Általában alulbecsüljük a hőszigetelés hatékonyságát

Egyes hőszigetelési módszerek hatékonyságát túl, a teljes hőszigetelés várható hatását pedig alulbecsülik a háztulajdonosok – derül ki a Mapei Kft. által szeptemberben 2600 fő válasza alapján készített online felmérésből.
Annak ellenére, hogy a válaszadók szinte egyöntetűen (97 százalék) megtérülő befektetésnek tartják a hőszigetelést, nem tudják, pontosan milyen megtakarítást várhatnak az egyes módszerektől.

kép: icefront/indafoto.hu

kép: icefront/indafoto.hu

A legnagyobbat a homlokzati hőszigeteléssel kapcsolatban tévedtek a válaszadók: mindössze 18 százalékuk gondolja helyesen, hogy átlagosan 31-40 százalék közötti megtakarítás érhető így el[1]. 12 százalék szerint nagyobb a megtakarítás mértéke a reálisnál és 69 százalék vár jóval alacsonyabb megtakarítást a homlokzati hőszigeteléstől.

A nyílászárók cseréjének hatékonyságát becsülték meg a legpontosabban a válaszadók, de így is sokan várnak többet a rendszertől, mint az reális. 40 százalékuk gondolja helyesen, hogy 11-20 százalék közötti fűtésköltség megtakarítás érhető el a nyílászárók cseréjével. 49 százalék becsülte túl és 9 százalékuk alul a megtakarítás mértékét.

hirdetés

A tetőszigetelésről a válaszadók 31 százaléka gondolja helyesen, hogy 21-30 százalék közötti megtakarítás érhető el. 40 százalék ennél kevesebb, 23 százalék ennél több megtakarítást becsült.

Arra a kérdésre, hogy egy ház teljes hőszigetelésével mennyi fűtésköltség megtakarítás érhető el, mindössze a válaszadók 24 százaléka válaszolt helyesen – az iparági átlag 50 százalék. 25 százalék tulajdonít többet és 51 százalék ennél kevesebbet.

„A Mapei hőszigetelő rendszere kapcsán merült fel rendszeresen, hogy az érdeklődők rosszul tudták, milyen megtakarításra számítsanak, ezért döntöttünk, a felmérés mellett. Azonban ez az eredmény valósággal sokkolt, nem hittem volna, hogy ennyire kevesen tudják, hogy milyen eredménye van a hőszigetelésnek” – mondta Markovich Béla a Mapei Kft ügyvezetője.

Hozzátette: „A közeljövőben nagyobb hangsúlyt fektetünk a lakosság tájékoztatására a hőszigeteléssel elérhető reális eredményekről, mert ilyen téves információkkal egyszerűen döntési helyzetbe sem kerül a háztulajdonos! Azt hiszem, hogy a pontos tájékoztatás minden piaci szereplő közös érdeke.”
OrientPress Hírügynökség

Kapcsolódó cikkek
Így korszerűsít a magyar!

A felújító háztartások több mint háromnegyede a vártnak megfelelő, vagy annál is nagyobb megtakarítást ért el a korszerűsítésnek köszönhetően – Elolvasom

Tízből kilenc hibás! Gáz van a szén-monoxid riasztókkal

Hamis biztonságérzetet adhat, ha rosszul működő CO-riasztó készüléket használunk. A nyílászárócserék miatt egyre több a szén-monoxid-mérgezés az országban, amely ellen Elolvasom

Megjelent az ablakcsere-pályázat is!

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az „Otthon Melege Program” keretén belül 1,1 milliárd forinttal támogatja lakások homlokzati nyílászáróinak cseréjét A pályázati Elolvasom

Amit az ablakcsere pályázatról tudni kell

Megjelent a várva-várt ablakcsere pályázat is. Hogyan nyerhetünk akár 520 ezer forintot? Ahogy a kazáncsere pályázat esetében, itt is összegyűjtöttük Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?