5+1 tipp autósoknak az ideális túlélőcsomaghoz

Egy váratlan havazás vagy ónos eső akár órákig is feltartóztathatja az autósokat. A befagyott zár vagy egy utunkat álló hótorlasz jobb esetben csak kisebb kellemetlenséget okoz, ha azonban a jármű lakott területtől távol akad el, megfelelő segítség hiányában akár a sofőr és az utasok élete is veszélybe kerülhet. A problémák elkerülése érdekében a LUKOIL töltőállomásokat üzemeltető Normbenz Magyarország kútvezetői azt javasolják minden gépkocsi-vezetőnek, hogy állítsanak össze egy téli túlélőcsomagot arra az esetre, ha autójuk a hó és jég fogságába esne.

Az utóbbi években a téli időjárás többször is meglepte hazánkat, nem is olyan régen például országszerte több ezer autós rekedt az utakon a hirtelen jött hóvihar miatt. A hideg beköszöntével sosem tudhatjuk pontosan, mikor ér el bennünket egy erősebb havazás vagy egy ónos eső. Néhány hasznos kellék beszerzésével azonban az autósok felkészülhetnek a legzordabb téli körülményekre is.

„A lehető legfontosabb a téli évszakban, hogy az autónk a várható körülményeknek megfelelő műszaki állapotban legyen. Ez viszont önmagában nem segít kivédeni minden lehetséges problémát, amellyel ebben az évszakban szembesülhetünk” – mutatott rá Kis Gergely, a Normbenz Magyarország Gyömrői úti LUKOIL töltőállomásának vezetője. – „Havazás vagy fagy esetén egy jól összeállított autós „túlélőcsomag” segítségével könnyebben kezelhetőek a leggyakrabban felmerülő nehézségek, de ami még fontosabb, hogy extrém helyzetekben ezek az eszközök akár életet is menthetnek!”

A kútvezető szerint egy autós „túlélőcsomag” összeállításához az alábbi öt pontot érdemes alapul venni:

1. Télen a hosszabb utaknak érdemes teli tankkal nekivágni, amikor azonban fennáll a havazás veszélye, mindenképpen érdemes egy 5-10 literes kannában tartalék üzemanyagot is vinni magunkkal.

Benzinkanna. Válasszuk az egyéniségünkhöz illőt! kép: deathspraycustom.com

Benzinkanna. Válasszuk az egyéniségünkhöz illőt! kép: deathspraycustom.com

Erre azért van szükség, mert ha egy helyben állunk, csak járó motor mellett működik a fűtés.

2. A táskánkban vagy a zsebünkben érdemes jégoldót tartani, így a fagy nem zárhat ki minket az autónkból. A csomagtartóban a jégkaparó és egy autómosó kefe vagy seprű szinte elengedhetetlen kellék a téli hónapokra, mert ezzel felgyorsíthatjuk az indulást a hidegebb napokon.

Az indítókábel (népies nevén bikakábel) abban az esetben jöhet jól, ha a hideg téli időben lemerül az akkumulátor, és egy másik autós segítségére szorulunk.

Ügyeljünk arra, hogy megfelelő minőségűt válasszunk, ugyanis a legolcsóbb darabok sokszor nagyon vékonyak és nem tudnak elegendő energiát továbbítani.

3. Nagyobb havazás, illetve hegyi útvonalak esetén a hólánc elengedhetetlen, egyes területeken pedig kötelező tartozéka az autóknak ebben az időszakban.

hirdetés

Előfordulhat, hogy a hóban elakad az autónk, ebben a helyzetben egy autós hólapát segíthet kijutni, míg egy szőnyeg vagy útszóró só tapadást ad az abroncsoknak.

4. Ha műszaki vagy forgalmi okokból elakadunk, mindenképpen jól jön, ha van nálunk egy elemlámpa, illetve egy extra láthatósági mellény utasunk számára.

A mobiltelefon lemerülése gondot okozhat, ha segítségre lenne szükségünk, ezért célszerű akár szivargyújtóra köthető, akár hordozható töltőt tartani a kesztyűtartóban.

5. Sok autós ma sem tart vizet és élelmiszert a kocsijában, holott egy hosszabb kényszerpihenő során szükség lehet rá, főként, ha nincs lakott terület a környéken.

Ilyen esetekre érdemes tartani az autóban néhány üveg ásványvizet, illetve gyors energiaforrásként csokoládét vagy müzliszeleteket. Hasznos lehet, ha különösen zord időjárás esetén egy termoszban valamilyen forró italt, pl. teát viszünk magunkkal.

Hasonló okokból fontos, hogy elkerüljük a kihűlést, így egy takarót vagy meleg pulóvert is érdemes betenni a csomagtartónkba.

Az elsősegély doboz ugyan már nem kötelező, de ennek ellenére mindenképpen érdemes magunkkal vinni egyet a csomagtartóban, aki pedig rendszeresen szed valamilyen gyógyszert, az tartson benne néhány tartalék szemet szükség esetére.

A vontatókötélről szintén nem szabad megfeledkezni, hiszen bizonyos esetekben akár autóstársainknak is szüksége lehet a segítségünkre.

OPH – energiaoldal.hu

Kapcsolódó cikkek
Így dobj ki kevesebb élelmiszert! – zseniális videók

Legkedvesebb grafikusom, aki a könyveimet is illusztrálja, Széll Adri osztott meg egy cikket, amiben ezek a csúcs helyes kis videók Elolvasom

Hogyan kell otthon kulcsot másolni? (videó)

Csak egy öngyújtó, cellux, egy konzervfedő, egy olló kell hozzá, és egy kis kézügyesség. forrás: hogyankell.reblog.hu

Hogyan élezzünk kést – tányérral?

Bosszantó ha a életlenek a konyhai kések, de mit lehet tenni, ha nincs késélezőnk? Vegyünk elő egy tányért... Az alján Elolvasom

Így tüntesd el könnyedén a penészt a fürdőszobából

Hiába költöttél egy csomó pénzt fürdőszobai tisztítószerekre, semmi sem segített a csempék közti penészréteg eltüntetésében? A hirtelen lecsapódó pára és Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?