Aláírták a Török Áramlat folytatásáról szóló török-orosz megállapodást

Aláírta a Török Áramlat gázvezeték-projekt építésének folytatásáról szóló török-orosz kormányközi megállapodást Berat Albayrak török és Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter hétfőn Isztambulban.

A projekt munkálatait Moszkva azután állította le, hogy a török légierő tavaly november 24-én lelőtt egy orosz vadászbombázót a szíriai határnál. A tárgyalások idén nyáron újraindultak azután, hogy Recep Tayyip Erdogan török államfő bocsánatot kért az incidens miatt, augusztusban pedig Vlagyimir Putyin orosz elnök és a török államfő megállapodott a projekt újjáélesztéséről.

A Török Áramlat gázvezeték. kép: gazpromexport.ru

A Török Áramlat gázvezeték. kép: gazpromexport.ru

Az egyezmény hétfői megkötését követően Putyin és Erdogan közös sajtótájékoztatót tartott.

Erdogan kiemelte: a személyes egyeztetés során értékelték a szíriai együttműködési lehetőségeket is. Azt vizsgáltuk meg különösen, hogy az Aleppóba szánt segélyszállítmányokat miként tudjuk biztosítani – fejtette ki. Figyelemre méltó részlet, hogy a két államfő tanácskozásán Hulusi Akar török vezérkari főnök is részt vett.

A török elnök bizalmát fejezte ki, hogy Ankara és Moszkva kapcsolatainak normalizálása továbbra is gyors ütemben halad. Emlékeztetett: még tart az isztambuli Energia Világkongresszus, a következő napokban a küldöttségek egyebek között a turizmust és a kultúrát érintő témakörökről folytatnak megbeszéléseket.

hirdetés

Putyin bejelentette: az orosz kormány hétfőn határozott arról, hogy eltörli egyes török mezőgazdasági termékek, köztük a citrusfélék, valamint további friss gyümölcsök és zöldségek behozatalának korlátozását. Megjegyezte: ez a döntés kölcsönösen előnyös, mivel az orosz mezőgazdasági szektornak nem állnak rendelkezésére az érintett termékek.

Az orosz elnök a Török Áramlatra vonatkozóan hangsúlyozta, hogy Ankara kedvezményes áron jut majd a földgázhoz.

A Török Áramlat az orosz gázt Ukrajna elkerülésével Oroszországból 660 kilométer hosszan Törökországba, majd onnan további európai országokba (ezen belül Magyarországra) szállítaná. A vezeték tervezett összteljesítménye évi 63 milliárd köbméter, az eredeti – orosz-török konfliktus előtti – tervek szerint már 2020-ra 47 milliárd köbméter földgázt szállítana Európába Görögországon keresztül, 16 milliárd köbmétert pedig közvetlenül Törökországnak.

Putyin a szíriai konfliktus rendezését illetően nyomatékosította: Moszkva is támogatja az Aleppóba irányuló humanitárius segítségnyújtást, de az Egyesült Államok nem fogadta el az orosz javaslatot. Hozzátette: Oroszország a szíriai vérontás mielőbbi beszüntetése mellett áll, amely után a konfliktus a politikai rendeződés stádiumába léphet.

Az orosz államfő megjegyezte: a védelmi iparban is készek vagyunk együttműködni Törökországgal. Mindkét félnek vannak ajánlatai, amelyeket vizsgálunk – mondta.

Vlagyimir Putyin tavaly november 24-e óta először jár Törökországban. Hétfőn korábban részt vett a 2016. évi isztambuli Energia Világkongresszus megnyitóülésén.

energiaoldal.hu – MTI

Kapcsolódó cikkek
Nálunk tesztelték az EU Putyin elleni csodafegyverét

Évi 573 milliárd eurót költ az Európai Unió, benne Magyarország energiahordozók importálására, miközben 500 milliárd eurót pazarol el évente energiaveszteség Elolvasom

Függő játszma: a kétoldalú gázszerződés is szóba kerül Putyin látogatásán

Magyarországi látogatásán az orosz elnök tárgyalni fog a kétoldalú gázszerződésről, amelyet vagy meghosszabbítanak vagy új szerződéssel váltanak fel - tájékoztatott Elolvasom

Magyarországnak érdeke a dél felől érkező gáz

Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök keddi budapesti megbeszélésén egyetértett abban, hogy bármi is lép a Déli Áramlat Elolvasom

3-5 évre lehet elegendő a le nem hívott gázmennyiség

A külgazdasági és külügyminiszter szerint 3-5 évre lehet elegendő az a gázmennyiség, amit az idén lejáró hosszú távú szerződés alapján Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?