Élelmiszerbiztonsági tanácsok árvíz idejére

Megosztom
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


A nagy esőzések okozta árvizek, belvizek az óriási anyagi károkon túlmenően élelmiszer­biztonsági kérdéseket is felvetnek. Szennyezett víz lepheti el a kertekben, földeken meg­termelt, beérő zöldségeket, gyümölcsöket, veszélyeztetheti a kutak vízforrásait, és az alacsonyabban fekvő területeken szennyeződhetnek a háztartások élelmiszer-készletei.

A szennyezett vízben ételfertőzést okozó baktériumok, vírusok, paraziták, bélféreg-peték lehetnek jelen, de az árvíz akár kiömlött, bemosódó vegyszereket is tartalmazhat. Az aláb­biakban összegyűjtött legfontosabb élelmiszerbiztonsági szabályokat, az ártereken élő ma­gánszemélyek, magánháztartások figyelmébe ajánljuk.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Árvíz előtt

Ha lakását, házát árvíz, feljövő talajvíz fenyegeti, lehetőleg helyezze az élelmiszereket, étel­készítéshez használt eszközöket, hűtőszekrényt biztonságba, olyan magasra, amit az emel­kedő vízszint valószínűleg nem ér majd el. A tartós, nem konzerv élelmiszereket tegye még külön vízzáró csomagolásba is. A hűtőszekrény tovább megtartja a hideget, ha tesznek bele előzetesen a mélyhűtőben jéggé fagyott termékeket pl. lefagyasztott dobozos, műanyag flakonos üdítőt vagy jégakut. Tegyen hőmérőt is a hűtőbe, mélyhűtőbe, hogy később a hőmérsékletet ellenőrizni tudja.

 

Árvíz alatt

  • Fordítson fokozott figyelmet az élelmiszerek megfelelő, száraz helyen történő tárolására, az ételek biztonságos elkészítésére és alapos hőkezelésére. Az ételeket alaposan süsse, főzze át fogyasztás előtt. A sütés-főzés akkor alapos, ha az étel felforr, és belseje is eléri a 75 ˚C fokot (ételhőmérővel is ellenőrizhető). A gyakori kézmosás is fontos!

  • Ne fogyasszon olyan élelmiszert, melyet az árvíz, feltörő talajvíz szennyezhetett. Ha két­ségei vannak, dobja ki!

  • Ne igyon bizonytalan tisztaságú vizet! Ha lakhelyén nem áll rendelkezésre biztonságos ivóvíz, fogyasszon palackozott vizet vagy főzzön teát. Sütéshez, főzéshez, konyhai mun­kához is csak tiszta ivóvizet használjon. Ha más lehetőség nincs, forralja a vizet legalább egy percig, majd hűtse le.

  • Az árvíz áramkimaradást okozhat. Ne nyitogassa szükségtelenül a hűtőszekrény ajtaját. Kinyitás nélkül a hűtőszekrényben kb. 4 órán keresztül, mélyhűtőnél ennél tovább is megőrizhető a megfelelő hőmér­séklet. Ezen időtartamon túl az élelmiszerek kezdenek felmele­gedni, ami lehetőséget ad a kór­okozóknak az elszaporodáshoz. Az áramellátás rendeződését követően hőmérővel ellenőrizze a hűtőszekrény belső hőmérsék­letét, ami még akkor elfogadha­tó, ha nem haladta meg az 8 ˚C fokot.

  • hirdetés
  • A mélyhűtőben tárolt élelmi­szerek, ételek biztonságosak, ha nem engedtek fel teljesen, ha belsejükben még érezhető­en jégkristályok vannak. Azok a termékek, melyek még nem teljesen engedtek fel, visszafagyaszthatók (ilyenkor minőségromlás előfordulhat, de megbetegedéssel nem kell számolni). A felengedett, de még hideg, érzékszervileg kifogástalan termékek alapos sütés-főzés után elfogyaszthatók. A felengedett, felmelegedett vagy érzékszervi (szín, szag) elváltozást mutató termékeket nem szabad felhasználni.

 

Árvíz után

  • Az elöntött házak konyhaterei, raktárai – a többi helyiséghez hasonlóan – az ár levonulá­sa után csak alapos takarítás és fertőtlenítés után vehetők újra használatba élelmiszertá­rolás, ételkészítés helyszínéül. A takarítást kesztyűben végezze, és utána mosson kezet.

  • Az ételkészítéshez használt edényeket, eszközöket, élelmiszerrel érintkező felületeket alaposan mossa el, öblítse le, fertőtlenítse. A tisztításhoz használjon ivóvíz minőségű vi­zet és zsíroldó szert, fertőtlenítéshez hypós oldatot (10 liter vízre 2 dl háztartási hypo, 5 perc behatási idő) vagy egyéb fertőtlenítőszert, a használati utasítás szerinti mennyi­ségben. A konyhai eszközök forralással, kifőzéssel is fertőtleníthetők. Azokat az eszközö­ket, melyek biztonságosan nem fertőtleníthetők vagy nem főzhetők ki, dobja ki.

  • Az eredeti, sértetlen, vízzáró csomagolású élelmiszerek (pl. konzerv, fémdoboz, üveg, műanyag palack stb.) külső felszínük lemosása, fertőtlenítése, öblítése és szárítása után felbonthatók, fogyaszthatók. A fertőtlenítés előtt távolítsa el róla a leváló, átázott címkét. Ha a címkét eltávolította és a terméket csak később fogyasztja el, ne feledje el ráírni, mit tartalmaz, és meddig fogyasztható.

  • Az árvíz által érintett kartondobozos, papír-csomagolású, celofánnal, fóliával fedett élel­miszerek, házilag készített befőttek nem biztonságosak, nem használhatók fel. Ez vonat­kozik az árvízzel elárasztott, csavarzáras üvegben házilag eltett befőttekre, ivólevekre is.

  • Az elárasztott kertben beérő zöldségek, gyümölcsök szennyezettek lehetnek, különösen a zöldségek, bogyós gyümölcsök veszélyeztetettek. Azt a zöldséget, gyümölcsöt, mely­nek érése az árvíz idejére esett, és amelyet az árvíz elért, nem szabad felhasználni. Ha a termék az árvíz idején még éretlen, beérés után (ha az érés legalább két héttel az árvíz levonulása után várható) alaposan tisztítás, mosás, hámozás után fogyasztható. Árvíz ál­tal érintett, nehezen tisztítható, nem hámozható gyümölcsöt (pl. eper, málna) nyersen semmiképp se fogyasszon. A zöldségféléket hámozás, hüvelyezés (pl. zöldborsó) előtt alaposan mossa meg.

Különös gondot kell fordítani a gyermekek, betegek, idősek biztonságos élelmiszerrel történő ellátására.

Az élelmiszer eredetű megbetegedések általában hasmenéssel, ritkábban hányással, láz­zal járnak. Aki e tüneteket észleli magán, forduljon orvoshoz!

forrás: nebih.hu

Kapcsolódó cikkeink



Megosztom
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?