Európában is először! Elektromos hajók versenye a Balatonon (videó)

Húsz villanymotorral hajtott hajó rajtolt el a Zöldszalag Regatta nevű versenyen, a Balatonkenese – Siófok és Balatonfüred között kijelölt pályán.

Elektromos hajóknak rendeztek tájékozódási versenyt a Balatonon – összesen 20 hajó állt rajthoz. Hasonló viadal sem itthon, sem Európa más országaiban nem volt még. A Zöldszalag Regattát azzal a céllal szervezték meg, hogy népszerűsítsék a tavon az elektromos hajózást, mivel robbanómotorral hajtott járművet csak különleges engedéllyel lehet használni – hangzott el az m1 Híradójában.

kép: elektromosyacht.hu

Zarándy Bernadett ötödmagával készült a viadalra. Hajójuk 34 láb hosszú és 32 akkumulátorral működik.

„Ez az, amit egy nő képes egyedül elvezetni, jó társaságot szervezni rá, ahol nem kell dolgozni, tehát a meló hiányzik a vitorlásokkal szemben, de az élmény hatalmas” – fogalmazta meg az elektromos hajózás előnyeit Zarándy Bernadett.

A szervezők célja az volt, hogy minél több emberrel megismertessék az elektromos hajók előnyeit.

kép: elektromosyacht.hu

Az elektromos hajók egyre népszerűbbek a Balatonon is. Vannak akik a már le is cserélték hagyományos vitorlásukat.

Egy kisebb hajó ára nagyjából annyi, mint egy középkategóriás autóé, a nagyobbak annyiba kerülnek, mint a hasonló méretű vitorlások, egy egész éjszakás feltöltés pedig körülbelül kétezer forinttal növeli a villanyszámlát. Az elmúlt 6-7 év alatt több mint hatvan ilyen hajót bocsátottak vízre a Balatonon.

kép: elektromosyacht.hu

hirdetés

„Nagyon-nagyon sokan tudják, hogy a Balatonon és más magyarországi vizeken hál’istennek tilos robbanómotoros hajókkal hajózni, az elektromos hajók erre jelentenek alternatívát azoknak, akik szeretnének a víz közelébe kerülni” – vélekedett Viszkei András, a verseny szervezője, a WIA elektromos hajók gyártója. Az e-hajókat bármely kikötőben fel lehet tölteni a 220 voltos hálózatról, de speciálisabb töltőállomásai is vannak a tónak. – Ezek annyival tudnak többet, hogy a későbbiekben a nagyobb teljesítményű lítium-akkumulátorokat kiszolgáló áramerősség előállítására is képesek. Keszthelyen és Siófokon is található ilyen, hamarosan pedig Kenesén is lesz – mondja.

A belépő szintű elektromos hajók ára három-négymillió forint, de jóval drágább modellek is léteznek. A magyar gyártmányú elektromos hajók ára kedvezőbb a külföldi társaknál, legyen szó elektromos vagy robbanómotoros hajóról. Ami a vitorlásokat illeti, ugyanakkora összegért kaphatjuk meg mindkét típust, így a döntés nem pénztárca, hanem szemlélet kérdése.

Mivel a Velencei-tavon és a Balatonon is tilos a robbanómotoros eszközök használata, az elektromos jacht nagyszerű új alternatíva a csendes hajókázásra. A legkisebb típushoz pedig még csak vezetői engedély, vagy hajólevél sem szükséges, derül ki.

kép: elektromosyacht.hu

Három típust gyártanak az elektromos hajókból:

WIA 205 (20,5 láb hosszú, 6 utas részére)
WIA 265 (26,5 láb hosszú, 9 utas részére)
WIA 345 (34,5 láb hosszú, 12 utas részére)

Súly: 900 kg – 4,5 tonna (típustól függően)
Motor: 3,9Kw, 12kW illetve 2×11 kW
Akku: 240 Ah-s akkuk, sorba kötve
Max sebesség: 14-16 km/h

forrás: hirado.hu, balatonfuredma.hu, elektromosyacht.hu