A tengerszint emelkedése több száz várost fenyeget

Egy friss tanulmány szerint minden ötödik évben betörhet az óceán New Yorkba a tengerszint emelkedése és a vihardagályok miatt. Európában száznál is több veszélyeztetett város van. A holland és angol városok mellett Spanyolország, Belgium, Dánia, Németország, de még Románia tengerparti nagyvárosai is veszélyben vannak.

London. kép: Mike_fleming

London. kép: Mike_fleming

Ötévente víz alá kerül New York

A Portlandi Állami Egyetem új kutatása szerint drámai mértékben megnőtt annak a kockázata, hogy a tengervíz betörjön New Yorkba, és elárassza a várost, ahogy azt tette a Sandy hurrikán idején.

New York. kép: Patrick McFall

New York. kép: Patrick McFall

A kutatók számításai szerint ehhez hasonló eseményre 4-5 évente lehet számítani, ami óriási kockázatnövekedést jelent. Az Egyetem adatai szerint a 19. században még 100 évente fordult elő hasonló esemény, mára azonban a tengerszint emelkedése és más tényezők miatt a kockázat ijesztő mértékben emelkedett.

A 2012-es Sandy hurrikán által keltett vihardagály óriási károkat okozott New Yorkban. Mintegy 300 ezer ház semmisült meg és 20 milliárd dolláros anyagi kár keletkezett. Ha a kutatóknak igaza van, akkor hasonló eseményekre ötévenként számítani lehet – írja az BL Online.

Stefan Talke az egyetem kutatója szerint: „A valaha mért kilenc legnagyobb vihardagályból hármat 2010 után regisztráltak. Több száz évre visszamenőleg egyértelmű növekedés figyelhető meg.”

hirdetés

A jövő viharára kell felkészülni

New Yorkban már el is kezdték a felkészülést a jövő viharaira. A „Big U” elnevezésű projekt óriási gátrendszerrel védené meg Manhattant az áradásoktól. A gát hatalmas méretei miatt egyben bevásárló- és rekreációs központ is lenne.

„Nem a múlt viharaiból kell kiindulnunk, hanem a jövő viharaira kell felkészülnünk” – nyilatkozta a nyertes projekt vezetője Henk Ovink, aki korábban a holland árvízvédelem vezetője volt.

Európában is nagy a baj

Miközben az Egyesült Államok még csak most készül a jövő vihardagályaira, addig Európa már előrébb tart. Londonban a Temzén már áll az a gát, amelyet New Yorkban még csak terveznek. Ám a számítások szerint már ez sem elég. Bár a gát már nyolcvan alkalommal mentette meg Londont az elöntéstől, az egyre erősödő vihardagályok miatt Londonnak új gát építésére van szüksége a közeljövőben.

London. kép: Ross Angus

London. kép: Ross Angus

Az Európai Unió tanulmánya szerint a kontinensen közel száz nagyvárost fenyeget a tengerszint emelkedése és a vihardagályok erősödése. A holland és angol városok mellett Spanyolország, Belgium, Dánia, Németország, de még Románia tengerparti nagyvárosai is veszélyben vannak.

Vannak olyan nagyvárosok, amelyek több mint 90 százaléka is víz alá kerülhet egy óriási vihardagály hatására. Ide tartozik Antwerpen vagy Bréma is.

A cikk elérhető: wcdugulaselharitas.hu
OPH

Vélemény, hozzászólás?