Energiatermelő roncsautók

Pozitív példával állhatunk a világ elé: olyan hulladékhasznosító komplexum épült Fehérvárcsurgón, amely képes a roncsautók és elektronikai hulladékok 95 százalékos újrahasznosítására. Ilyen létesítmény még egyetlen más országban sem létezik. Meghaladtuk a korunkat: a roncsautó-szabályozás csak 2015. január 1-jére teszi kötelezővé az ekkora mértékű újrahasznosítást.

A történet még 2009-ben kezdődött, amikor az Alcufer Kft. zúzó- és darálóüzemet hozott létre a Fejér megyei településen 2,3 milliárd forintos beruházással, amit 417 millió forinttal támogatott az EU. Ebben a roncsautók és elektronikai hulladékok fémtartalmát, vagyis a termék háromnegyedét lehetett újrahasznosítani. Az átadott üzemrész 250 millió forintos uniós támogatással, 880 millió forintból épült, s ez már ipari méretekben biztosítja az eddig kizárólag lerakókba jutó elektronikai hulladékok hasznosítását – tudtuk meg Hankó Gergelytől, az ÖKO-Pack Nonprofit Kft PR és Marketing vezetőjétől.

hirdetés

A projekt során felépített egyik ezer négyzetméteres csarnokban egy gépsor segítségével a korábban lerakóba kerülő maradékokat válogatják szét fémre, kő- és betonfrakcióra, valamint műanyag- és gumihulladékra. Utóbbiakat a másik csarnokban speciális technológia alkalmazásával dolgozzák fel. A végtermék olaj lesz, amit egy későbbi fejlesztés után villamos energia termelésére használnak majd fel.

Feladat bőven akad, az 1985-1990-ben gyártott autók 70-75 százaléknyi fémet tartalmaznak. A prototípus végre megvan, jöhet a többi hulladékhasznosító komplexum!

forrás: szabadfold.hu

Vélemény, hozzászólás?