Az oroszok az időjárástól, a németek az energiatakarékos izzóktól rettegnek

Világszerte milliók szenvednek különféle félelmektől. A fóbiák leginkább a nagyvárosok lakóit sújtják. Ez derül ki a Mind elnevezésű brit alapítvány kutatásaiból. A pszichikai egészség védelmével foglalkozó alapítvány szakemberei szerint a baj még nagyobb lehet, miután sokan nem szívesen beszélnek félelmeikről.

A fóbia ok nélküli, ösztönös félelem, viszolygás. A klausztrofóbiás számára minden esetben nagy problémát jelent belépni a liftbe vagy bármilyen zárt térbe. Hiába tudja, hogy ott semmiféle veszély nem fenyegeti, egyszerűen képtelen meggyőzni magát erről.

enegiatakarekos izzo

A szakértők úgy látják, hogy az utóbbi időben világszerte nő a fóbiások száma. Vannak, akik nem mernek gyalog átmenni a hídon. Mások képtelenek ráállni a mozgólépcsőre. Akadnak, akiket páni félelem fog el rendőrök vagy katonák láttán. De a fóbiák között továbbra is a repüléstől való félelem vezet – mondja Szergej Jenyikolopov pszichológus.

Rengetegen félnek a repüléstől. Ők gyakran isznak az utazás során, hogy valamilyen módon megnyugtassák magukat. Itt együttesen lép fel a klausztrofóbia is, hiszen a repülőgép utastere elég zárt, és magától a repüléstől való rettegés. Mondani sem kell, hogy ezek a félelmek sokszorosan felülmúlják a tényleges aggodalmakat. Ismert, hogy a repülőgép lezuhanásának kockázata jóval kisebb, mint egy gépkocsibaleseté. De az emberek mégis a repülőgépektől félnek és nem a gépkocsiktól.

hirdetés

Érdekes, hogy Oroszországban a lakosság 30-50 százalékának van időjárási fóbiája. A meteorológiai intézet viharral kapcsolatos jelzése sokakban a romboló amerikai hurrikánok képzetét kelti. Így egyes, érzékenyebb emberek az ilyenfajta elemi csapásokat saját jövőjükre vonatkoztatják.

A németek különös módon az energiatakarékos lámpáktól tartanak. Ennek oka egy tévéműsor, ahol beszámoltak az ilyen lámpák használatának veszélyeiről és kockázatairól.

Azok, akiknek nincs semmiféle fóbiájuk, mindezt nagyon furcsának találhatják. De a fóbia nem az egyén szeszélye, hanem betegség, ami a félelem kötelékében tartja az egyént. Az ördögi körből minden fóbiás ki akar szabadulni, és szeretné magát szabadnak érezni – mondja Mihail Kamelev klinikai pszichológus.

Ha könnyebb formákról van szó, akkor gyakorta maguktól is elmúlnak ezek a félelmek. Mindenesetre bármilyen fóbiáról is legyen szó, legjobb, ha az illető felkeresi problémájával az orvos-pszichológust.

Oroszország Hangja

Vélemény, hozzászólás?