Fogyasztásmérő házilag (videó)

A kereskedelemben kaphatók digitális fogyasztásmérők. Kivitelezésük köztes csatlakozóaljzatú. Áruk barátságos, de felmerül, hogy miután mindent megmértünk, mit kezdjünk vele. Közben pedig kínoz a kérdés, hogy érdemes-e lecserélni Szaratov hűtőszekrényünket egy „A” kategóriás modern készülékre (ami három év múlva javíthatatlanul elromlik) vagy mennyit fogyaszt a számítógépünk.

Ez utóbbi a legnagyobb talány, mert komponenseinek összeadott értéke a csúcsteljesítményre vonatkozik, viszont pasziánszozás közben jóval kevesebbet fogyaszt. Mennyivel?

Fogyasztásmérő házilag, csináld magadItt az idő eljátszani a gondolattal, hogy a fogyasztásmérőket kiváltsuk egy multiméterrel. Az esetek zömében ez nem pontatlanabb módszer, mint a kompakt készülékek. Lássuk a példákat.

Mindenek előtt megismétlem az előző írás figyelmeztetését: Ne sajnáljuk az időt, amíg egy biztonságos és stabil áramkört ki nem alakítunk. A szabadon lengő, csupasz vezetékvégek, rányomással rögzített mérőhegyek az áramütés lehetőségével fenyegetnek.

Fogyasztásmérő házilag, csináld magadOhmos fogyasztó mérése
Múltkor megmértük a feszültséget és az áramot is. A váltakozó áram teljesítménye P=U*I*cos φ. Tisztán ohmos terheléskor (az izzólámpa is ohmos jellegű fogyasztó): cos φ = 1. Kiszámoltuk, hogy a felvett teljesítmény 230V * 0.18A * 1 = 41.6W. Ekkora fogyasztás után számláz az áramszolgáltató.

Melyek az ohmos fogyasztók még? A vasaló, olajradiátor, bojler, grillsütő, hősugárzó, kávéfőző, elektromos tűzhely, kenyérpirító, egyéb fűtőszálas berendezések, valamint a világítótestek – kivéve a fénycsövet, mert az jellemzően induktív a fojtótekercs miatt.

Fogyasztásmérő házilag, csináld magad, diyIsmerjünk meg néhány kifejezést (Induktív fogyasztó, ohmos ellenállás, meddő teljesítmény, cosφ…) eredeti forrásból, hogy továbblépjünk az induktív elemeket is tartalmazó berendezések fogyasztásának megállapítására. Ha ezeket akarjuk kiszámolni, nem a klasszikus U*I képletet kell használnunk, hanem megszorozzuk még az egynél mindig kisebb vagy egyenlő cosφ értékével. Szerencsés esetben feltüntetik a fogyasztón, egyébként csak találgathatunk.

hirdetés

– villanymotorral működő gépek cosφ=0,3-0,8
– szünetmentes tápegység, inverteres hegesztő, mikrohullámú sütő, stb. cosφ=0,5-0,7
– fénycsöves világítótestek cosφ=0,2-0,3

Induktív fogyasztó mérése
Tesztalanyunk egy 1600 wattos porszívómotor. Kínából már 10 dollárért leszállítják, ha 10.000 darabot rendelünk. Adatlapja nem írja a cos φ értékét, jellemző értékeket keresgélve 0.71-et találtam elektromotorhoz. Jobb híján terjesszük ki erre a motorra is.

Végezzük el a mérést.

A hidegindítás nagy áramfelvétele (2A) után 1-ről felkúszik 1.8A értékre. Ez üresjárati teljesítmény, pusztán egy könnyű tengely forgatásával végez munkát. A korábban megállapított 235V megszorozva 1.8 Amperrel = 423 VA, ennyi hasznos munkát végez a porszívó.
Kérdés, hogy mennyivel pörgeti meg a villanyórát ez a munkavégzés? A motorokra jellemző, önkényesen vett cos φ=0.71-el elosztva megtudjuk, hogy 598W után fizetjük a villanyszámlát. Visszafelé is számolhatunk, azaz ha tudjuk, hogy a berendezés 1600W-ot fogyaszt, akkor a hasznos munkára fordított teljesítmény 1600*cos φ = 1136VA

Na, és mennyit fogyaszt a számítógépem? Nos, mivel a kapcsolóüzemű táp erősen kapacitív, illetve erősen induktív lehet a hálózati illesztéstől függően, ezért nem tudom, pedig érdekel. Viszont a kereskedelmi fogyasztásmérő sem érzékeli, hogy milyen típusú berendezést mér éppen, ezért lényegében mindegy, hogy vele, vagy pedig egy multiméterrel mérjük meg a P=U*I*? értétét.

forrás: furdancs.postr.hu