Fütyült a szél az ellátásbiztonságra

Megosztom
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


Végigtarolta Európát a vihar, sok helyen még most sincs áram.

Németország

Súlyos közlekedési fennakadásokat és anyagi károkat okozott vasárnap Németországban a Herwart nevű vihar, amely az ország északi részére csapott le erős széllel.

Szentendre, 2017. október 29.
Autóra dőlt fát távolítanak el tűzoltók egy áruház parkolójában Szentendrén 2017. október 29-én. Több járásra másod- és harmadfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat délelőtt a várható viharos erősségű széllökések miatt.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Az óránkénti 100-110 kilométeres sebességű széllökésekkel érkezett vihar kicsavart fákat, megrongált villamos felsővezetékeket és épületek tetőszerkezetét. A legnagyobb fennakadásokat Hamburgban okozta, ahol vihardagály is keletkezett, az erős északnyugati szél a tenger vizét az Elba folyó torkolatába terelte, így a kikötő és a belváros alacsonyabban fekvő folyóparti térségégének egyes részei néhány órára víz alá kerültek.
A vágányokra dőlt fák és a megrongálódott vezetékek miatt csaknem teljesen megbénult a vasúti közlekedés Hamburgban. Nem közlekednek egyebek között a várost Berlinnel, Kiellel és Hannoverrel összekötő járatok, és mások mellett Braunschweig, Göttingen és Wolfsburg is elérhetetlen vonattal.
Hamburgban és Berlinben alig néhány óra alatt több száz helyszínre riasztották a tűzoltókat az utakra, épületekre, kertekre, parkokra dőlt fák, megrongálódott tetők és összedőlt állványzatok miatt. Hamburgban vasárnap délig 500-nál is több, Berlinben bő 200 bevetésük volt a tűzoltóknak. Berlinben a városi gyorsvasút (S-Bahn) és a metró hálózatában is akadozik a közlekedés.
A német főváros vezetése figyelmeztetést adott ki, amely szerint el kell kerülni a parkokat és az erdős területeket, mert a kicsavarodó fák és leszakadó ágak életveszélyt okozhatnak. Délig egy személyi sérülésről számoltak be a hatóságok, Berlin Schöneberg nevű kerületében összedőlt egy lakóház felújítási munkáihoz használt homlokzati állványzat, a balesetben súlyosan megsérült egy járókelő.
Idén ez a harmadik nagyobb őszi vihar Németország északi és középső részén. A legnagyobb károkat a Xavier okozta, amely október elején söpört végig a régióban, és hét halálos áldozatot követelt. A Herwart várhatóan kisebb pusztítást végez majd, főleg azért, mert a legtöbb levél már lehullt a fákról, így a szél kisebb felületbe tud belekapaszkodni.

Csehország

Több mint 120 ezer háztartás volt még hétfőn reggel is áram nélkül Csehországban a vasárnap átvonuló rendkívül heves, esővel kísért szélvihar következtében. A vasúti közlekedés továbbra is mintegy kéttucatnyi regionális vonalon szünetel – jelentette hétfőn reggel a cseh közszolgálati hírtelevízió (CT24).

A helyenként óránkénti több mint 120-140 kilométer sebességű szélvihar következtében ketten meghaltak, a vihar által kitépett fák dőltek rájuk, és mintegy harminc személy sérüléseket szenvedett. Országszerte komoly anyagi károk is keletkeztek, a nagy erejű szélvihar számos háztetőt rongált meg,  középületeken és családi házakon, fákat, póznákat tépett ki. A nyugat-csehországi Most városában összedőlt egy fatemplom, Prágában a történelmi Kiállítási Palota tetejének egy részét tépte le a szél, míg Brünnben egy nagyobb üzletközpontban keletkeztek hasonló károk.
Az ország hét régiójában továbbra is energetikai vészhelyzet van. A Cseh Energetikai Művek (CEZ) közlése szerint vasárnap összesen mintegy félmillió háztartás volt néhány órára áram nélkül, de a problémák többségét hétfő reggelre sikerült eltávolítani. A több mint 120 ezer áram nélküli háztartásnak legkésőbb hétfő estére, kedd reggelre ígért újra áramot a CEZ. Súlyos probléma, hogy a magasfeszültségű vezetékek is mintegy 300 helyen vannak rongálódtak meg vagy szakadtak el.
A Cseh Meteorológiai Intézet szerint a legnagyobb erejű szélvihart – 180 km/h – az Óriás-hegység legmagasabb csúcsán, a Snezkán mérték vasárnap reggel.

