A minőségi tetőablakok és a házak energetikájának kapcsolata

A házak energetikai besorolásának javítása és a megújuló energiaforrások lakossági hasznosításának lehetőségei az elmúlt évek egyik legrelevánsabb témáját adták a közbeszédnek. A fejlődés azonban nem itt, hanem sokkal inkább az alapoknál kezdődik.

Egy zöldebb jövő felé

A globális energiafelhasználás illetve a megfelelő energiaforrások használata régóta a közbeszéd részét képezi mint környezetvédelmi, mind gazdasági szempontból. A cél egyre inkább a megújuló energiaforrások használata és a zöldenergia termelése, mely már a lakossági felhasználók körében is abszolút releváns lehetőség. Erre erősítenek rá az itthon is elérhető pályázati lehetőségek, melyek nálunk leginkább napelemes rendszerek telepítését teszik lehetővé lakóházakra is.

napelem

Ezek a fejlesztések természetesen a házak energetikai besorolására is jótékony hatással vannak, ám önmagukban még nem feltétlenül oldaják meg teljes egészében a háztartások optimalizált működését. A folyamatot érdemesebb az alapoknál kezdeni, tehát az olyan elemeknél, mint a szigetelés vagy épp ehhez kapcsolódóan a nyílászárók. E tekintetben kritikusabbnak tekinthetők a tetőterek, melyek sokszor kedvezőtlen adottságokkal rendelkeznek ám a megfelelő tetőtéri ablak beépítésével megoldódhat a probléma.

A tetőterek lehetőségei

Talán mondanunk sem kell, hogy egy ház energetikai besorolásához minden helyiség hozzátartozik, így mindegyikben fontos megoldani a megfelelő szigetelést, fűtést és csak ezután következhetnek az alternatív energiaforrások. A tetőterek e tekintetben talán még speciálisabbak, hiszen pozíciójukból adódóan sokszor jóval nehezebb megoldani az optimális körülményeket. A tetőtéri ablak e tekintetben azonban rengeteget adhat hozzá e helyiségek energetikájához, hiszen a szigetelőképesség mellett a természetes fény átengedésében és a szellőztetésben is szerepük van.

tetőtéri ablak

Egy korszerű, minőségi tetőtéri ablak már anyaghasználatával is igazolja azt, hogy képes hozzátenni a lakóterek szigeteléséhez, ezzel pedig energetikájához. A minőségi fa vagy műanyag keret, a masszív, edzett üveg és a résmentes illesztések mind ezt támasztják alá. Emellett pedig természetesen a tetőtéri ablak funkció és esztétika üdvös találkozása is egyben, mely képes igazodni a házak külső és belső tereinek megjelenéséhez is.

hirdetés

Komfort, funkció, esztétikum

A funkció mellett természetesen mindenképpen érdemes figyelmet fordítani a megjelenésre is, hiszen egy tetőtéri ablak is állandóan szem előtt van kívülről és belülről egyaránt. Szerencsére ezek a nyílászárók probléma nélkül simulnak bele a ház egészének képébe, így lényegében észrevétlenségükkel is képesek észrevetetni magukat. A komfort tekintetében pedig mindenképpen meg kell említenünk a különféle kiegészítőket, melyek sok tekintetben új szintre emelik a minőséget.

A tetőtéri ablakokkal foglalkozó forgalmazók kínálatában jellemzően sok olyan extra kényelmi elemet találunk, melyek garantálják a lakók komfortját. Ilyenek lehetnek például a manuális vagy elektromos redőnyök, sötétítő és fényzáró rolók, vagy épp szúnyoghálók és hővédő rolók. Ezek telepítésével lényegében abszolút négy évszakosság tehető egy tetőtéri ablak, ezzel pedig a mögötte lévő helyiség kényelme és energetikai körülményei is sokat javulnak.

(x)