Energetika: szerelem első látásra ALTEO, Energiewende

Ifj. Chikán Attila pénzügyi vonalról érkezett az energetikába. A váratlan találkozásból szerelem lett első látásra, ami a mai napig tart. A vállalatvezető hatalmas szenvedéllyel beszél a napjainkban zajló energetikai fordulatról, amelynek hullámain igen sikeresen hajózik az általa irányított ALTEO Group is, amely a közelmúltban jelentette be, hogy nyilvános részvényértékesítést tervez. Az önmagát alapvetően hedonistának tartó ifj. Chikán Attila hobbija a gasztronómia és a család, de ha teheti, szívesen beül a zongora mögé is.

Igaz a pletyka, hogy akár zongoraművész is lehettél volna?

Tűrhető zongorista talán igen, de nem voltam kiemelkedően tehetséges. Hat évig zongoráztam, ami nem olyan sok, de azért már kezdtem elfogadhatóan játszani. Voltam is a tévében kisgyermekkoromban egy ifjú tehetségeket bemutató műsorban, valamikor a hetvenes évek végén. Végül az úszás miatt abbahagytam a zongorát, az is elég időigényes volt.

fotó: Energiafigyelő/Takács Zoltán

fotó: Energiafigyelő/Takács Zoltán

Úszni még mindig tudok, de zongorázni már nem. Komolyzenét ugyanakkor a mai napig örömmel hallgatok. Egy dolog maradt még meg a zongorából: nagyon szeretik a gyerekek, hogy hallás után az egyszerűbb népdalokat le tudom játszani, eléneklik, amit tanultak az oviban, én meg kísérem őket.
Maradt az energetika és a vállalatvezetés?

Ez azért egy hosszú út volt. Egyetemistaként igazából a befektetői világ érdekelt, a pénzcsinálás, és egy ilyen cégnél szerettem volna dolgozni. Tőzsde-pénzintézet szakon végeztem a külkeren, a közgázon pedig vezetésszervezés-vállalatértékelést tanultam. Abszolút abba az irányba mentem, hogyan lehet valakinek a pénzét megtérülő módon befektetni. Édesapám arra kért, hogy legalább egy évig dolgozzak egy termelő vállalkozásnál, így lett az első munkahelyem a Zwack.

Ami még mindig messze van az erőművek és a megújuló erőforrások világától…

Az akkori főnököm onnan egy amerikai alapkezelő céghez ment, amelynek voltak energetikába befektető alapjai is. Ő csábított oda át engem is vezető pénzügyi elemzőnek. Így meg kellett tanulni sok mindent az energetikáról. Fizikakönyveket vettem, zaklattam a türelmesebb mérnök kollégáimat, magyarázzák el, hogy ha ez itt bemegy, akkor ott miért amaz jön ki. Elkezdtem megérteni a rendszereket, megtetszett az a statikus dinamizmus, ami az iszonyatosan masszív, hatalmas fundamentumokkal rendelkező iparágból fakad, és ami egy hatalmas dinamizmussal párosul.

kép: Alteo

kép: Alteo

Sorra jelennek meg az izgalmas, új technológiák és folyamatok: az Energiewende (a német energetikai fordulatra használt kifejezés – a szerk.), az okosenergetika. Számomra az energetika az okos megoldások és az innováció, valamint a fundamentumok egészséges ötvözete, ami nagyon izgalmas, mert nincs két egyforma év. Kihívásokkal jár, de óriási lehetőségeket is rejt. Az ALTEO pedig pont erről szól, biztonságosan, megfontoltan működik, de ha kell, akkor dinamikusak, és gyorsak vagyunk. Tudunk dönteni, mozdulni, merünk vállalkozni, hiszen még a vállalat szó is erre utal, ez az ereje.

Elképzelhető, hogy valaha is hűtlen leszel az energetikához?

Nem hiszem, a család mellett ez a második szerelmem, és a szerelmeit nem hagyja el az ember.

Térjünk át kicsit más vizekre.  Aki követi a magyar energiaszektor híreit, az egyre többet és többet találkozhatott az elmúlt években az ALTEO Group nevével.  A legutóbbi nagy dobása a vállalatnak a Sinergy megvásárlása volt az ELMŰ-ÉMÁSZ csoporttól, és a tőkepiaci szerepüket is szeretnék aktívabbá tenni. Ennyire pörög az energetika?

Nem nagyon van olyan az energetikával foglalkozók között, aki ne érezné, hogy most fontos dolgok történnek. Valami olyanban vagyunk benne, amiről száz év múlva a történelemkönyvek is írni fognak. Most alakul át az energetika.

kép: Alteo

kép: Alteo

A mamutvállalatok, nagy rendszerek, hatalmas megszokások és igazságok világából 21. századivá válik, amikor adott esetben minden csak két percig tart, nincsenek örök elfogadott alapvetések és igazságok, hanem minden folyamatosan változik, fejlődik, újjáalakul.

Hol van ebben a változásban az ALTEO helye?

