Eltűnt maláj gép: valakinek nem érdeke az ügy felderítése

Egyre inkább úgy tűnik, hogy valakinek nem áll érdekében a két éve eltűnt maláj utasszállító rejtélyének megoldása – mondta Pető György légi közlekedési szakértő az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában.

A szakértő hangsúlyozta, hogy a Boeing-777-es repülőgép hatalmas, és „van rajta technika bőven”, ezért meg lehetne találni.

A Malaysia Airlines 370-es járata. kép: wikipedia

A Malaysia Airlines 370-es járata. kép: wikipedia

Az Indiai-óceán légterét sok állam katonasága figyeli profi berendezésekkel, így nehezen hihető, hogy ismeretlen az utasszállító utolsó pozíciója. Amíg ugyanis repül egy gép, addig sugároz radarjelet – tette hozzá.

Pető György szerint mindebből az következik, hogy valaki több információt birtokol, mint amennyit elmond.

Szerdán Liow Tiong Lai, Malajzia közlekedésügyi minisztere azt mondta, hogy nagy valószínűséggel egy Boeing-777-es repülőgép roncsdarabjára bukkantak Mozambik partjainál. Ha ez bebizonyosodik, akkor nyilvánvalóan a két éve eltűnt, MH370-es maláj utasszállító egy darabjáról van szó, mivel ez az egyetlen Boeing-777-es típusú gép, amelynek nyoma veszett a térségben.

hirdetés

A Malaysia Airlines repülőgépe Kuala Lumpurból indult Pekingbe 239 emberrel a fedélzetén 2014. március 8-án, de egy órával a felszállás után eltűnt a radarok képernyőjéről. Az intenzív kutatások ellenére sokáig semmilyen nyomát nem találták. Tavaly júliusban azonban a Franciaországhoz tartozó, indiai-óceáni Réunion szigetén már partra sodródott egy roncsdarab, s francia szakértők azóta megállapították, hogy ez valóban a maláj géphez tartozott.

Az energiaoldal.hu néhány hete számolt be arról, hogy egyes feltételezések szerint a rejtélyes körülmények között eltűnt utasszállítón egy új akkumulátor-technológián dolgozó kínai mérnökcsapat is utazott, és iparági pletykák szerint a titkos akkumulátor-technológia miatt tűnt el a Maláj gép.

Egy külföldön élő, elektromos autók fejlesztésével foglalkozó szakember hívta fel a figyelmünket az ágazati pletykára, miszerint a gépen számos kínai mérnök utazott, valamint nagy mennyiségű akkumulátort is szállítottak.

A név nélkül nyilatkozó szakember szerint állítólag ezek a mérnökök egy új akkumulátor technológián dolgoztak, és nem kizárt miattuk „kellett” a gépnek nyomtalanul eltűnni. Szintén iparági pletyka, hogy az általuk fejlesztett új akkuk is a gépen voltak.

Annyit sikerült megtudnunk, hogy a gépen valóban 152 kínai állampolgár is utazott, és a maláj hatóságok 2014 március 21-én elismerték, hogy a nagy mennyiségű lítium-ion mobiltelefon-, és számítógép akkumulátort is szállított.

energiaoldal.hu – MTI