A merevlemez energiapazarló, jöhet vissza a magnókazetta!

Az internetes adatforgalom az elmúlt évtizedben drámai mértékben megnőtt. A Facebookot több mint egymilliárdan használják, a magas felbontásban streamelhető videók egyre elterjedtebbek, ez pedig minden eddiginél nagyobb adattároló kapacitást igényel. Az adattárolást manapság elsősorban merevlemezekkel oldják meg, de az ultramagas sűrűségű magnószalagok kevesebb energiafogyasztással is jobb teljesítményt nyújthatnak.

A múlt, ami a jövőbe vezet

A japán Fuji Film és a zürichi IBM kutatói már elkészültek az első kazetta-prototípusokkal, amik 35 terabájtnyi adatot is tárolhatnak; ez körülbelül 35 millió könyvnyi adatnak felel meg. Az adathordozók 10 centiméter szélesek, ugyanennyi a hosszúságuk is, a vastagságuk pedig 2 centiméter. Az adattároló kapacitást úgy érték el, hogy a kazetta szalagját egy speciális, báriumból és alfa-vasból, azaz ferritből álló ötvözettel vonták be.

 

Nem túl valószínű, hogy a kazetta hamarosan kereskedelmi forgalomba kerülne; jelenleg úgy tűnik, hogy az adattárolót elsőként a világ legnagyobb rádióteleszkópjánál, a Square Kilometre Arrray-nél (SKA) fogják fölhasználni. A SKA-nek több ezer antennája található a déli féltekén; ha a rendszert 2024-ben elindítják, a várakozások szerint naponta 1 petabájtnyi tömörített adatot fog produkálni. Evangelos Elefheriou, az IBM kutatója szerint, mire a teleszkóp működésbe lép, addigra 100 terabájtot is tudnak majd tárolni egy, a prototípuséhoz hasonló méretű kazettán.

hirdetés

Kevesebb energia, nagyobb adattároló kapacitás

A kazetták használata mellett szól az alacsonyabb energiaigényük is. A Clipper Group 2010-es tanulmánya szerint egy merevlemezt használó adatközpont kétszázszor(!) annyi energiát fogyaszt, mint egy hasonló tárolókapacitású, kazettákat használó rendszer. A merevlemezek működés közben állandóan fogyasztják az energiát, míg a kazetták csak az adatok írása és olvasása közben.

Eleftheriou szerint az adattároló kapacitás iránti igény növekedésével a merevlemezek fejlesztése nem tudja majd tartani a versenyt. Az adattároló-kapacitás növelésének fizikai korlátai vannak, amin csak úgy lehet segíteni, ha újabb adattároló korongokat építenek a merevlemezbe. Ez viszont még több energiát igényel. Eleftheriou úgy látja, ideje annak, hogy az olcsó, hatékony és kis energiaigényű kazetták vegyék át a merevlemezek helyét.

Jelenleg még fennáll a szalagos adattárolásnak egy kellemetlen tulajdonsága: a lineáris rögzítés miatt jóval lassabb az adatok elérése, mint a merevlemezek, vagy SSD-k esetében, de már dolgoznak a probléma áthidalásán. Olyan területeken, ahol nem annyira fontos a gyors adatelérés, már a közeljövőben is megjelenhetnek a kazettás eszközök.

forrás: index.hu, newscientist.com

Kapcsolódó cikkek
Óra merevlemezből

Egy merevlemezt nemhogy szét lehet szedni, de még kreativitásunkat is kiélhetjük rajta. Készíthetünk belőle például egy pofás kis asztali órát, Elolvasom

Te mennyire vagy energiafüggő?

Ezt a kérdést tette fel a Közép-magyarországi Zöld Kör a Környezetvédelmi Világnap alkalmából. A 3 részes, néhány perces filmjeiket végignézve Elolvasom

Háztartási készülékek. Számítsuk ki a fogyasztást!

Ne legyünk restek erőfeszítéseket tenni, a lakásunk, irodánk energiatakarékosságának növelése érdekében. Ezt legelőször is számolgatással, elemzéssel érdemes kezdeni. Írásunkban szereplő Elolvasom

Az irodákban is beindult a világítási szezon

A múlt heti óraátállítással, az egy órával korábbi sötétedéssel elkezdődött az irodaházaknál a „világítási szezon”, ami a bérlőket is közvetlenül Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?