Akku helyett kondenzátor? (videó)

A fékezési energiát eltárolni nagyszerű és divatos dolog, szép lassan egyre több autóban jelennek meg a fékenergia-visszanyerő rendszerek. Ha fékezéskor hő helyett elektromos áramot termelünk, akkor azt gyorsításkor vissza lehet táplálni a rendszerbe (vagy elektromos berendezéseket működtethetünk vele), így a fékek is kevesebb szálló porral terhelik a környezetet és üzemanyagot is megtakarítunk. Sajnos az akkumulátorok nem igazán alkalmasak ilyen hirtelen jelentkező energiamennyiség gyors tárolására, viszont a kondenzátorok annál inkább. A Mazda nem volt rest élni a kínálkozó lehetőséggel és az idén bemutatott Mazda6-ost ilyen, kondenzátoros rendszerrel látta el.

A Mazda első hasonló berendezése a 2009-ben bevezetett i-stop start-stop rendszer volt. Ezt követte az idén, az új Mazda6 fedélzetén debütáló i-ELOOP, a Mazda egyedi fékenergia-visszanyerő rendszere, amely abban a pillanatban elkezd tölteni egy kondenzátort, amint a vezető leveszi a lábát a gázpedálról.

A kondenzátorban tárolt elektromos töltéssel aztán a rendszer a különböző fedélzeti fogyasztókat táplálja. Ez a megoldás jelentős részben leveszi a motorról az áramtermelés feladatát, ezért az üzemanyag elégetéséből nyert energiának nagyobb része fordítható közvetlenül az autó hajtására, ami fogyasztáscsökkenést eredményez.

A kondenzátor

hirdetés

Ez az első olyan személyautó fékenergia-visszanyerő rendszer a világon, amelyben kondenzátort használnak az energia átmeneti tárolására.

A Mazda stop-start rendszere a hengerben tárolt benzin-levegő keverék begyújtásával mindössze 0,35 másodperc alatt képes ismét beindítani a motort.

A kondenzátort kis mérete és súlya alkalmassá teszi, hogy a motor közelében kerüljön elhelyezésre, nem kell az utas-, vagy csomagtérből helyet elvenni, illetve az energiát több méteres távolságra továbbítani. Az üzemanyag megtakarítás akár a 10%-ot is elérheti.