Nem engedjük be a GMO-termékeket

Megosztom
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


Az Európai Parlament megszavazta a génmódosított, úgynevezett GMO-termékek termesztésének tagállami tiltását lehetővé tevő jogszabálymódosítást. Magyarország számára előnyös döntés született – mondta a földművelésügyi miniszter az InfoRádiónak. Fazekas Sándor hozzátette: hazánk így fenntarthatja a tiltást, vagyis nem enged be génmódosított termékeket az ország területére.

‘Beérett a magyar agrárdiplomáciai munka gyümölcse. Az Európai Parlament döntése azt jelenti, hogy Magyarország saját maga tud dönteni arról, a GMO-termékeket beengedi-e a területére vagy betiltja.

Mi GMO-ellenesek vagyunk, nem kérünk ilyen növényeket, így a tiltást fenn tudjuk tartani. Ez egy jelentős előrelépés ahhoz képest, hogy korábban egy külön vizsgálatban kellett bizonyítani azt, ha valaki egyes GMO-s vetőmagoktól elzárkózott’ – hangsúlyozta Fazekas Sándor.

‘Tehát fordult a helyzet: most a tagállamok tudnak dönteni’ – tette hozzá a földművelésügyi miniszter.

Fazekas Sándor jelezte, hogy az Európai Parlament döntésében Magyarországnak meghatározó szerepe volt: mindig kezdeményezői voltunk a GMO-s növények tiltásának. Utalt arra, hogy Spanyolországban, Franciaországban, Romániában is kísérleteznek GMO-val, sőt még Németországban is, bár az utóbbi néhány évben többek között a határozott magyar kiállásnak köszönhetően náluk hátrálás volt megfigyelhető.

A miniszter véleménye szerint nem befolyásolhatja az Európai Parlament döntését az Egyesült Államokkal jelenleg is tárgyalás alatt álló szabadkereskedelmi egyezmény.

‘A GMO-kérdés ugyanis nem kereskedelmi kérdés, hanem termesztési, amely legfeljebb kereskedelminek van álcázva. Ám igazából arról van szó, hogy mit engedünk az ország területén termelni, tisztában vagyunk-e a hatásaival, illetve a kockázataival’ – mutatott rá az agrártárca vezetője.

hirdetés

‘Mivel a GMO-kérdésben ma is komoly tudományos viták vannak, mi a bizonytalanság helyett a biztos megoldást választjuk’ – hangsúlyozta.

Fazekas Sándor szerint nem lehet igazából versenyről beszélni a világpiacon a génmanipulált termékek, illetve a GMO-mentes termékek között, hiszen egy versenynél egyenlő feltételek vannak. Szembetűnő ugyanakkor, hogy az amerikai vetőmag-lobbi kifejezetten tolja előre a GMO-s termékeket, s nyilvánvaló, hogy ezek nem utánvethető, az árba beépített különböző jogdíjak miatt drága vetőmagok. A szakminiszter szerint ennek hátterében a vetőmag-monopólium, vagy a vetőmag-piac megszerzése húzódik.

Ehhez képest több ezer-tízezer vetőmag-előállító van, akik nem biztos, hogy normál piaci viszonyok között megállják a helyüket, hiszen nincs mögöttük olyan háttérszervezet, amely a fennmaradásukat biztosítaná. De nyilvánvaló, hogy a gazdáknak is megvan az a joguk, hogy a saját maguk által előállított vetőmagot szaporítsák – jegyezte meg Fazekas Sándor.

‘A magyar államnak az a legfontosabb feladata, hogy az egészséges élelmiszer-termelést a vetőmagok megbízható minőségén keresztül biztosítsa. Ezért is zárkózunk el a GMO-s vetőmagoktól’ – hangsúlyozta a földművelésügyi miniszter.

Úgy vélte, a mostani európai parlamenti döntés után nincs szükség alkotmány-módosításra, az alacsonyabb szintű jogszabályokat viszont majd át kell nézni, hiszen még szigorúbb előírásokat lehet megfogalmazni.

De a tényeges döntéseket majd a későbbi időszakban kell meghozni – jelezte Fazekas Sándor.

OPH – inforadio.hu

Kapcsolódó cikkeinkMegosztom
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?