Áprilisi rezsicsökkentés: a szolgáltatók állják ezt a kört

Április 1-jétől újabb 6,5 százalékkal olcsóbbá vált a gáz ára a lakossági fogyasztók számára. A megjelent rendelet szerint az ebből adódó kiesés nagy részét az egyetemes szolgáltatók állják, ahol tovább csökken az árrés, de változik a spot piaci tarifa aránya is a végleges képletben. Igazán rosszul viszont senki nem jár, mert ilyenkor már alacsony a fogyasztás – írja az EnergiaFocus.hu.
Tegnap estig nem volt világos, pontosan hogyan oszlik majd meg az április 1-jétől hatályos, 6,5 százalékos rezsicsökkentés költsége a szereplők között. Ezt az űrt töltötték be a Magyar Közlönyben megjelent miniszteri rendeletek, amelyek szerint ezúttal nem cifrázták túl a gázár-csökkenés hátterét.

A mérséklés ezúttal két elemből adódik össze. A jelentősebb rész az egyetemes szolgáltatók árrését érinti, amely tovább csökken. A tavaly novemberi rezsicsökkentés óta a lakosságot ellátó gázszolgáltatók köbméterenként 4,32 forintot számolhattak fel, ez most 3,65 forintra esik, vagyis 15,5 százalékkal kevesebb bevételre tesznek majd szert ezek a cégek. (2013 januárjában még köbméterenként 5,95 forint volt az egyetemes szolgáltatói árrés a gáz esetében.)

hirdetés

Túlzottan rosszul azonban ez a lépés feltehetően nem érinti majd a társaságokat, mivel április 1-je után már rendkívül alacsony a gázfogyasztás, miután az éves gázfelhasználás körülbelül 75-80 százalékát a téli hónapok adják. Tehát az árrés csökkenése a következő fél évben alig okoz majd kiesést. Ha nem változik az árképlet, akkor változik majd októbertől, a következő fűtési időszak elindulásával.

A 6,5 százalékos lakossági díjcsökkenés másik részét az adja, hogy az árképletben az eddigi 30-ról 25 százalékra mérséklődik az orosz hosszú távú szerződésben szereplő gáztarifa. Ezzel egyidejűleg a ma ennél kedvezőbb árszabású spot piaci díj aránya 70-ről 75 százalékra növekszik. Úgy tudjuk, a korábban felmerült, hogy a tőzsdei gáz arányát 85 százalékra emelik a képletben, ám ez végül nem valósult meg.

OPH

Kapcsolódó cikkek
Biztonságosabbá válik a szolgáltatók számlázása

A távközlési-, valamint a gázszolgáltatóknak szeptember 1-jétől akkreditált tanúsító szervezet által kiállított tanúsítvánnyal kell igazolniuk a számlázási rendszerük biztonságát - Elolvasom

Ismét méri a fogyasztók elégedettségét az energiahivatal

Az idén ősszel is kérdőíves vizsgálatot indít a villamos energia és földgázfelhasználók elégedettségének felmérésére a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal Elolvasom

Mindenkinél lesz fűtés az ünnepi időszakban

Nem kapcsolja ki a 60 napon túl nem fizetőknél a gázt a Tigáz, a GDF Suez, az E.ON és a Elolvasom

Rezsicsökkentési törvényt akarnak Angliában

Törvényben tenné lehetővé az ellenzéki brit Munkáspárt vezetője, hogy a hatóságok utasíthassák a brit közműszolgáltatókat a lakossági közműdíjak csökkentésére az Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?