A térség legmodernebb szennyvíztisztítója épül Békéscsabán 3,7 milliárdból

Magyarország egyik legmodernebb szennyvíztisztító rendszere épül Békéscsabán; a 3,7 milliárd forintos beruházásról csütörtökön számolt be a sajtónak a város önkormányzata.

A projektet 84,4 százalékban az Európai Unió támogatja, a kohéziós alap társfinanszírozásával valósul meg, a költségek fennmaradó 15,6 százalékát az önkormányzat saját forrásból, valamint a lakosság által befizetett közműfejlesztési hozzájárulásából biztosítja.

A kivitelezés 2013 végére fejeződik be – tájékoztatta az MTI-t Hanó Miklós (Fidesz-KDNP), Békéscsaba gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere.

hirdetés

A városban befejezés előtt áll a csatornahálózat teljes kiépítése is. A két beruházás egymásra épül, és összesen 16 milliárd forintba kerül. Az alpolgármester megjegyezte, hogy hasonló nagyságrendű építkezésre Békéscsaba történetében még nem volt példa. A csatornahálózat ugyancsak az unió 84,4 százalékos támogatásával épül, és a beruházás révén a város 95 százaléka csatornázott lesz.

A szennyvíztisztító telep – amelynek kivitelezése az elmúlt hetekben kezdődött meg – naponta húszezer köbméternyi szennyvizet tud majd fogadni és tisztítani – mondta el az alpolgármester. Ez jóval meghaladja a jelenlegi igényeket, és alkalmas lesz nagymennyiségű foszfor és nitrogén biológiai eltávolítására.

A rendszer üzemeltetése negyven százalékkal kevesebb energiát igényel a jelenleginél. A projekt részeként épül egy modern szennyvíziszap-kezelő: az iszap biogáztartalmából villamos- és hőenergiát állítanak elő, ami az üzem energiaigényének jelentős részét fedezi, az üledékből pedig komposztot állítanak elő.

Az új tisztítóval csökken Békéscsabán és környékén az ivóvíz környezeti terhelése, javul az Élővíz-csatorna és közvetetten a Kettős-Körös vízminősége is – jegyezte meg Hanó Miklós.

Kapcsolódó cikkek
Új pályázat innovatív technológiák megvalósítására

Megjelent a NER300 program újabb pályázati felhívása: az Európai Bizottság a program keretében közzétett új pályázatával olyan innovatív technológiák erőművi Elolvasom

1,5 milliót kaphat, ha elektromos autót vesz

A kormány támogatja az elektromos hajtású autók vásárlását, az idén erre 2 milliárd forintot biztosít - mondta a nemzetgazdasági miniszter Elolvasom

A lakossági épületenergetikai hitel törlesztését fedezheti az elért megtakarítás

A jövőre induló csaknem 120 milliárd forint keretösszegű lakossági épületenergetikai hitelprogramban felvett hitelek törlesztőrészleteit várhatóan fizetni lehet majd az elért Elolvasom

Elektromobilitás szövetség: dinamikus fejlődés előtt ál az elektromos autózás

Dinamikus fejlődés előtt áll az elektromos autózás elterjedése Magyarországon - mondta Ungár János, a Magyar Elektromobilitás Szövetség elnöke az M1 Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?