Bill Gates megmenti a Földet

A Microsoft alapítójának vezetésével amerikai, brit, szaúdi, kínai milliárdosok fognak össze a globális felmelegedés ellen, és egymilliárd dollárt fektetnek be a tiszta energia kutatásába, a „szénmentes jövő” érdekében.

Olcsó, tiszta és hozzáférhető

Az évszázad közepére a világ energiafelhasználása meg fog duplázódni, ráadásul olyan területeken is elérhetővé válik az energia, ahol korábban ez nem volt lehetséges vagy megoldott. Ebből az is következik, hogy ennek az energiának a világ szegény országaiban élők számára is megfizethetőnek kell lennie, de nem emelheti a jelenlegi károsanyag-kibocsátás mértékét sem.

Bill Gates

A megbízható és olcsó energia világméretű elterjedése gazdasági növekedéssel is jár, így nem véletlen, hogy vonzó befektetési terület sokak számára. A Breakthrough Energy Coalition (Áttörés Energia Koalíció) szerint új technológiákra van szükség, hogy jobb, energiahatékonyabb és drámaian olcsóbb energiaforrásokat találjanak, amiken a jövő energiaellátása alapulhat, miközben a szén-dioxid-kibocsátásuk a nullához közelít.

Kémények_füst

Bill Gates közleményben tudatta, hogy a csoport egymilliárd dollárt kíván befektetni az ún. tiszta energia kutatásába és alkalmazásába. A milliárdosok így akarnak hozzájárulni a globális felmelegedés elleni küzdelemhez, de nyilvánvalóan nem fognak rosszul járni, ha elsőként érkeznek az új területekre. A Breakthrough Energy Coalition tagjai több mint húsz országban terveznek jelentős beruházásokat szerte a világon, a helyi kormányokkal együttműködve, ezzel jelentősen fel akar-ják gyorsítani a fejlesztések ütemét.

napelem Afrika

A jól célzott befektetésekkel meg akarják akadályozni, hogy az ígéretes ötletek a kutatólaborok mélyén haljanak el, a hálózatszerű működés pedig az információk áramlását segíti elő. A koalíció tagjai szerint a jövő energiamixét ma még senki nem ismeri, ezért is fontos minden utat megvizsgálni a zéró emissziós jövő érdekében „Nyitottak vagyunk mindenre, ami lehetővé teszi az olcsó és tiszta energia előállítását” – szögezte le közleményében Bill Gates, a kezdeményezés életre hívója.

hirdetés

atomerőmű

A kutatások az elektromos energia, a szállítmányozás, feldolgozóipar, mezőgazdaság, gyártástechnológia és az építőipar területeit érintik majd. Nagy figyelmet szentelnek az elektromos energia előállításának megreformálására, többek között olyan területekre koncentrálva, mint a következő generációs atomenergia, továbbfejlesztett geotermikus rendszerek, ultra olcsó szél- és napenergia, olcsó óceán-energia, valamint az elektromos és hőenergia olcsó tárolása, az elektromos energia olcsóbb továbbítása.

csúcsforgalom közlekedés

A közlekedés terén a rövid távú személy- és áruszállítás elektromossá tétele mellett a távolsági áruszállítás, sőt a repülés dekarbonizálását is célul tűzték ki. A mezőgazdaság sem elhanyagolható terület, hiszen az összes kibocsátás negyede ehhez köthető, és 2050-re a jelenlegi hét helyett már tízmilliárd ember táplálásáról kell majd gondoskodni. Az épületek energiaellátását is szénmentessé kívánják tenni hatékonyabb, okos megoldások használatával, ezek ma a globális kibocsátás 20 százalékáért felelnek.

ILLUSZTRIS TÁRSASÁG

Breakthrought-Nuclear-Energy-Coalition

A csoport tagjai között igen ismert személyiségeket találunk, néhányan közülük: Mark Zuckerberg, a Facebook alapító-elnöke, Je Bezos, az Amazon alapító-elnöke, Michael Bloomberg, a Bloomberg LP vezérigazgatója, Soros György befektető, Richard Branson,
a Virgin Group alapítója, Al-Valíd bin Talál szaúdi herceg, Jack Ma, a kínai informatikai óriás, az Alibaba Group alapító-ügyvezetője, Reid Ho man, a LinkedIn társalapítója, Hasso Plattner, az SAP társalapítója, Ratan Tata, az indiai ipari óriáscég alapító-elnöke, Meg Whitman HP-vezérigazgató. A Bloomberg és a Forbes becslései szerint a csoport tagjainak összesen mintegy 170 milliárd dolláros vagyonuk van, s ebből áldoznak most egymilliárdot az úgynevezett zöld energiaforrások felkutatására.

A cikk az Energiafigyelő magazin 2017/01. számában jelent meg.

Energiafigyelő 20171_Borító 500