Élelmet üzemanyag helyett!

A zöld szervezetek szorgalmazzák, hogy a kormány, illetve Magyarország európai parlamenti képviselői egyaránt szavazzák meg az agroüzemanyag-előállítás drasztikus csökkentésének célkitűzését, továbbá sürgetik az agroüzemanyagok előállítására és felhasználására adott támogatások és adókedvezmények felszámolását is.

Erről a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület több zöld szervezet – a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Levegő Munkacsoport és az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány – nevében tájékoztatta szerdán az MTI-t.

kép: zyx/indafoto.hu

kép: zyx/indafoto.hu

A közlemény szerint az elmúlt években számos nemzetközi tanulmány mutatott rá arra, hogy az agroüzemanyagok egyre bővülő felhasználása jelentős szerepet játszik az élelmiszerárak növekedésében. Emellett pedig veszélyezteti a természetes ökoszisztémákat, fokozza az üvegházhatású gázok légkörbe jutását, továbbá veszélyezteti a helyi közösségeket is világszerte.

hirdetés

Az EU jelenlegi bioüzemanyag célkitűzéseinek végrehajtása a közvetett földhasználat-változás hatásait is figyelembe véve azt eredményezné, hogy az üvegházgáz-kibocsátás évi 27-56 millió tonnával növekedne, ami egyenértékű azzal, mintha 2020-ig további 12-26 millió autót hoznánk forgalomba Európában – emlékeztet a közlemény.

Egy nemrég megjelent tanulmány szerint az EU-tagállamok – a súlyos költségvetési megszorításokkal egyidejűleg – 2011-ben mintegy 10 milliárd eurót (a Ciprusnak nyújtandó mentőcsomaggal megegyező összeget) költöttek az agroüzemanyag-ipar támogatására.

A jelenleg hatályos irányelvekből következő bioüzemanyag-célkitűzések megvalósítására további 28,8-33,1 milliárd euró közpénzt kellene 2014-2020 között erre a célra fordítani. A közpénzekkel a kutatás-fejlesztést, a magasabb minőséget, minden szektorban az energia hatékonyabb használatát kellene ösztönözni – véli Beliczay Erzsébet, a Levegő Munkacsoport elnökhelyettese.

Az agroüzemanyagokkal kapcsolatban felmerült kételyek, bírálatok hatására az Európai Bizottság felülvizsgálta a korábbi bioüzemanyag célkitűzéseket, és azt javasolta, hogy az élelmiszernövény-alapú bioüzemanyagok felhasználását 5 százalékra korlátozzák – tartalmazza a közlemény.