Új szintre lép a V4-ek közötti ipari együttműködés

Megosztom
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  


A globális versenyben Európának új iparpolitikára van szüksége, amely erősíti az innovációs kapacitásokat, előmozdítja az új technológiák gyorsabb bevezetését, és ösztönzi a vállalkozói szellemet, biztosítva ezzel azt, hogy a V4 régió továbbra is az Európai Unió növekedési motorja maradjon – mondta Varga Mihály a V4 gazdasági miniszteri találkozó utáni sajtótájékoztatón Budapesten. A nemzetgazdasági miniszter hozzátette: a most aláírt iparpolitikai együttműködési szándéknyilatkozat a visegrádi országok további együttműködésének alapját jelenti, áll az NGM sajtóközleményében. 

Marcin Ociepa lengyel vállalkozási és technológiai miniszterhelyettes, Rastislav Chovanec szlovák gazdasági miniszterhelyettes, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Vladimír Bärtl cseh ipari és kereskedelmi miniszterhelyettes (b-j) a V4-ek gazdasági minisztereinek találkozója utáni sajtótájékoztatón Budapesten a Várkert Bazárban 2018. április 19-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A találkozón a tárcavezető hangsúlyozta: versenyképességi szempontból különösen fontos, hogy a gazdasági növekedés a külső és belső egyensúly fenntartása mellett történjen, a vállalatok számára kedvező, beruházásbarát üzleti környezet megteremtésével.  A visegrádi kormányzatok közös feladata a régióban működő ígéretes kis- és középvállalkozások regionális, majd nemzetközi piacra jutásának támogatása – közölte. Hozzátette: a V4 országok között elsősorban az innovatív technológiák terén nyílik lehetőség az együttműködés további erősítésére. Az Ipar 4.0 elsősorban ezekre építve formálja át a termelést, ezért a benne rejlő lehetőségek kiaknázása jelentős versenyelőnyt eredményezhet számunkra. Varga Mihály elmondta: magyar részről az egyik legfontosabbnak tartjuk a mesterséges intelligencia kérdéskörét. Célunk, hogy a térség a robotika, a mesterséges intelligencia fejlesztésének zászlóshajójává váljon a következő évtizedben, ez ugyanis választ adhat a régió gazdaságainak olyan közös kihívásaira is, mint a munkaerőhiány.

Marcin Ociepa lengyel vállalkozási és technológiai miniszterhelyettes, Rastislav Chovanec szlovák gazdasági miniszterhelyettes, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Vladimír Bärtl cseh ipari és kereskedelmi miniszterhelyettes (b-j) kezet fog a szándéknyilatkozat aláírása után a V4-ek gazdasági minisztereinek találkozóján Budapesten a Várkert Bazárban 2018. április 19-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

hirdetés

A most aláírt Budapest Deklaráció a V4-országok iparpolitikai együttműködését új szintre emeli – jelentette be a nemzetgazdasági miniszter. Az intenzívebb tapasztalatcsere és a közös projektek indítása országaink hasonló gazdasági helyzete és érdekeltségei miatt is lényeges – emelte ki a tárcavezető. Hozzátette: a nyilatkozat számos, az ipar digitalizációjával kapcsolatos területet nevez meg. Ilyen az Ipar 4.0 platformok együttműködése, a vállalkozások megfelelő felkésztése, a mintagyár-programokat érintő tapasztalatcsere és a digitális készségek fejlesztése, ahol a V4-országok összefogása erősítheti pozíciónkat az Európai Unión belül, illetve hozzájárulhat az uniós iparpolitikai törekvések megvalósításához is.
A gazdasági miniszteri találkozó plenáris ülésén részt vettek a térség országai statisztikai hivatalinak vezetői is, akik szervezeteik jövőbeni szorosabb együttműködésének érdekében szándéknyilatkozatot írtak alá.

 

Forrás: energiaoldal.hu

Kapcsolódó cikkeinkMegosztom
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?