Földhő a gyakorlatban

Geotermikus energia gáz helyett – Egy megvalósult építkezés tapasztalatai

2010-ben kezdtünk családi ház építésébe kezdtünk és a következő év őszén be is költöztünk új otthonunkba. Tekintettel arra, hogy foglakozásomból kifolyólag erősen műszaki beállítottságú vagyok, a tervezés során alaposan mérlegeltem jövendő otthonunk építészeti és épületgépészeti megoldásait.

Szívem szerint passzív házat építettem volna, de a passzív ház olyan épületformát eredményezett volna, ami túl nagy kompromisszumot jelentett. Így építészeti oldalról 30 cm vastag égetett tégla falszerkezet és 12 cm vastag hőszigetelés, 3-rétegű hőszigetelő üveggel ellátott nyílászárók, valamint a helyiségek tájolása és optimális benapozása jelentik az energiatakarékosságot. A ház téli/nyári hőkomfortjának biztosítása geotermikus energia segítségével történik.

Szonda fúrás

A cca. 240m2 összterületű ház fűtése és használati meleg víz ellátása egy 2 kW elektromos fogyasztású, max. 11 kW-os hasznos teljesítményű hőszivattyúval történik, amely a földből a hőt 2 db 100 m mély furatba helyezett talajszondával vonja ki. A rendszer főbb adatait folyamatosan mérjük és regisztráljuk; ennek alapján az első fűtési szezonban a szondaköri víz átlaghőmérséklet megközelítőleg 7 oC /3 oC-ra, a ház fűtésköri 35 oC /30 oC-ra adódott, amely jól megközelítette a tervezés során meghatározott értékeket. A ház részleges fűtése teljes áramkimaradás esetén is megoldott, ugyanis a nappaliban egy cserépkályhát helyeztünk el.

Fűtés rendszer

A hőszivattyús rendszerekre jellemző viszonylag alacsony közeghőmérsékletek ennél az épületnél is energiatakarékos felületi hőleadó (padló és mennyezet fűtés, fan-coil berendezések) megoldásokat igényeltek. Ezek további előnye, hogy velük az épület a nyári szezonban is huzatmentesen temperálható. Nyári üzemben a hőszivattyú berendezés nem működik, a szondaköri folyadék egy passzív hőcserélőn keresztül direktben hűti a házban keringő hűtővizet. Így az áramfogyasztás csupán a keringtető szivattyúk energiaellátására (cca. 600 W) korlátozódik.

hirdetés

Plafonhűtés

A helyi szolgáltatóval GEO-tarifás (31,4 Ft/kWh) áramszolgáltatásra is szerződtünk, amely a hőszivattyús rendszer fogyasztását külön méri. A 2011/2012 évi fűtési szezonunkban a teljes GEO áramfogyasztás 4.200 kWh, így az éves fűtési költség 132.000,-Ft-ra adódott.

A geotermikus rendszer kivitelezésének plusz költségeit a hatósági engedélyek, a szondafúrás, a szondacsövezés, a hőszivattyú berendezés és a vezérlő elektronika jelentették. Cserébe viszont nem került sor gáz közmű bevezetésre és nem volt szükség gázkazánra, ill. kéményre. Mindezek figyelembevételével a teljes épületgépészeti beruházás cca. 1,3 Mio Ft-al került többe a gázfűtéses rendszernél.

Gépészet modell

Csak a téli időszak fűtési költségeit figyelembe véve a gázfűtéses rendszerhez viszonyított megtérülési idő cca. 10 év, azonban a földhős szondakör segítségével az épület az egyre forróbb nyári időszakokban alacsony költség mellett hűvösen is tartható.

 

Kőszegi János

Veresegyház, 2012.03.10.