Külképviseletek kínai levegőminőség-mérése: Peking tiltakozik

Megosztom
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


A külföldi diplomáciai képviseletek kínai levegőminőség-mérési tevékenysége nincs összhangban a nemzetközi egyezményekkel és a vonatkozó kínai szabályozással – figyelmeztetett Kína környezetvédelmi miniszterhelyettese kedden.

Egyes külföldi nagykövetségek és konzulátusok Kínában mérik a légszennyezést, és maguk adják közre annak eredményét – állapította meg Vu Hsziao-csing (Wu Xiaoqing), hozzátéve, hogy ez nincs összhangban sem a diplomáciai, sem a konzuli kapcsolatokra vonatkozó bécsi egyezménnyel. A levegő minőségének mérése és a mérési eredmények közzététele a kínai kormány kötelessége – jegyezte meg Vu, hangsúlyozva: közérdekű kérdésről van szó, s a külföldi missziók nem avatkozhatnak be fogadó országuk belügyébe.

Wu Xiaoqing kép: china.com.cn

A kormányzati vezető a bírálatot elsősorban az Egyesült Államok pekingi nagykövetségének és sanghaji főkonzulátusának címezte. A hivatalos kínai mérési eredmények és az amerikaiak által online közöltek között ugyanis rendszerint különbség van. Az utóbbi többnyire rosszabb, ami újra és újra vitát vált ki a kínai közvéleményben.

hirdetés

Vu ugyanakkor azzal érvelt, hogy a két nagyvárosban egy-egy ponton végzett méréssel nem lehet a városok levegőjét minősíteni, ez tudományosan nem megalapozott. A minisztériumi vezető úgy fogalmazott, remélik, hogy az érintett nagykövetségek és konzulátusok a kínai törvényeket tiszteletben tartva leállítják nem reprezentatív mérésük eredményének közzétételét.

A kínai főváros és Sanghaj hatóságai nem kis részben a közvélemény nyomására már központilag is áttértek a 2,5 mikrométer átmérőnél kisebb részecskék (PM2,5) arányának a mérésére, s az év második felében mind a 74 főbb kínai város bekapcsolódik az új rendszerbe.

Az Egyesült Államok Csaojang (Chaoyang) kerületi nagykövetsége 2009-ben szerelte fel a maga műszerét a képviselet épületének tetejére, és óránként adja ki – teszi fel a Twitterre – az aktuális adatokat. Ezek iPhone és iPad alkalmazások segítségével is figyelemmel kísérhetők.

Vu tájékoztatóján ugyanakkor maga is elismerte, hogy a levegő állapota, a folyók szennyezettsége, illetve az ország általános környezetvédelmi helyzete sok kívánnivalót hagy még maga után. Mint mondta, el kell érni, hogy a vállalatok betartsák a szabályokat, végrehajtsák a környezetvédelmi előírásokat. Egyúttal arról is beszámolt, hogy a kormány fontolóra vette a szennyező iparágakat sújtó adók bevezetését.

forrás: MTI

Kapcsolódó cikkeinkMegosztom
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?