A LEGO és az IKEA a szélerőműbizniszben

Az országok támogatóképessége már kimerülőben van, így most a társasági szférán a sor, hogy továbblendítse a megújuló energiaforrások szekerét. Az első fecskék már megérkeztek, a dán LEGO nemrég Németország egyik legnagyobb épülő tengeri szélfarmjába vásárolta be magát, míg a svéd IKEA az idei év eddigi legnagyobb szárazföldi szélprojektjét jelentette be Európában. Habár lapraszerelt szélerőműveket még várhatóan jó ideig nem kínál majd a svéd bútoróriás, példamutatása számos más társaságot tisztább energiabeszerzésre ösztönözhet.

Az elkövetkező időszakban egyre nagyobb szerepet kell vállalnia a társasági szférának a megújuló energiák további terjedésének elősegítésében a világ iparosodott felén, tekintettel arra, hogy a többnyire szorult költségvetési helyzetben lévő országok már nem engedhetik meg maguknak az innovatív technológiák dotálását.

A hagyományos vízerőművi termelést nem számítva a világ iparosodott országai egyértelműen dominálják a globális megújuló piacot, ami nem is csoda, ha számításba vesszük, hogy az innovatív zöld technológiák telepítése jelenleg még költségesebbnek számít a hagyományos erőművi technológiákkal szemben.

Az iparosodott országokon belül is igen nagy az Európai Unió túlsúlya, a tavalyi termelési adatok alapján az EU egyértelműen a világ vezető zöld-energetikai hatalmának számít. A teljes 2011-es zöldenergia-termelés 41,5%-a realizálódott az EU területén, ami elsősorban a közösség klímavédelem melletti elkötelezettségének, illetve az ezekhez kapcsolódó attraktív támogatáspolitikáknak tudható be.

Az EU után az Egyesült Államok és Kanada tudja felmutatni a legnagyobb mértékű zöld-energiatermelést, illetve az elmúlt pár évben megvalósult fejlesztésnek köszönhetően Kínában is nagy ütemben növekszik a megújuló alapú energiatermelés. A BP adatai alapján 2011-ben a világ megújuló-energiatermelésének 76%-a realizálódott az OECD tagországok területén, míg a fejlődő országok a fennmaradó 24%-i részarányon osztozkodtak.

kép: portfolio.hu

Európán belül a legnagyobb zöld fejlesztéseket mindeddig Németországban, Spanyolországban és Olaszországban hajtották végre. Utóbbi két ország már lassan egy éve a gazdasági sajtó középpontjában van magas államadóssága, és ingatag költségvetési helyzete miatt, ami értelemszerűen kihatott a zöldenergia-támogatásokra is. A nukleáris fordulatot követően a megújulók felé forduló Németország szintén támogatáspolitikája felülvizsgálatára kényszerült, igaz, itt főként az ázsiai szereplők megjelenésének hatására eső napelemárak vezettek az átvételi árak visszavágásához.

Az elmúlt évtized állami-szabályozói támogatásai érdemben segítették a két leginkább elterjedt megújuló energetikai technológia piaci érését, az elemzők többsége szerint a szárazföldi szélenergia hasznosítás abszolút versenyelőnye már pár éves időtávon elérkezhet, míg a napelemek árai még mindig magasak ugyan, de az elmúlt években igen meredek esést mutattak.

Új mecénás kerestetik

A társasági felelősségvállalással kapcsolatos tevékenységek az elmúlt időszakban már elérték az energiaellátás területét is, egyre több olyan kezdeményezés indult el, amelyek célja a gazdasági társaságok bevonása a megújuló energiatermelésbe.

hirdetés

Egyelőre csak az igazán tőkeerős vállalatok, illetve a zöld iparág szereplői képesek és érdekeltek abban, hogy energiaellátásukat minél nagyobb mértékben tiszta forrásból fedezzék, de ez a trend a jövőben vélhetően „lecsorog” majd a kisebb (nem multinacionális) vállalatok szintjére is.

Az idei év egyik legnagyobb európai szélsztorijának számít az IKEA nemrég tett bejelentése, miszerint a társaság beszáll egy 96 turbinás svéd szélpark létrehozásába. A döntéssel a bútorgyártó cég célja, hogy teljes svédországi áramszükségletét saját szélerőművei által termelt villamos energiával fedezze. A társaság távlati céljai között szerepel, hogy globális tevékenységei energiaszükségletének teljes egészét megújuló forráson biztosítsa.

Az IKEA mindenképpen egyedinek számít e beruházásával a társasági szegmensben, a kezdeményezés méretét jól érzékelteti, hogy idén ez az egyik legnagyobb szárazföldi szélenergetikai projekt Európában. A svéd bútorgyártónak már a mostani bejelentést megelőzően is világszerte 96 szélturbinája állt üzemben vagy építés alatt, ebből 9 Svédországban. A 30 turbinát tartalmazó Glötesvålen parkot összesen 90 MW-os kapacitással tervezték, és a várakozások szerint évi 220 GWh villamos energiát termel majd. Ez hozzávetőlegesen 48 ezer svéd háztartás éves villamosenergia-szükségletének felel meg.