Az ALTEO küldetése, hogy segítsen az iparvállalatok-nak megtalálni az új rendszerben a saját energiastraté-giájukat, azokat a megoldásokat, amelyek mentén sikerrel illeszkedhetnek be ebbe a megváltozott rendszerbe. Ez a jövő, és azok a vállalatok, amelyek ebben jól mozognak, a szükségből előnyt tudnak kovácsolni. Szeretnénk ebben részt venni erőmű-építésekkel: okos erőműveket, kis erőműveket, virtuális erőműveket, megújulóenergiás erőműveket építünk. Igazából arra megyünk, amerre a világ is halad.

hirdetés
kép: Alteo

kép: Alteo

Mi egy olyan hajó vagyunk, amelynek van motorja, de alapvetően egy áramlat hátán úszik stabilan. A motor azért kell, hogy időnként bekapcsoljuk, és gyorsabban haladjunk, mint ahogy az áramlat vinne.

Mit jelent ez konkrétan?

Az energetikában is létezik egy fenntarthatósági háromszög, amely a következő elemekből áll: költséghatékonyság, ellátásbiztonság és klímavédelem. Ennek a háromszögnek van egy területe, ezen belül pedig minden vállalatnak van egy optimumpontja, ahol mindhárom paraméter tekintetében kielégítően teljesít. Ezt igyekszünk megtalálni velük együttműködve, és segíteni nekik végrehajtani azokat az intézkedéseket és fejlesztéseket, amelyek eljuttatják őket erre a pontra. Ez a 21. századi energetika legfontosabb alapvetése – minden testre szabható és alakítható. Erről már sokan írtak, de hogy valójában mit jelent, és milyen előnyökkel jár, azt kevesen gondolják végig.

Ennek a háromszögnek fontos elemét jelentik a megújuló energiaforrások is. Szerinted melyik megújuló energiaforrásban van a legtöbb lehetőség?

Világszinten én a napenergiában, általában a háztartási méretű megoldásokban látok nagyon sok potenciált. De a szélben is még mindig nagyon sok lehetőség rejlik.

A többi keményebb dió, mert a biogáz és biomassza alapú megoldások hamarabb elérik a korlátaikat az tüzelőanyag-igényük miatt. A rendszerszabályozási igény csak egy időleges korlát, mert látszik, hogy a villamosenergia-rendszer irányítók is folyamatosan fejlődnek. A 10-20 évvel ezelőtti rendszerirányítók és a maiak műszaki lehetőségei között ég és föld a különbség. Sokkal magasabb tudásszinttel, sokkal gyorsabb reagálással, profibb módon tudják a rendszereket ma már kezelni. Ez a folyamat nem fog megállni, hanem együtt halad majd a megújulókkal.

Németország mégis korlátozni akarja a szélenergia térnyerését 2,8 gigawattban, mert már annyira magas az aránya, hogy nincs rá felkészülve a rendszer.

Egész pontosan az új erőművek rendszerbe lépését akarja korlátozni.

Túllőttek a célon?

Nem mondanám. Németországban már most is kicsivel 30 százalék alatt van a megújuló energiaforrások részaránya, ezt akarják 40-45 százalékra feltolni. Azért korlátozzák most az új erőművek rendszerbe lépését, hogy ez ne legyen több az egészségesnél. A 40-45 százalék pedig egészséges és reális célkitűzés ma már.

Ti is ennek mentén építitek fel az energiatermelő-portfóliótokat?

Hasonlóan gondolkozunk, igen. Arra figyelünk, hogy egyensúlyban legyenek földgázalapú és megújulós erőműveink, kapacitásaink. Ez azért fontos különösen, mert hosszú távra tervezünk, és a kötelező átvétel megszűnése utáni működtetésben a megújulóknak és a földgáznak van egy közös szerepe.

fotó: Energiafigyelő/Takács Zoltán

fotó: Energiafigyelő/Takács Zoltán

Ügyelünk arra, hogy egyik se legyen túlsúlyban a másikhoz képest. Ez országos szinten is igaz. Megújuló technológiákon belül el tudnék képzelni olyat, hogy valamire azt mondjam, hogy már túl sok van nekünk belőle. De azért jelen pillanatban ez még nincs így, most még azt mondom, hogy biogázt, biomasszát, adott esetben geotermiát, vizet, napot, szelet mind tudunk, és szeretnénk csinálni. Van egy elképzelésünk, hogy mennyi lenne a túl sok, de ott még nem tartunk. A megújulók kapcsán egy dologra kell nagyon odafigyelni, a méretre. Ha túl kicsi valami, akkor nem térül meg, ha túl nagy, akkor meg nem megújuló. Kétszáz kilométeres körből napi nyolcvan kamionnal szállítani a biomasszát szerintem nem megújuló. Kétmillió embert kitelepíteni, és elárasztani több ezer négyzetkilométert nekem nem megújuló. Fontos, hogy akkora legyen, hogy több környezeti előnnyel járjon, mint amennyi kárt okoz. Ott vannak például a vízerőműveink. Ezek arra valók, hogy egy egyébként meglévő adottságot kihasználnak egy nagyon minimális környezeti beavatkozással. Sőt, azt kell mondjam, hogy kifejezetten esztétikus, és kellemes történetet jelentenek, ráadásul az árvízvédelemben is jelentős szerepük van. Ausztria például tele van ilyen mini vízerőművek-kel. Ott senki nem mondja, hogy ezek a kicsik károsítják a környezetet. Szinte bármelyik átlagos osztrák kisvárosban megtalálod valahol a vízerőművet. Olyan pedig nincs, hogy ott jó a technológia, itthon pedig káros.

Takács Zoltán

A teljes interjú az Energiafigyelő magazin 2016/2. számában olvasható.

Energiafigyelő magazin 2016/2. szám