A társasházak energetikai korszerűsítésére április 30-tól lehet pályázni

Az Otthon melege programban április 30-tól lehet pályázni a társasházak energetikai korszerűsítésére – mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára a Construma ÖkoCity 2015 interaktív kiállítás megnyitóját követően az MTI-nek.

Szabó Zsolt kiemelte: a pályázatban 5-60 lakásos épületek tulajdonosi közösségei igényelhetnek támogatást, pályázni a forráskeret kimerüléséig lehet majd.

fotó: Takács Zoltán, energiaoldal.hu

fotó: Takács Zoltán, energiaoldal.hu

 

Rámutatott: a magyarországi magánszemélyek tulajdonában lévő ingatlanok 70 százaléka, nagyjából 3 millió ingatlan energetikailag veszteséges. Az energiahatékonysági fejlesztésekhez minden eddiginél több forrás áll rendelkezésre a 2020-ig tartó uniós fejlesztési időszakban.

hirdetés

Jelezte: a rendelkezésre álló 120 milliárd forintos keretösszeg – ami az 50 százalékos saját erővel vagy hitel jellegű forrással kiegészülve 240 milliárd forint – lehetővé teszi a magyarországi lakásállomány nagy részének energetikai megújulását. A napelemek esetében akár évi 80 milliárd forint forrás áll majd rendelkezésre – tette hozzá.

Elmondta, hogy a tárca számításai szerint lakásonként nagyjából 1,5-2 millió forint felújítási keretösszeggel lehet számolni, a saját erővel együtt.

A Reneo nemzetközi megújuló energia szakkiállításon belül, az Öko City 2015 kiállításon szerdán bemutattak egy 2020-as előírásoknak megfelelő, közel nettó nulla energia-felhasználású épületet. A ház energiaigénye nyomon követhető egy interaktív táblán.

A kiállításon a látogatók megismerkedhetnek a környezettudatos, energiabarát építkezéssel és a felújítás során alkalmazható technológiákkal.

A kiállítás központi része a kormányzati tájékoztatósziget, ahol jogszabályokról, energiahatékonyságról, az építési termékek új forgalmazási szabályairól, pályázati lehetőségekről adnak tájékoztatást az NFM, a Miniszterelnökség, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága szakemberei.

 

Kapcsolódó cikkek
Szakmai napokkal indult a Construma

A Hungexpo területén megnyitotta kapuit az ország legnagyobb építőipari kiállítása és vására Összesen hat kiállítást tekinthetünk meg: CONSTRUMA, HUNGAROTHERM/RENEO, OTTHONDesign, CONSTRUMA KERT Elolvasom

CONSTRUMA 2016 – Egy fedél alatt az építőipar és az otthonteremtés

HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont április 6–10. között rendezi meg a régió legnagyobb otthonteremtési és építőipari kiállítási csokrát. Minden eddiginél nagyobb alapterületen: Elolvasom

Megnyílt a 35. Construma

Megnyílt a 35. Construma építőipari és otthonteremtési szakkiállítás szerdán Budapesten. A Hungexpo vásárközpontban 15 ország csaknem 600 kiállítója várja az Elolvasom

Újra jön a hűtőgépcsere program!

Folytatódik az Otthon melege program, júliustól ismét lehet pályázni hűtőgépek és fagyasztók cseréjére - mondta Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?