Atomerőmüvekből turisztikai látványosság? (videó)

A tendencia világszerte érvényesül, miszerint az atomenergia felhasználása fokozatosan visszaszorul az energiaellátásban és egyre nagyobb teret nyer a megújuló energiaforrások hasznosítása. A változással viszont felmerül az a kérdés, mi lesz a sorsa a leállított atomerőműveknek?

atomerőmű újrahasznosítás NémetországPéldának okáért, Németország 2022-ig a teljes átállás mellett tette le voksát az ország energiaellátásában, szó szerint napirendi kérdéssé vált ennek az “örökségnek a rendezése”. Meglepő megoldást kínál az ügyben ország nyugati felében megvalósított projekt, amely azt hivatott megmutatni, miként lehet vidámparkot létrehozni egy atomreaktor területén, eddig soha nem látott módon átalakítani egy ilyen veszélyes objektumot.

atomerőmű újrahasznosítás NémetországHogy az ötletet siker koronázta, bizonyságul szolgál rá az a látogatói statisztika, amely arról tanúskodik, hogy sok százezer látogató kereste már fel ezt a különös múlttal bíró, Düsseldorf közelében található vidámparkot a világ minden szegletéből. S ha már a múltat idézzük, az átalakított erőmű épületeit 1972-ben kezdték építeni, de működése nem lett hosszú életű.

hirdetés

atomerőmű újrahasznosítás NémetországTudniillik szinte folyamatosan támadások kereszttüzében állt a nukleáris energia elleni erőteljes tiltakozások miatt. Sorsa hamar megpecsételődött, tíz esztendő sem kellett hozzá mígnem befejezte működését, a reaktort leállították. Ez adott szabad utat az átalakításának.

A Wunderland Kalkar munkálatainak költsége mintegy négy milliárd dollárt tett ki, de a hatalmas invesztíció eredménye példaadó mintául szolgált. Nem mindennapi turisztikai látványosságot építettek ki ezen a hajdanvolt veszélyes munkaterületen.

forrás: alternativenergia.hu