Az IKEA a projekt kivitelezésével az O2 társaságot bízta meg, amely komoly referenciával rendelkezik a szárazföldi szélerőművek telepítése terén. A munkálatok még ezen a nyáron megkezdődnek, és a tervek szerint az IKEA megújuló-portfóliójának legújabb évköve már 2014 végén, 2015 elején teljes kapacitással működésbe áll majd.

Az IKEA igen komoly lépéseket tesz saját energiaellátásnak „megtisztítása” irányába, a társaság a következő hároméves időtávon 590 millió euró tervez beruházni zöldenergia-termelésbe. Ebbe beleértendő a mostani a svéd szélprojekt is. A társaság ahol csak lehet, napelemekkel, illetve napkollektorokkal fedi be áruházait, az IKEA magyarországi egységei is használnak megújuló energiát.

Nem az IKEA az egyetlen skandináv multinacionális vállalat, amely komoly felelősséget érez a környezet iránt, illetve amely lehetőséget lát a megújuló alapú energiatermelésben. Február végén az egyedi építőkockáiról ismert LEGO-csoport többségi tulajdonosa, a Kirkbi A/S jelentette be, hogy egy több mintegy 530 millió eurós befektetés eredményként közel egyharmados részesedést szerzett a dán DONG Energy által fejlesztett egyik legnagyobb német tengeri szélpark-projektben.

A Borkum Riffgrund 1 jelű szélfarm a várakozások szerint 2015-ig áll majd üzembe, 277 MW-os kapacitással. Az építési munkálatok 2013-tól kezdődnek, ami során összesen 77 darab 3,6 MW-os Siemens turbinát állítanak fel, amelyek együttesen közel 300 ezer német háztartás áramfogyasztásának megfelelő árammennyiséget táplálnak majd a hálózatra.

A dán LEGO csoport környezet iránti elkötelezettségét jól példázza, hogy a társaság 2020-ig teljes energiafogyasztását megújuló forráson akarja fedezni. A LEGO úttörő szerepet vállalat az egyik első, a környezettudatos energiafogyasztást üzleti értékké alakító kezdeményezésben is. A Windmade védjegy létrehozóinak célja az volt, hogy a fogyasztók különbséget tehessenek a különböző termékek/szolgáltatások között az azok előállításához felhasznált energia tisztasága alapján is. Ez értelemszerűen ösztönzőként hat a társasági szegmensre, hisz így a társaságok versenyelőnybe, vagy adott esetben versenyhátrányba kerülhetnek bizonyos fogyasztói csoportok kiszolgálása terén.

A Windmade kezdeményezéshez azok a vállalkozások kapcsolódhatnak, illetve szerezhetnek tanúsítást a védjegy használatára, amelyek teljes energia-felhasználásukban legalább 20%-os súllyal szerepel a villamos energia, és ezen belül a szélenergiából származó áram aránya eléri a 25%-ot. A védjegy kiterjeszthető egyéb megújuló forrásokra is, azonban az imént vázolt feltételeket minden tagnak teljesítenie kell. A feltüntethető „címkén” nem csak Windmade örvényszerű szimbóluma jelenik meg, hanem a felhasznált megújuló energiaforrások részaránya is.

A védjegyet egyelőre csak társasági szinten lehet alkalmazni, de szervezet közlése szerint még a nyáron nyilvánosságra hozzák azon specifikációkat, amelyek a konkrét, termékszintű címkézéshez szükségesek. Az első társaság május végén szerezte meg a minősítést. A világelső dán Widex társaság, amely hallókészülékek gyártásával foglalkozik, áramszükségletének 95%-át fedezi szélenergiával. A Windmade közlése szerint a következő hónapokban további minősítések következhetnek, a sorban ott szerepel a Becton Dickinson, a Motorola, a Deutsche Bank, és a PwC dániai szervezete is.

A világ nyugati felén a kormányok költségvetési nehézségei, valamint a fogyasztók teherbíró-képessége már érdemi korlátot jelent a további zöld telepítéseknek, annak ellenére is, hogy az EU például ambiciózus célkitűzésekkel rendelkezik 2020-ra energiaellátása zöldítése terén. A technológiaszállítók, illetve a hozzájuk kapcsolódó szakmai szervezetek jól érzékelik, hogy új, és meglovagolható hullámra van szüksége a további nagymértékű zöldenergetikai telepítések elősegítésére, és erre kiváló alapot biztosíthat a társasági szektor érdekeltté tétele a zöldenergia-felhasználás iránt, ezzel teremtve (többlet)kereslet a tiszta energiaforrások iránt.

forrás: portfolio.hu