Egyszerű, egységes és megérhető rezsiszámlák jönnek

Egyszerűvé, egységessé, átláthatóvá és megérthetővé válnak a rezsiszámlák a jövő évtől – mondta Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő az egységes számlakép kialakításáról szóló, általa kezdeményezett és kedden elfogadott törvényről.

A jelenleg bonyolult, érthetetlen és „ahány ház, annyi szokás” alapon kiállított számlák képének egységesítése összhangban van az alaptörvénnyel is – hangsúlyozta Németh Szilárd szerdai sajtótájékoztatóján -, az ugyanis a fogyasztók érdekeinek védelmét is előírja. Ugyanakkor tudatos fogyasztói magatartásra is ösztönzik az embereket általa – tette hozzá.

kép: erikapap/indafoto.hu

kép: erikapap/indafoto.hu

A számlák első oldalán januártól csak a legfontosabb adatok szerepelnek, és az egyes közműszolgáltatási területeknek más-más színt kell használniuk a kiemelésekhez. A villamosenergia-számlák korall színűek, a földgázszámlák narancssárgák, a távhődíjat közlők lilák, a vízi közműveké kékek, a hulladékszállítási számlák zöldek, míg a kéményseprési számlák sárgák lesznek.

A dokumentumon a fizetendő összeg, az elszámolási időszak és a befizetési határidő mellett azt is szerepeltetni kell: mekkora megtakarítást eredményezett a rezsicsökkentés az adott hónapban, és göngyölítve a díjmérséklés bevezetése óta – hangsúlyozta a képviselő, kifogásolva, hogy bár eddig rendelet szabályozta mindezt, a szolgáltatók azt kifogásolható módon teljesítették, például a megtakarítást mindössze 2-es betűméretben tüntették fel.

hirdetés

A szolgáltatóknak évente egyszer definíciókat is adniuk kell a számlákon szereplő kifejezésekről.

A politikus beszámolt arról is: még az őszi törvényhozási időszakban beterjeszt egy másik javaslatot a társasházi és a lakásszövetkezeti törvény módosítása céljából, hogy számukra is előírják a rezsicsökkentésből adódó tájékoztatási kötelezettséget.

Ebben a többi közt az szerepel majd, hogy a társasház-kezelőknek a közös kiadásokkal és számlákkal kapcsolatos tájékoztatást havonta kell kifüggeszteniük az épület faliújságjára, az éves beszámolókon pedig elkülönítetten, külön beszámolói soron kell feltüntetniük.

Nem lenne erre szükség, ha a társasházak kezelői ezt maguktól megteszik – fogalmazott Németh Szilárd, jelezve: munkacsoportjához a legtöbb panasz a társasházak számlakiállításával kapcsolatosan érkezett.

MTI

Kapcsolódó cikkek
Hat energiaszolgáltató kampánya a tudatos energiafogyasztásért

Legyen ön is tudatos energiafogyasztó elnevezéssel indított kampányt a hat nagy gáz- és villamosenergia-szolgáltató az energiahatékonyság növelése érdekében. A kedden Elolvasom

Tudatos fogyasztásra ösztönző program magyar középiskolásoknak

A Föld erőforrásainak tudatosabb felhasználását, fogyasztáscsökkentést és újrahasznosítást ösztönző program készült magyar középiskolásoknak a fenntarthatóságot szolgáló európai REdUSE program keretében, Elolvasom

Egyre tudatosabb fogyasztók a gyerekek

A tudatos fogyasztói magatartás oktatását nem lehet elég korán kezdeni, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a PontVelem.hu csapatával együttműködve játékos Elolvasom

Sokan, vagy kevesen keresték fel a rezsipontokat?

Egyre többen keresik fel a rezsipontokat: január óta már több mint 4500-an fordultak a kirendeltségekhez, ahol az ügyfelek általában a Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?