100 százalékban megújuló energiaforrásokat fogunk használni?

Egyre szélesebb körben tért hódít az a felvetés, és magától értetődő válik a világban az a tendencia, miszerint az energiatermelés 100 százalékban a megújuló energiaforrások felhasználásból származik majd a jövőben.

kép: Szvitek Péter/indafoto.hu

kép: Szvitek Péter/indafoto.hu

hirdetés

Diane Moss, a 100 százalék megújulók politikájának intézete elnevezésű szervezet elnökeként, felhívja a figyelmet arra, hogy akadnak nemzetek, amelyek immáron el is kötelezték magukat e nagyszabású feladat megoldására. Példaként említi Dániát, itt ugyanis, törvénybe iktatták, hogy az energiaellátás – a fűtés/hűtés, az áramot és a közlekedés-szállítás energiaigényét maradéktalanul a megújuló energiaforrásokból kell kielégiteni. Akad olyan helyszíne a világnak, nevezetesen a Csendes-óceániai Tokelau sziget, ahol már el is érték, hogy a nemzetgazdaság energiaellátását 100 százalékban a megújuló energiaforrásokból fedezik. Izland is az említésre méltó országok közé tartozik, hiszen ebben ez észak európai államban a villamosáram termelés 100 százalékban az új módú energiafelhasználásból származik, és az ország teljes energiaellátásában 82 százalékot tesz ki a megújuló energiaforrások felhasználása. Skócia távlati tervében 2020-ra tehető az a dátum, amikorra el akarják érni, hogy áramellátást 100 százalékban a megújuló energiaforrásokból nyerjék.

Felső-Ausztria pedig azzal büszkélkedhet, hogy egyik városában meghatározóvá vált az az energiapolitika, amely célul tűzte ki, hogy 2030-ra kizárólag megújuló forrásokat vonnak be az energiaellátásba. Németország azzal a sajátossággal bír, hogy vannak olyan területei, ahol az energiaigényt már teljesen a megújuló energiákból tudnák fedezni. Ami pedig az Egyesült Államokat illeti, például San Francisco és San Jose városok deklarálták hivatalosan, hogy a eljövendő évtizedre elérik a 100 százalékban megújuló forrásokon alapuló energiatermelést.

teljes cikk: alternativenergia.hu