Cseh intézkedéscsomagot fogadtak el a klímaváltozás következményeinek kezelésére

Intézkedéscsomagot fogadott el hétfőn a cseh kormány, hogy felkészítse Csehországot a klímaváltozás várható következményeire, a programra Prága 2020-ig több mint 1,2 milliárd koronát (13,8 milliárd forint) tervez fordítani.

Bohuslav Sobotka miniszterelnök nyilatkozatában kifejtette: az a legfontosabb szempont, hogy megtartsák az ország területén a vízforrásokat és a lehulló csapadékot, változatosabbá tegyék az erdőket, a vadállományt, és megakadályozzák a termőtalaj erózióját.

Prága óra

hirdetés

Richard Brabec környezetvédelmi miniszter a kormányülés utáni sajtótájékoztatón elmondta: “Sok év után az idén olyan a januári időjárás, amilyennek lennie kellene. Nagy valószínűséggel azonban szabályt erősítő kivételről van szó. A klímaváltozás előttünk van, s fel kell rá készülnünk. Erre szolgál a most elfogadott intézkedéscsomag. A nagyszabású program megvalósítása befolyásolni fogja a városok, a falvak, az erdők, a vadállomány, a folyók és a mezőgazdasági terület jövőjét is” – tette hozzá.

A miniszter leszögezte: a cseh kormánynak nincsenek olyan ambíciói, hogy befolyásolni próbálja a klímaváltozást, de az a célja, hogy felkészítse az országot a várható következményeire.     A stratégiai dokumentumon, amely 50 pontban mintegy 160 kiemelt fontosságú feladatot határoz meg, majdnem másfélszáz tudós dolgozott több évig.

“A nemzeti akcióprogrammal azt szeretnénk elérni, hogy a klímaváltozás okozta problémák és károk a lehető legkisebbek legyenek Csehország számára” – jelentette ki Miroslav Trnka akadémiai szakkutató a sajtótájékoztatón.

energiaoldal.hu – MTI

Kapcsolódó cikkek
Megbírságolták a Marost szennyező radnóti hőerőművet

A román hatóságok 140 ezer lej (9,24 millió forint) bírságot róttak ki a radnóti (Iernut) hőerőműre, amelynek területéről pénteken mintegy Elolvasom

Betilthatják a szívószálat

Meg a fültisztító pálcikát

Az EP befogadta a Párkányba tervezett hulladékégető elleni beadványt

Az Európai Parlament Petíciós Bizottsága befogadta a Párkányba tervezett hulladékégető elleni beadványt és felkérte az Európai Bizottságot, hogy végezze el Elolvasom

Új EU rendelet az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére

Az európai ügyekkel foglalkozó miniszterek tanácsa új rendeletet fogadott el a földek és az erdők fokozottabb védelme, a velük való Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?