Előzze meg a szén-monoxid-mérgezést!

Bár egyre több lakásban van már szén-monoxid-érzékelő, a tűzoltókat továbbra is gyakran riasztják mérgezéses esetekhez, az elmúlt időszakban évente legalább egy tucat ember bele is halt a mérgezésbe – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) a fűtési szezon kezdetéhez időzítve csütörtökön az MTI-vel.

A katasztrófavédelem és a fogyasztóvédelem csütörtökön a Pest megyei Sóskúton közösen adott tájékoztatást a szén-monoxid-mérgezések leggyakoribb okairól, a megelőzés lehetőségeiről, illetve a veszélyes gázkoncentrációra figyelmeztető készülékek beszerzésével összefüggő tapasztalatokról.

nest okos füst co-riasztó, szén-monoxid-érzékelő

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a katasztrófavédelem 2012 óta minden olyan helyszínen szemlét tart, ahová szén-monoxid jelenléte miatt riasztottak tűzoltóegységet. 2012-ben az érintett otthonok csak 17 százalékában volt szén-monoxid-érzékelő, az arány az idén már elérte az 58 százalékot.

A veszélyes gáz miatt 2012-ben 192, 2013-ban 342, tavaly már 430, az idén pedig csak október közepéig 283 alkalommal riasztották a tűzoltókat, s az idén eddig 220-an szenvedtek mérgezést – írta az OKF. A belélegzett mérges gáztól évente tucatnyi ember veszti életét – tették hozzá.

A szén-monoxid veszélyes mértékű feldúsulásának okai között a nyílt lánggal égő fűtőberendezés műszaki kialakítása, az elmaradt karbantartás, valamint az elégtelen levegő-utánpótlás szerepel, de a rendszeres kéményseprői ellenőrzés hiánya is bajt okozhat – írták.

hirdetés
Szén-monoxid-mérgezés

Kattintson a nagyobb képért!

 

 

Az OKF a közleményben idézte Koszorús László Gáspár fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkárt, aki az eseményen egyebek között azt hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy mindenütt legyen szén-monoxid-érzékelő, ugyanakkor figyelmeztetett arra, még ma is sok a megbízhatatlan készülék a boltok polcain. (A fogyasztóvédelem tavalyi próbavásárlásain, illetve ellenőrzésein negyvenkét termékből mindössze tizenkettő bizonyult kifogástalannak). Ezért tanácsos mindig tüzeléstechnikai szakboltban megvenni az érzékelőt. A megbízható termékek listája megtalálható a fogyasztóvédelem honlapján.

Az OKF azt írta, hogy a hatóság által elvégzett teszteken megbukott érzékelők egy része nem jelezte a szén-monoxid életre is veszélyes koncentrációját, míg a többi akkor is jelzett, amikor nem volt gáz a környezetében. Mivel ezeknek a termékeknek van szavatossági idejük, a lejáratot követően újat kell vásárolni. A készüléket egyébként szemmagasságban, a tűzzel működő fűtőeszköztől egy méterre, lehetőleg nem sarokban kell elhelyezni ahhoz, hogy az a legnagyobb biztonságot nyújtsa – hívta fel a figyelmet a fogyasztóvédelem tanácsaira alapozva a katasztrófavédelem.

energiaoldal.hu – MTI

 

Kapcsolódó cikkek
A szén-monoxid-érzékelőket is ellenőrizniük kell a kéményseprőknek

A belügyminiszter új rendelete arra kötelezi a kéményseprőket, hogy az éves kéményvizsgálatok során a szén-monoxid-érzékelők működését is ellenőrizzék. Szakértők szerint Elolvasom

Miért mellőzik a szén-monoxid-érzékelőket?

Ismerik, de nem feltétlenül veszik komolyan az emberek a szén-monoxid-mérgezés veszélyét - derült ki a Lánglovagok Egyesület közvélemény-kutatásából, amely a Elolvasom

Csalók a TIGÁZ-DSO Kft. ellátási területén!

Ismét csalók jelentek meg a TIGÁZ-DSO Kft. ellátási területén, akik a vállalat munkatársainak kiadva magukat szén-monoxid riasztó készülékek értékesítésével próbálják Elolvasom

A fürdőszobákban nyáron is gyilkolhat a szén-monoxid!

Októbertől áprilisig szinte minden nap érkezett hír szén-monoxid-mérgezéses esetekről, vagy éppen arról, hogy a jól kiválasztott és megfelelő pontra felszerelt Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?