Fellendíti a nemzeti parkok látogatottságát az ökoturizmus

Az ökoturizmus több egyszerű kirándulásnál, ugyanis a túrázás élménye mellett, szolgáltatásokat is nyújt a turistáknak. Az érdeklődőket látogatóközpontok, tanösvények és interaktív kiállítások várják a hazai nemzeti parkokban. Karlné Menráth Réka a Rádió Orient műsorában elmondta, az ökoturizmus hazánkban 10 éves múltra tekint vissza. A nemzeti park osztályvezetője emellett a szemléletformálás és ismeretterjesztés fontosságáról is beszélt.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park osztályvezetője kiemelte, a nemzeti parkok lehetőségeinek, kínálatának és reklámtevékenységének növekedése 10 százalékkal emelte a látogatottságot. Országosan 1,5 millióan, a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban 180 ezren vettek részt a programokon. „A látogatószám emelkedésével a második helyre került a nemzeti parkunk” – tette hozzá a vendég.

kép: dinp.nemzetipark.gov.hu

kép: dinp.nemzetipark.gov.hu

A közigazgatási rádiójának vendége a helyi természetvédelmi látogatóközpontokat és természetvédelmi bemutatóhelyeket is leírta. Példaként Budapest barlangjait, a két éve felújított, interaktív kiállítással és felszíni pihenőparkkal bíró Szemlő-hegyi-barlangot és a Pál-völgyi-barlangot említette meg. Emellett az uniós pályázatból felújított, panorámaterasszal és gyíkbemutatóval büszkélkedő Sas-hegyi Látogatóközpont, az esztergomi Kökörcsin Erdei Iskola, a néphagyományokat bemutató Ócsai Tájház és a Pilisi len Látogatóközpont is várja az érdeklődőket.

kép: dinp.nemzetipark.gov.hu

kép: dinp.nemzetipark.gov.hu

hirdetés

A Duna-Ipoly Nemzeti Park 17 tanösvénnyel rendelkezik. Karlné példaként a Nagykovácsiból induló Sisakvirág tanösvényt, a Jókai-kert kőpark útját és a nemzeti park területén található strázsahelyi és börzsönyi tanösvényeket emelte ki. A természetvédelmi terület emellett szervezett túráknak is otthont ad. „Az év során több mint 100 túránk van. Ilyen a dinnyési gólyaköszöntő túra, a víz világnapjának programjai és az Alcsúti Arborétum megtekintése” – hangsúlyozta.
A nemzeti parkok fontos feladata a szemléletformálás és az ismeretterjesztés. Karlné Menhárt Réka kiemelte, feladatuk a gyerekek természet iránti nyitottságának fenntartása és továbbfejlesztése. A tudatosabb szemléletformálás érdekében családi napokat szerveznek, emellett jó kapcsolatot ápolnak a zöld óvodákkal és az ökoiskolákkal. „Fontos, hogy ne csak beszéljünk a gyerekekhez, hanem a gyakorlatban is megmutassuk nekik az ismereteket. Az interaktivitás éppen ezért kiemelt szerepet kap a helyszíneken. A mikroszkópok, az állati bőrök és trófeák mellett a pilisszentiváni Jági tanösvényen természetvizsgáló hátizsákkal indulhatnak felfedezőútra a gyermekek. Emellett Ócsán a vályogkészítés folyamatába tekinthetnek be” – mesélte a lehetőségeket a közigazgatási rádió vendége.

Az OrientPress közigazgatási rádiójának vendége a nemzeti parkos védjegyes termékek bevezetésének tervéről is szót ejtett. Karlné elmondta, hagyományőrző termékekről van szó, alapanyaguk a nemzeti parkokból származik. Hozzátette, a kezdeményezés pontos szempontrendszerét még nem alakították ki.

Június 7. és 16. között hetedik alkalommal rendezik meg a Magyar Nemzeti Parkok Hetét. A Duna-Ipoly Nemzeti Park egész héten színes programokkal készül. A természetjárók többek között a tiszakécskei szikes tavak, a Gödöllői-dombság, a Gerecse és a börzsönyi Csarna-völgy szépségeit tekinthetik meg. Emellett az év madarát, a Gyurgyalagot, valamint a gyógynövényeket is megismerhetik. A program kavalkádban történelmi túrák, régi turistaházak bemutatása és egy dömösi családi nap is szerepel – sorolta a lehetőségeket a vendég.

OrientPress Hírügynökség

Vélemény, hozzászólás?