Egynadrágos milliomos

Megosztom
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


4 éves korában hagyta el Magyarországot szüleivel, a csernobili atomkatasztrófa évében. Egyetemistaként alapított cége olyan hulladékokat dolgoz fel, amivel senki nem foglalkozik, mert nem éri meg. A folyamatosan növekvő TerraCycle már 23 országban van jelen, Tom Szaky pedig milliomos lett, akinek évente csak egy nadrágja van, amit addig hord, amíg szét nem megy. Közben egész évben utazik a világ minden táján lévő irodái között…

Hogy kerültél Amerikába?

Ez igazából a szülők meséje. 1982-ben Magyarországon születtem, és az akkori Népköztársaság útján (ma Andrássy út) laktunk. A szüleimnek – ahogy sok más magyarnak – nem tetszett a kommunizmus, és 1986-ban, a csernobili atomkatasztrófa utáni zűrzavaros helyzetben beraktak két koffert egy Trabantba és útnak indultak.

Fotó: Hejüsz Bettina

Fotó: Hejüsz Bettina

Mindketten orvosok voltak, és konferenciák révén ismert kollégáknál tudtunk megszállni Németországban, majd Hollandiában. Onnan Kanadába költöztünk. Otthon magyarul beszéltünk és magyar kajákat ettünk, de Magyarországra csak az utóbbi 3,5 évben járok gyakran, amióta megnyitottuk az itteni irodát. A szüleim most is Kanadában élnek, én viszont az egyetemi tanulmányaimat már az Egyesült Államokban kezdtem, a New Jersey Princeton Egyetemen.

Hogyan indult a TerraCycle?

Teljesen a nulláról kezdtem. 21 éves voltam, egyetemista, és jött egy ötlet, amiről a kollégiumban kezdtünk beszélgetni a barátaimmal. Egy klasszikus startup volt. A cég évről évre növekedett, ma már 23 országban futtatjuk az ötletet. Sok befektető is meglátta ebben a lehetőséget, és 10 év alatt majdnem 25 millió dollárt fektettek be a TerraCycle-be. Kanadában már eladtuk a 20%-át a cégnek, ott jelenleg ez a legnagyobb, hulladékkal foglalkozó vállalkozás.

Fotó: Hejüsz Bettina

Fotó: Hejüsz Bettina

Miért van ennyi szemét?

A szemét története csak egy évszázados. 100 évvel ezelőtt nem volt szemét, és azóta két dolog történt. Egyrészt a termékek nagy része nem természetes, hanem ember által kreált anyagból készül. Ezzel a környezet nem tud mit kezdeni, és szemét lesz. A másik probléma, hogy a világ lakossága ma tízszer nagyobb és tízszer többet vásárol, azaz összesen százszoros a növekedés. Ráadásul nem minőségi dolgokat, hanem olcsó, sokszor pocsék minőségű dolgokat, amik öt perc alatt szemétté válnak. Ez a toll rögtön hulladék lesz, ha kifogy belőle a tinta. Kinek van ma újratölthető tolla? De ruhából sem egy jót vesz valaki, hanem sok rossz minőségűt, mert a divat ezt diktálja.

hirdetés
Fotó: Hejüsz Bettina

Fotó: Hejüsz Bettina

Az emberek pedig egyszerűbb életet akarnak, ezért inkább kapszulás kávét isznak. Ezek miatt is egyre több a szemét. Ahol nagyobb a gazdagság, ott több a szemét is, ugyanis a fogyasztással arányos a keletkezése.

A tervezett elavulással összefügg a szemét mennyisége?

Nagyon nagy mértékben. Az üzleti világ számára igen fontos, hogy a fogyasztás minél nagyobb legyen. Az lenne a válasz, hogy ha fogyasztani akarunk, akkor válasszunk drágább, jobb minőségű dolgokat. Egyébként ezzel sok szegény tisztában van. Nem vesz 1000 tollat, csak egyet. Vagy egy jó minőségű ruhát, amit egy évig hord, és nem tíz rosszat. Egy jó cipőt, mint amilyen a tiéd, el tudsz vinni a cipészhez. Megjavítja a talpát és hordhatod tovább. Egy műanyag cipővel ezt nem tudod megcsinálni. Az egyszer használatos, olcsó dolgok a háború után szaporodtak el, az elmúlt ötven évben. Azért lett ilyen menő, mert óriási üzlet van benne. Gondolj bele, hogy a Gillette 13 milliárd dolláros forgalmat csinál évente Amerikában eldobható borotvákból.

Ha ez tartós borotva lenne, akkor csak 1 milliárdot érne el. Így van kitalálva, hogy mindig kidobni és újat venni…

A szemét globális probléma, de mit lehet vele tenni? Mi a TerraCycle titka, amit más nem tud? Mi lehet tenni az elektronikai hulladékkal? Hogyan megy ez Magyarországon?

A teljes interjút keresse az Energiafigyelő magazinban! A friss szám már az újságárusoknál!

Energiafigyelő magazin 2015-1

 

Kapcsolódó cikkeinkMegosztom
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?