100 kilométer 200 forintból

Két kereke van, közel annyiba kerül, mint a legolcsóbb autók egyike, de üzemanyagot nem igényel, csak a konnektorba kell időnként bedugni. Ghoo ER1000 elektromos roller teszt.

A Speedshop-tól tesztelésre kapott Ghoo ER1000 elektromos roller kezelési kézikönyvében is leírt információ, hogy „nem felel meg a Nemzetközi Automobilszövetség jármű szabványának, ezért közutakon, autóúton és autópályán nem használható”. Sebaj, úttestre nem is igen menne józan ember a csöppnyi kerekű, 32 km/óra végsebességű közlekedési eszközzel, ám aki elmerül a KRESZ-ben, láthatja, hogy lakott területen belül tilos a kerékpársávon segédmotoros kerékpárral közlekedni. Márpedig a hátsó kerekét 1 kW-os villanymotorral hajtó elektromos roller segédmotoros kerékpárnak tekinthető, hiszen ülése és kormánya is van, vezetése tényleg robogószerű. Hol haladhatunk vele így? Legálisan sehol, gyakorlatilag azonban szinte mindenhol. Méretéből adódóan könnyedén el lehet férni vele járdán, kerékpárúton, maximális tempójával pedig még az autók között sem vészesen lassú.

Vigyázat, ugrik! Jól gyorsul és 30 km/óra feletti tempójával kerékpárúton gyors, az autók között nem vészesen lassú a villanyroller. kép: autonavigator.hu

hirdetés

Munkába járni például ideális, ezen biztosan nem fogunk megizzadni, ellenkezőleg, már az őszi időben is jelentősen be kell öltözni, hogy ne fázzunk rajta, kormányán a „gázt” teljesen tekerve már jelentős menetszéllel kell számolni. Az 1 kW-os, a hátsó kereket lánccal hajtó villanymotorral valósággal ugrik a 105 kilogrammos maximális terhelhetőségű, 44 kilogramm saját tömegű villanyroller. Ez persze nem csak ereje miatt van így, hanem kissé elhibázott markolatkapcsolója miatt is, komoly holtjáték után nagyon rövid úton kapcsol és éri el maximális helyzetét. Rövid idő alatt megszokható, és utána már azzal is jól szabályozható a tempó, hiszen a hátsó kerékkel fixen összekötött villanymotor jelentős motorféket ad. Áramot e verzióban még nem táplál vissza, így 25 kilométer az elvi hatótáv a 3 darab, 12 V-os, 12 Ah-s ólomsavas, zselés robogó-akkumulátorral. Aki tehát nem több mint 10 kilométernyire lakik munkahelyétől, még aggódás mentesen nyergelhet át a villanyrollerre.

Könnyedén összehajtható, akár egy szélesebb csomagtérbe is befér. kép: autonavigator.hu

Áramtöltése jelképes összeg, bár mivel 100 kilométerre négy töltés is kell, a 100 kilométerenkénti költség már több mint 200 forint – persze még mindig kevesebb, mint fél liter benzin ára. A 129 900 forintos vételár ahhoz képest vaskos, hogy ennyiért már akár autót is lehet kapni, ám mivel annál nagyságrendekkel olcsóbban vihet munkába, iskolába a villanyroller, valójában sokkal kedvezőbb költségű közlekedési eszköz. Esőben természetesen nem használható, a dobozban kapott termékre pedig csak úgy él az 1 év garancia, ha azt a szakszervizben – a forgalmazónál – szereltetjük össze, további 10 ezer forintért.

Forrás és teljes cikk: autonavigator.hu