Szlovákia

Csaknem kétszázezren maradtak  áram  nélkül vasárnap Szlovákiában az országon átvonult rendkívül erős szélvihar következtében, amely országszerte okozott károkat – jelentette hétfőn a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökség.

hirdetés

A villanyvezetékeket, a házak tetőszerkezeteit megrongáló, sok helyütt fákat is kidöntő erős szél következményeinek elhárítására több, mint nyolcszáz tűzoltót kellett mozgósítani, ők közel ötszáz helyszínre szálltak ki. A szélvihar a legtöbb problémát az ország nyugati részében, a nyitrai, trencséni, pozsonyi és nagyszombati megyékben okozta, utóbbiakban több, mint háromszáz helyszínen kellett károkat elhárítaniuk a tűzoltóknak.
A villanyáram-ellátás kiesése leginkább Pozsony, Trencsén és Nagyszombat környékén okozott gondokat, ezekben a régiókban még hétfőn reggel is hatezer háztartás volt áram nélkül. A vezetékrendszerben keletkezett – többnyire kidőlt fák okozta – károk elhárítása még jelenleg is folyamatban van, a szolgáltató jelentése szerint az érintett területeken teljesen ma estére állhat helyre a rendszer.
A vihar nem kerülte el az ország hegyi térségeit sem, jelentős károkról ugyan ezekből a térségekből nem érkeztek jelentések, de a helyenként az utakat elzáró, kidőlt fák miatt voltak forgalmi fennakadások. Ezen felül, a vihart megelőzően illetve azzal egy időben a Magas Tátrában leesett, mintegy fél méternyi friss száraz hó miatt lokálisan közepes szintű lavinaveszéllyel kell számolni. A hegyi-mentők szerint az ország többi hegyi térségében, az Alacsony Tátrában, illetve a Fátrában csak 15 centiméternyi hó hullott és a lavinaveszély egyelőre alacsony.

Magyarország

Folyamatosan dolgoznak a vihar utáni helyreállításon az áramszolgáltatók: az E.on szakemberei a középfeszültségű hálózaton keletkezett hibákat mostanra az egész országban elhárították, és az Elmű-ÉMÁSZ területén sincs már nincs nagyobb összefüggő, települést vagy településrészt érintő áramkimaradás. A DÉMÁSZ a legkritikusabb helyeken aggregátorral biztosítja az áramellátást.

Siófok, 2017. október 29.
A szélvihar miatt leesett mobiltelefon-átjátszó állomás egy tízemeletes épület előtt Siófokon 2017. október 29-én. Több járásra másod- és harmadfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat délelőtt a várható viharos erősségű széllökések miatt. A legerősebb széllökéseket a Balatonnál regisztrálták, Siófokon 131 kilométer/órás széllökést is mértek.
MTI Fotó: Varga György

