Az okoszáraktól nem kell félnetek jó lesz!

Tömegek utálják a kulcsokat. Legalábbis erre enged következtetni, hogy dől a pénz a közösségi finanszírozású okoszár-projektbe, de többek között az Apple is lát fantáziát az okosórával nyitható zárakban.

A Candy House Sesame nevű kezdeményezése a Kickstarteren gyűjti  a megvalósulásához szükséges pénzt. A céljuk 100,000 dollár volt, de már több mint ötszörösét kalapozták össze, noha még másfél hónap van hátra a kasszazárásig.

Sesame okos ajtózár okoszár

Lássuk mit kínálnak kényelmes generációnknak:

– Egyszerű felszerelhetőség, fúrás-faragás nélkül, másodpercek alatt (meglévő zárra)

– Ajtónyitás titkos kopogással (tényleg!)

– Okostelefonos alkalmazás, amivel a zárat a mobilt bökdösve, vagy kopogtatva is nyithatjuk. Kétség kívül elegánsabb, mint kulcsokkal zörögni

– Személyes kód mindenkinek

Sesame okos ajtózár okoszár WIFI

Ki ment be az ajtócskámon?

hirdetés

Ha a 99 dolláros alapárat megfejeljük további ötvennel, akkor a zárunk WIFI-n keresztül az internetre is kijut, így az okostelefonunkon bárhonnan nyomon tudjuk követni, ha valaki kinyitja, vagy bezárja az ajtót. Felhatalmazhatunk személyeket, hogy bejussanak, de pillanatok alatt ki is tilthatunk valakit, ha hirtelen berágtunk rá.

Sesame okos ajtózár okoszár iPhone

A katonai szintű titkosítás állítólag biztosítja, hogy senki ne tudja a rendszert meghekkelni. Azt gondolnánk, hogy pont 2015-ben ebben nem annyira könnyű hinni, de az érdeklődők magas száma nem ezt mutatja.

Beépített akkumulátora akár 500 napig is bírja és természetesen értesítést küld, ha merülőben van.


Attól sem kell félnünk, hogy bezártuk-e az ajtót, vagy nem, hiszen elég rápillantani a mobilunkra, illetve beállíthatjuk azt is, hogy mindig automatikusan zárjon.

Sesame okos ajtózár okoszár iPhone

A fejlesztők szerint eddig, ha elmentünk otthonról, három dolgot kellett magunkkal vinnünk: pénztárcát, telefont, kulcsokat. Ezentúl viszont már csak kettőt: pénztárcát és telefont. De mi van, ha nap végére lemerül a telefonunk? Hát elkérjük a szomszédét, letöltjük rá az alkalmazást, bejelentkezünk, kinyitjuk az ajtót, töröljük az alkalmazást. Ennyi!

Akkor sem kell megijedni, ha az okos zárunk elromlana, hiszen ekkor is nyitható a régi kulcsunkkal. Igaz, hogy az a lakásban van, de talán egy jó szomszéd ebben is tud segíteni, hogy hagytunk nála egy kulcsot – és emellett mindig otthon tartózkodik.

Apple Watch ajtó

A hétfőn bemutatott Apple Watch szintén alkalmas lesz rá, hogy pl. a szállodai szobánk ajtaját nyissuk vele. De mivel a Sesame Home Kit-kompatibilis, akár új okosóránkat is használhatjuk kulcsként. Az Android-használók szintén örülhetnek, de WindowsPhone tulajdonosoknak még várniuk kell a Sesame-támogatásra.

energiaoldal.hu

Kapcsolódó cikkek
Egyre több gondot okoz Hollandiában a túl sűrű WIFI-hálózat

Túlzsúfolt a virtuális tér Hollandia számos térségében, a lakónegyedekben illetve a nagyvárosok központi részein egymással mintegy versengő WIFI-hálózatok jelentősen rontják Elolvasom

Wifin keresztül hackelhetők az utasszállító gépek

A legmodernebb utasszállító gépek repülőelektronikai rendszerébe be lehet törni a legtöbb kereskedelmi járaton ma már elérhető vezeték nélküli internetkapcsolat segítségével Elolvasom

Az utastérből vezette a repülőt a hacker

Nem rég számoltunk be róla, hogy a repülőgépek irányítása átvehető az utastéri wifi-n keresztül. Azóta kiderült, hogy ez nem csak Elolvasom

Ingyen wifi bombabiztos okoskukákból

Beépített wifiantennákkal rendelkező, tűz- és bombabiztos "okos" hulladékgyűjtőket helyeznek el hamarosan a Szecsuan tartományi Csengtu utcáin - számolt be a Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?