A passzívházé a jövő, mégsem kap támogatást

Az Európai Unió döntése értelmében 2020-tól csak passzívházat, vagy fokozottan energiatakarékos házat építhetünk, a pályázati támogatások teljes hiánya miatt azonban a jelenleg alig épül ilyen létesítmény hazánkban. Az energiatakarékos épületek kialakítása 20 százalékos többletkiadással jár, ami nyugat-európai tapasztalatok szerint, 10-15 éven belül térül meg – mondta Horváth Sándor, a Magyar Passzívház Szövetség elnökségi tagja.
Az elektronikus készülékek mellett, a lakóházakat is be lehet sorolni energiafogyasztásuk szerint. A Rádió Orient műsorában Horváth Sándor elmondta, a fokozottan energiatudatos épület mellett aktív házról, független házról, valamint passzívházról is beszélhetünk. „Az aktív házak több energiát termelnek, mint amennyire az épület rászorul.

Passzív ház Vorarlberg

Passzívház Ausztriában. kép: Tõnu Mauring

A független ház a közművektől való függetlenséget jelenti – ez csak igen speciális körülmények között valósítható meg. A passzívház fűtés nélküli épület, amelyet a szoláris nyereség valamint a beépített szerkezetek tudnak felmelegíteni. A minimális energiát egyszerű épülettömeggel, hőcserélős rendszerrel, jól tájolt nyílászárókkal, tömör felületekkel, valamint alapos hőszigeteléssel lehet megtakarítani.”

A passzívház építése során hőszigeteléssel alaposan be kell csomagolni az egész házat – emelte ki a MAPASZ elnökségi tagja. A tető hőszigetelése mellett a hagyományos sávalapok helyett lemezlapokkal készül az épület. Emellett a termikus burok kialakításához háromréteges az üvegezés. Horváth Sándor kiemelte, egy passzívház építése ugyanannyi időt igényel, mint egy hagyományos épületé. A megvalósítás azonban 20 százalékos költségtöbbletet jelent.

A hazai tapasztalatok szerint a nyugat-európai árakkal ellentétben Magyarországon alacsonyabbak a munkadíjak, magasabbak az anyagárak. „Az épület működtetése már nem jár pluszköltségekkel. A lakókomfortot az építkezés után csak élvezni kell” – Horváth Sándor hangsúlyozta, az épületautomatika gondoskodik a hőmérsékleti viszonyok szabályozásáról. „Egy passzívházat másként kell használni, másként kell benne lakni.”

A külföldi gyakorlat szerint a 20 százalékos költségtöbblet 10-15 év alatt térül meg. Horváth kiemelte, itthon még nem volt ilyen tapasztalat, a legrégebbi passzívház 5 éves. „Nem magunknak, hanem a jövőnknek építünk. A befejezett épületek 20-30 évig biztosan energiatakarékosak maradnak” – a Rádió Orient vendége kiemelte, a költséghatékonyság mellett a környezetvédelmi szempontok is jelentősek. „Minden égésnek van káros mellékterméke, továbbá a fosszilis anyagok végesek. Emellett már most érdemes figyelembe venni az európai uniós 2020-as szigorítást” – utalt az Európai Uniós fokozottan energiatakarékos épületeket előirányozó szabályozására Horváth Sándor.

hirdetés

Magyarországon a passzívházak építése mindössze pár évvel ezelőtt indult meg. A MAPASZ elnökségi tagja kiemelte, Ausztria és Svájc sokkal előbb jár e téren. „Az osztrákok jobban odafigyelnek a környezetükre.

Ezzel szemben mi szemetelünk, fűtünk és tüzelünk, csak néhány tucat hazai passzívház épült” – a vendég elmondta, a passzívház minősítés elnyeréséhez a tervezés során méretezési konzultációs folyamatban, valamint az építést követően utóellenőrzésen kell részt venni. „A jelenlegi német minősítési rendszert a magyar környezethez és építési kultúrához kell igazítani.”

A hazai passzívházak alacsony számához a pályázati lehetőségek hiánya is hozzájárul. Horváth Sándor kiemelte, az épületek energetikai felújítását célzó uniós pályázat nem a passzívházakat támogatja. „A pályáztatási rendszerből hiányzik a többlet a fokozottan energiatudatos házak építéséhez. Kedvezményes hitellel vagy vissza nem térítendő hitellel kellene segíteni az ilyen jellegű építkezéseket” – Horváth hozzátette, a MAPASZ passzívház látogatásokkal igyekszik terjeszteni az energiatakarékos épületek előnyeit.

Az Európai Uniós döntése szerint 2020-tól kizárólag passzívházat, vagy fokozottan energiatakarékos házat építhetünk. A jogszabályalkotó a rendeletben 2015-től átmeneti fokozatot iktatott be – ez segíti a szakma és az építtetők felkészülését. „A MAPASZ próbálja felkészíteni a közönséget a jövőbe mutató túlteljesítésre. Ehhez sok kommunikáció és tájékoztató anyagok kellenek. A lakosság mellett a szakmabelieket is fel kell készíteni a hirtelen szigorodás megugrására.”

OrientPress Hírügynökség

Kapcsolódó cikkek
VII. Magyar Passzívház Konferencia 2014. február 19.

VII. Magyar Passzívház Konferencia, Budapest, 2014. február 19. Syma Rendezvényközpont Fokozottan energiatudatos épületek gépészeti és szerkezeti megoldásai Aktív – passzív Elolvasom

3D burok – totális hőszigetelés

A termikus burok - avagy az épület szigetelt héja. Alacsony energiaigényű épületek esetében sokszor hallani, hogy szakemberek hivatkoznak az épület hőszigetelt burkára. Elolvasom

A (közel)jövő családi háza a Construmán

A Construma építőipari szakkiállításon 24 cég termékeiből épült fel egy olyan bemutató lakóház, amelyben minden épületenergetikailag fontos elem megfelel a Elolvasom

Passzívház plusz – Új passzívház kategóriák a láthatáron

A megújuló energiatermelés egyre növekvő térnyerésére reagálva a darmstadti Passzívház Intézet a közeljövőben újabb minősítési osztályokat tervez bevezetni, amelyek már Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?