Napos oldal

Megosztom
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


Aki itthon nem sikeres, annak kár külföldre mennie – vallja Plachy László, a GreenPlan tulajdonosa, aki egy építőipari csőd után, a nulláról építette fel sikeres magyar napelemes vállalkozását.

Hogy kerültél a napelem-bizniszbe?

Eredetileg egy építőipari vállalkozásban voltam hétköznapi alkalmazott. A cégen belül eljutottam odáig, hogy csoportvezető lettem és szakmailag is elismertek. 1999-ben alapítottam meg az első építőipari cégemet, mert láttam, hogy csoportvezetőként nagyon komoly fejlődést nem lehet elérni. Viszont éreztem magamban, hogy ennél többet is létre tudok hozni.

Plachy László Greenplan

Egy kis hatfős csapattal kezdtük, filléres szerszámokkal, kevés pénzzel, de nagy lelkesedéssel. 2004-re már egy 56 fős cég vezetője voltam, nagy multinacionális cégeknek dolgoztunk alvállalkozóként. Azt mondják, hogy a pénz megváltoztatja az embert, és ebbe a csapdába sajnos kicsit én is beleestem.

Voltak olyan beruházásaim, befektetéseim, amik nem jól sültek el, illetve az építőipar 2006-tól kezdődő válsága nagyon komolyan érintett bennünket is. 2008-ban csődbe ment a vállalkozásom, és gyakorlatilag szó szerint leültem a földre. Mindent el kellett adni, hogy a tartozásokat ki tudjuk fizetni, miközben százmilliós, behajthatatlan kintlévőségeink voltak. A sok csalódás után újra elkezdtem keresni az utamat, hogy mi lenne az, amit teljes lelkesedéssel tudnék végezni. Először a LED fényforrásokkal kezdtem foglalkozni, tágabb értelemben a megújuló energiákkal. Úgy gondoltam, ebben van jövő, és 2010 elején megalapítottam a GreenPlan Energy Kft.-t. Nagyon hálás vagyok a páromnak, Gyöngyinek, hogy végig hitt bennem, akkor is, amikor mindenki azt mondta, hogy vége, többet nem állok fel.

Nem akartál külföldön szerencsét próbálni?

Felmerült az is, hogy külföldre megyek dolgozni, de ezzel kapcsolatban mindig az volt a nézetem, hogy aki Magyarországon életképes, az külföldön is az, aki itt nem, az külföldön sem lesz az.

hirdetés

Tudtam magamról, hogy képes vagyok újra felépíteni egy céget, tanulva a hibáimból. Egy barátom azt mondta, hogy neki szimpatikus ez a megújuló energia dolog, kezdjünk együtt dolgozni. Két éven keresztül úgy dolgozott mellettem, hogy azt mondtam: „Krisztián, egy vas nélkül kezdtük, egy vasunk sincs, ha akarod, csináljuk, de ebbe egyelőre csak befelé megy a pénz. Zéró bevételünk volt, nevetséges forgalom mellett. Hiába dolgoztunk százszázalékos bedobással, 2011 végén azt mondtam Krisztiánnak, hogy ez egy pénznyelő, Magyarországon senkit nem érdekel a megújuló energia, de ő biztatott, hogy még egy évet bírjak ki, ha továbbra sem fog megmozdulni, akkor hagyjuk az egészet. Viszont 2012-ben megfordult velünk a világ, és elkezdtek jönni a megrendelések LED-es világítás-korszerűsítésre, napkollektorok építésére stb. Közben folyamatosan képeztem magam, bújtam az internetet, tanfolyamokra, konferenciákra jártam, mindent tudni akartam a napelemes rendszerekről.

Plachy László Greenplan

Változtattatok valamit 2012-ben?

Nem. Ugyanúgy csináltuk a dolgokat, mint eddig, de bejött egy lakossági napkollektoros pályázat, ahol megnyertünk 45–50 munkát egy pályázatíró kollégával közösen, illetve megérkezett az első napelemes rendszerrendelésünk. A Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítványtól kaptunk egy pici hitelt és elindultak a dolgok. Még mindig nem arról szólt a történet, hogy kivegyünk pénzt a cégből, hanem hogy fejlesszünk, fejlesszünk, fejlesszünk…

Ez egy cég stabilitásának az alappillére. Fel kellett szerszámozni a csapatot speciális eszközökkel, és növeltük a létszámot is. Négy főből lettünk heten. 2013-ban év elején a magyarországi LG az olasz disztribútortól megtudta, hogy van egy magyar cég, aki LG-napelemeket hord tőlük. Megkerestek bennünket, hogy nem forgalmaznánk-e a közvetlenül az ő napelemeiket. Kiemelt forgalmazóik lettünk, ez újabb lökést adott a vállalkozásnak. Rengeteg munkát tettünk a cégbe. Én csináltam az árajánlatokat, a kapcsolatfelvételt, a pénzügyet, mindent, amit csak lehetett, aztán rájöttem, hogy nem csak a munka, hanem a háttér is fontos, ezért elkezdtük az irodai részt is fejleszteni. Év végére elértük, hogy 340 milliós árbevételünk lett, amit álmunkban sem mertünk volna gondolni. Ma nagyon divatos hangoztatni, hogy csak politikai kapcsolatokkal lehet egyről a kettőre jutni, én meg azt mondom, hogy ez egy nagyon nagy tévhit! Zéró politikai kapcsolattal is lehet, de jól és tisztességesen kell csinálni a dolgokat…

Milyen napelemet érdemes választani? Pályázni, vagy önerőből? Olajár és napenergia.

További részletek az Energiafigyelő magazinban!

Energiafigyelő magazin 2015-1

Kapcsolódó cikkeinkMegosztom
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?