8 tipp: így gondozd a számítógéped!

Néhány apró trükkel csökkenthetjük számítógépünk energiafogyasztását, egyben halkabbá és gyorsabbá is tehetjük. Nem utolsósorban pedig élettartamát is megnövelhetjük

1. Tisztítás

A számítógép időnként külső és belső tisztításra szorul. A belső alkatrészek gyakran vonzzák a port, a hűtés miatti légáramlás miatt nagyon sok, a levegőben szálló szennyeződés köt ki a gépek belsejében.

kép: Alwares/indafoto.hu

A vastag porréteg azonban hőszigetel és rontja a hűtés hatásfokát, ráadásul nedvességet is szívhat magába, amivel további komoly problémákat is okozhat. Egy gondos és óvatos tisztítás révén csökken a gép energiafogyasztása és várhatóan halkabb is lesz. A tisztítás nem utolsósorban a gép élettartamára is kedvező hatással van.

Fontos, hogy semmiképpen ne nyúljunk feszültség alatt lévő számítógépbe, ha nincs ilyen gyakorlatunk, ezeket a feladatokat bízzuk inkább szerelőre. Egyes esetekben  a gép megbontása a garancia elvesztésével járhat.

A tableteket már passzív hűtéssel (ventilátor nélkül) és zárt házba szerelik, azoknál általában sem szükség, sem lehetőség nincs belső tisztításra.

2. Töredezettségmentesítés

Windows rendszerű gépeknél néhány havonta érdemes töredezettségmentesítést végezni, ez érezhető gyorsulást eredményezhet.

Ezt a funkciót általában az adott meghajtó ikonjára jobb gombbal kattintva érjük el.

3. Vírusirtás

Feltétlenül fontos, hogy használjunk vírusirtót és tűzfalat. Ezekből fizetős és ingyenes változatokat egyaránt találunk. Ha a számítógép furcsán viselkedik (lassú, hangos, egyes programok nem, vagy csak nehezen indulnak el) jó eséllyel vírus garázdálkodik a gépen.

4. Adatok rendezése

hirdetés

A digitális fényképezőgépek és kamerák világában ugrásszerűen megnőtt a gépeken tárolt adatok mennyisége. érdemes ezek között időnként szelektálni, és a felesleges adatokat, programokat törölni. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen tele a winchester, ez ugyanis nagyon lelassíthatja a gépeket. Gyakran előfordul, hogy egy-egy fájl többször is előfordul a gépen, felesleges helyet foglalva. Több olyan program is létezik, amely megkönnyíti az ilyenek felkutatását és kezelését.

Azokat az adatokat, amelyeket nem használunk rendszeresen, érdemes egy külső adathordozóra menteni.

5. Újratelepítés

Sokat gyorsíthat a gépen, ha néhány évente újratelepítjük az egész rendszert. Ez a rendszerben megbújt vírusok ellen is hatékony lehet. Ügyeljünk rá, hogy újratelepítés előtt készítsünk biztonsági másolatot adatainkról.

6. RAM

A legtöbb számítógép esetén lehetőség van a memória modulok utólagos cseréjére, bővítésére. Ez általában egyszerűen, házilag is elvégezhető feladat és sokat gyorsíthat a gép működésén.

kép: storagereview.com

Mielőtt azonban megvásárolnánk a memóriát, tájékozódjunk, hogy gépünk pontosan milyen fajta RAM-ot (fajta, sebesség) támogat, ezekből hány darabot fogad a gépünk és mi a lehetséges maximális méret, amit még a gép, vagy az operációs rendszer kezelni tud.

7. SSD

Az elmúlt évek nagy újdonsága az SSD meghajtók érkezése volt, mára az áruk is megfizethető szintre csökkent. Nagy előnyük, hogy a hagyományos merevlemezekkel (HDD) szemben nem tartalmaznak mozgó alkatrészeket, ezért csendesebbek, kisebb fogyasztásúak és sokkal gyorsabbak.

kép: HK_HUN/indafoto.hu

Ha úgyis újratelepítjük a gépet, érdemes elgondolkodni azon, hogy az operációs rendszerünket inkább egy SSD-re telepítsük. Sokan számoltak már be „fantasztikus” gyorsulásról egy ilyen beavatkozás után. Méretük ugyan elmarad még a HDD-kétől, de a programokhoz általában elegendő egy 128-256 GB méretű SSD, a régi HDD-t pedig tovább használhatjuk külső, vagy ha van rá lehetőség, belső adattárolóként.

8. Akkumulátor

A legtöbb forgalomban lévő notebook akkumulátor lítium-ionos. Az akkumulátort formázni nem kell, az első használatkor is akkora teljesítményt ad le, mint az 50. vagy 400. ciklusnál. Kényes a hőmérsékletre, ezért kerülendő a magas hőmérsékleten való tárolása/használata, de a nagy hideget sem szereti, egy akkumulátor a legjobban szobahőmérsékleten érzi magát. Rengeteg biztonsági mechanizmus van egy lítiumos akkumulátorban, így túltölteni nem lehetséges. Havonta egyszer érdemes lemeríteni, hogy a cellák rendeződjenek. Nem érdemes viszont sokszor teljesen lemeríteni az akkumulátort (a biztonsági lehetőség itt is adott), ha a Windows bejelez és 5%-nál lekapcsol, ne kapcsoljuk vissza, felesleges, és ártalmas lehet, ezért először tegyük töltőre a gépet. Érdemes 50% fölött tartani a töltöttségi szintet, ha gyakran használjuk akkumulátorról érdemes néha kis időre rádugni a töltőre.