúrától a kereskedelemig, és a tranzakció eredményeként az egyetemes szolgáltatásig terjed.

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és az RWE Gas International N.V. 2013. december 18-án írta alá a részvény-adásvételi szerződést. Az MVM Zrt. közgyűlésének korábbi döntése értelmében a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., mint az MVM Zrt. legnagyobb tulajdonosa, a Magyar Állam képviseletében 41 milliárd forint tulajdonosi kölcsönt nyújtott a tranzakció teljes körű finanszírozásához, amelyet az év folyamán tulajdonosi tőkeemelésből refinanszíroznak – emlékeztet közleményében az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.

A tranzakció megvalósítását a The Boston Consulting Group, a PwC, a KPMG és a Siegler Weil Gotshal & Manges Ügyvédi Iroda nemzetközi tanácsadók segítették.

hirdetés

Az általuk készített vagyonértékelések szolgáltak alapul a tranzakció tárgyát, a Főgáz Csoport részvényeinek 49,83 százalékát jelentő részvények vételárának meghatározásához.

A tranzakció zárásával párhuzamosan megkezdődnek a tárgyalások a Főgáz Csoport Budapest Főváros Önkormányzata tulajdonában álló 50 százalék + 1 darab “A” sorozatú részvénycsomagjának, illetve az 1 darab “B” sorozatú részvényének megvásárlásáról is – közölték.

Közlemény szerint az ügyletre vonatkozó márciusi kormányhatározat deklarálja, hogy a többségi részvénycsomag vételárának meghatározásához az MVM Zrt. Főgáz Zrt.-ben való kisebbségi részesedésszerzése során alkalmazott értékelési módszer az irányadó, ugyanakkor a tényleges vételár rögzítése majd az adás-vételi szerződésben történik meg.

A Főgáz Csoport több mint kétmillió ember biztonságos földgáz ellátását szavatolja magas színvonalon Budapesten és környékén, valamint az ország 10 megyéjében. A több mint 1000 főt foglalkoztató cégcsoport mintegy 820 ezer fogyasztót lát el az 5800 kilométernyi jó állapotú, rendszeresen karbantartott gázhálózatán keresztül.

A társaság tavaly mintegy 2 milliárd köbméter gázt értékesített egyetemes szolgáltatói és szabadpiaci tevékenysége keretében. A Főgáz több éves országos szabadpiaci tevékenységével a magyar földgázpiac meghatározó szereplője – írja közleményében az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.

MTI

Kapcsolódó cikkeinkMegosztom
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?