Fónagy: nem a nagyfogyasztók fizetik a rezsicsökkentést

Alaptalan, hogy a nagyfogyasztókkal és a közepes-, valamint a kisvállalkozásokkal fizettetnék meg a szolgáltatók a lakossági rezsicsökkentés árát – mondta Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára. A politikus közölte, Magyarországon versenyhelyzet van, és a Magyar Energia Hivatal is folyamatosan vizsgálja a szolgáltatókat, hogy ne terhelhessék át a költségeiket.

kép:Orient Press Hírügynökség

kép:Orient Press Hírügynökség

A kormány alapvető célja, hogy a családok helyzetén könnyítsen, és nem az, hogy a szolgáltatók profithelyzetét javítsa vagy a korábbi, számukra nagyon előnyös profitszerkezetet megtartsa.

hirdetés

„Az a feltételezés, mely azt mondja, hogy a szolgáltatók a lakosság számára nyújtott árkedvezményt azt a gazdasággal, elsősorban a nagyfogyasztókkal fizetteti meg, az szakmailag sántít.” A nagyfogyasztók versenyhelyzete ugyanis lényegesen erősebb, mint a családoké – tette hozzá Fónagy János.

Németh Szilárd, a rezsicsökkentést ellenőrző munkacsoport fideszes vezetője azt közölte, hogy a Főtáv és a fővárosi önkormányzat még az előző kormányzat idején kötött olyan, a politikus szerint, törvénytelen megállapodást, amelynek segítségével egy alapítvány működési költségeit is beépítették az árba. Ezzel csaknem négymilliárd forinthoz juttatták az alapítványt, ami Németh Szilárd szerint az árdrágítás bűntettét is kimeríti.

A képviselő közölte, több fogyasztóvédelmi problémát is felszínre hozott a rezsicsökkentés. Ennek nyomán feljelentés született a korábbi fővárosi távhődíj-megállapítás miatt, próbaperek indulhatnak bizonyos helyeken a szemétszállítás drágulásával kapcsolatban, továbbá még mindig vizsgálják a hibás formátumú rezsiszámlákat.
OrientPress Hírügynökség/MTI

Kapcsolódó cikkek
Áprilisi rezsicsökkentés: a szolgáltatók állják ezt a kört

Április 1-jétől újabb 6,5 százalékkal olcsóbbá vált a gáz ára a lakossági fogyasztók számára. A megjelent rendelet szerint az ebből Elolvasom

Biztonságosabbá válik a szolgáltatók számlázása

A távközlési-, valamint a gázszolgáltatóknak szeptember 1-jétől akkreditált tanúsító szervezet által kiállított tanúsítvánnyal kell igazolniuk a számlázási rendszerük biztonságát - Elolvasom

Ismét méri a fogyasztók elégedettségét az energiahivatal

Az idén ősszel is kérdőíves vizsgálatot indít a villamos energia és földgázfelhasználók elégedettségének felmérésére a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal Elolvasom

Mindenkinél lesz fűtés az ünnepi időszakban

Nem kapcsolja ki a 60 napon túl nem fizetőknél a gázt a Tigáz, a GDF Suez, az E.ON és a Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?