Varga Ivett, az E.on Energiaszolgáltató Kft. sajtóreferense az MTI-vel azt közölte: Győr-Moson-Sopron megyében hétfőn már csak az egyedi, zömmel egy-egy háztartást érintő hibák javításán dolgoznak.
Beszámolt arról, hogy Tolna megyében hétfő hajnalra helyreállt az áramszolgáltatás. Hőgyészen, Szakályban, Decsen, Pörbölyön, Pakson, Szedresben és Tolnán csaknem 1300 fogyasztási helyen eltört villanyoszlopok, vezetékekre dőlt fák okoztak áramkimaradást.
Jász-Nagykun-Szolnok megye térségében mintegy 150-200 helyen van még áramellátási probléma a kisfeszültségű hálózaton a viharos szél miatt, például Tószeg és Kunszentmárton térségében, valamint a megyéhez közeli Abonyban, Tiszakécskén és Jászkarajenőn akadnak még egyedi problémák – közölte az E.on sajtóreferense.
Elmondta azt is, Somogy megyében a kisfeszültségű hálózaton a vasárnapi vihar okozta egyedi hibák jelenleg 180 fogyasztót érintetnek, a szolgáltatás várhatóan még ma mindegyiküknél helyreáll.
Boros Norbert, az Elmű-ÉMÁSZ kommunikációs igazgatója elmondta, a társaság szolgáltatási területén már csak utcákban vagy házaknál folynak még helyreállítási munkálatok.
Tájékoztatása szerint a vasárnapi viharos szél okozta problémák rövidebb-hosszabb időre körülbelül 70 ezer fogyasztójukat érintették a négy megyére – Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád, Pest -, valamint a fővárosra kiterjedő szolgáltatási területükön. A kommunikációs igazgató kiemelte: hétfő reggelre a problémák túlnyomó részét sikerült elhárítani a hálózat helyreállításával vagy aggregátor működtetésével.
Boros Norbert hozzátette: a helyzet még változhat, ugyanis lehetnek például olyan, az erős szélben meggyengült fák, amelyek csak később dőlnek ki és kárt okozhatnak az áramellátásban.
Csongrád megyében hétfőn délelőtt még több települést érintett a vasárnapi vihar okozta áramkimaradás, például Ásotthalom és Forráskút egyes ingatlanjaiban nincs áram – tájékoztatta Molnár Krisztina, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI-t.
Elmondta, vasárnap este mintegy kétezer fogyasztói helyen okozott áramkimaradást a vihar. Éjfélig száznyolc műszaki mentést végeztek el a megye hivatásos és önkéntes egységei. Huszonhárom esetben kidőlt fák és a letört faágak a távvezetékeket szakítottak le vagy rongáltak meg – közölte a főhadnagy.
A DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft. megerősített szerelőcsapatokkal dolgozik az üzemzavarok felszámolásán, a legkritikusabb helyeken aggregátorral biztosítják az áramellátást – tájékoztatta a szolgáltató hétfő délelőtt az MTI-t.
A közleményben azt írták, a Démász szolgáltatási területén húsznál több villanyoszlopot döntött ki az óránkénti 100-120 kilométeres sebességű szél, tövestől kifordított számtalan fát, háztetőket sodort el, épületeket, járműveket tört össze és rengeteg faág zuhant a villamoshálózatra. A tömeges üzemzavar Baja, Kecskemét és Szeged térségét érintette a legsúlyosabban, több tízezer ügyfélnél szünetelt az áramszolgáltatás.
A szakemberek azonnal megkezdték a hibák feltárását és ahol lehetett, a javítást is, de az egyre erősödő széllökések újabb és újabb üzemzavart okoztak, sőt az is előfordult, hogy a helyreállítás után nem sokkal ismételten vezetékszakadást okozott a viharos erejű szél.
Jelenleg több mint kétszáz szerelő és a Démász más területen dolgozó munkatársa vesz részt a hibafeltárásban, Bács-Kiskun megyébe például Békés megyéből érkeztek szakemberek. Nehezíti a helyreállítást, hogy a meteorológiai előrejelzés szerint hétfőn is számítani lehet erős széllökésekre, így a javítás akár több napig is elhúzódhat – közölték.
A Démász megerősítette 24 órában hívható telefonos ügyfélszolgálatát is a jelentősen megnövekedett számú hívások fogadására – tették hozzá.

energiaoldal.hu – MTI

Kapcsolódó cikkeinkMegosztom
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?