Faapríték vagy földgáz? Alternatív fűtési módok II.

A jövő energiaellátásának fenntarthatóságára a megoldást egy jól megtervezett, és alapvetően a megújuló energiaforrásokra alapozott rendszerelmélet jelenthetné.

Az Európai Unió megújuló energiahasznosítási irányelveivel hazánk energiapolitikája is megegyezik. Jelenleg Magyarországon a megújuló energiát használó rendszerek aránya 6,5 %, 2020-ra 13%-ra kell megnövelni. A műszaki és üzemeltetési tervezésen túl nagyon fontos a társadalmi elfogadtatás és megismertetés is.

kép: briomassza.hu

Magyarország viszonylatában a biomassza rendszerek bevezetésével a következő előnyök realizálódhatnak:

 • javulhat a környezet állapota,

 • klímaváltozás szempontjából nem, vagy a fosszilis energiahordozóknál lényegesen kisebb mértékben terhelik a környezetet, ezáltal hozzájárulnak a Kiotóban vállalt kötelezettség betartásához, illetve a nemzetközi piacokon értékesíthető CO2 megtakarítás keletkezhet,

 • fosszilis energiahordozót válthatnak ki, ezáltal mérséklődhet a hagyományos energiahordozóktól való energiaimport-függőség,

 • az import terhek csökkennek, ezáltal javulhat a fizetési mérleg egyensúlya,

 • új munkahelyek keletkezhetnek,

  hirdetés
 • növelheti a hozzáadott értéket, a GDP-t és az exportot,

 • elősegítheti a mezőgazdasági struktúra megváltoztatását, ami kedvezően hat a vidéki élet minőségének a növelésére és a lakosság helyben tartására,

 • a megújuló energiahordozó-felhasználás növelése új, magas szintű technológiák alkalmazását teszi lehetővé,

 • az egyébként környezetterhelő anyagok (pl. szennyvíziszap) energiává történő átalakításával jelentősen csökkenthető a környezet terhelése.

kép: briomassza.hu

Magyarországon jelenleg létrejött és üzembe helyezett biomassza erőművek: Borsodi Erőmű összesen 1 112 MW, Bakonyi Erőmű, Oroszlányi Erőmű 240+84 MW, Pécsi Erőmű és még sorolhatnánk. Kisebb fűtőművek megvalósítása is megszaporodott az elmúlt 10 évben: Baján, Pannonhalmi Apátságban, Miskolcon, Szentgotthárdon, Mátészalkán, Pornóapátiban, Szombathelyen, Körmenden és a folyamatban lévő Egri rendszerrel folytathatnánk a hosszú sort. Szadán is egy hasonló kisebb fűtési rendszer létrehozásán dolgoznak a gödöllői egyetem szakemberei és a szadai Polgármesteri Hivatal képviselői.

Az említett rendszerek nagy sikerrel működnek évek óta. A biomassza kazánt alapvetően a helyben feleslegessé vált nyesedék összegyűjtésével, valamint a szomszédos településekről gally és fahulladék befogadásával és a „faapríték piacról” való felvásárlásával lehet ellátni.

Lesták Imre

agrármérnök

Brio-Massza Kft.

www.briomassza.hu

Forrás: favago.net, biomasszaeromuvek.hu, stilblog.hu