Gondolta volna? Európa egyik legbringásabb nemzete vagyunk!

Egy európai uniós felmérés szerint Magyarország bronzérmes kerékpárhasználatban, csak Hollandia és Dánia előz meg minket. A gyakoribb biciklizést több fejlesztés is segíti. 2010 óta több mint 530 kilométer kerékpárút épült. 2020-ig pedig újabb ezer kilométerrel bővülhet a hálózat.

Szinte percenként suhannak el a kerékpárosok Budapesten, a Múzeum körúton. A főváros egyik legforgalmasabb bicikliútján naponta csaknem ezren mennek végig. A belvárosban dolgozók közül sokan inkább így mennek munkába, minthogy a dugóban üljenek. ‘Gyorsabb, nincs akkora tömeg körülöttem rugalmasabb, tehát bárhova el tudok menni, nem kell alkalmazkodnom menetrendhez, meg hát addig is mozgok’ – mondta egy biciklis.

kép: aronman/indafoto.hu

kép: aronman/indafoto.hu

hirdetés

Egy felmérés szerint Magyarország az Európai Unióban bronzérmes a kerékpárhasználatban. Az Eurobarométer adatai szerint a magyarok 22 százaléka leginkább biciklivel közlekedik egy átlagos napon. Az első helyen Hollandia áll, Dánia pedig mindössze 1 százalékkal előzi meg hazánkat.

A szakértő szerint a nagyvárosokban egyre többen döntenek a két kerék mellett. Trend lett biciklizni. ‘A vidéki településeken egy stagnálást látunk, míg Budapesten egy nagyon erős növekedést látunk, ezt igazolják a kerékpárszámlálási adataink is. A Nemzeti Múzeum előtt évente triplázódott a forgalom az elmúlt 3 évben’ – közölte Dormán Emese, a Magyar Kerékpáros klub kommunikációs vezetője.

A gyakoribb kerékpárhasználat az új közbringa rendszereknek is köszönhető. A fővárosi BuBi például tavaly ősz óta működik. 76 állomáson 1100 bicikli várja azokat, akik szívesen közlekednének két keréken. Tavasszal pedig tovább bővül a rendszer: több mint 20 új állomás épül és plusz 50 kerékpárt is beszereznek. Emellett 2020-ig több mint ezer kilométernyi új kerékpárút épülhet az országban uniós forrásból. Ezzel ötezer kilométer fölé emelkedhet a bicikliút-hálózat hossza. ‘Főleg a nemzetközi kötelezettségeink illetve a kiemelt turisztikai célkitűzéseinkhez kapcsolódik ez, ami azt jelenti, hogy a Dunakanyarban lesz az eurovel 6-os úgynevezett európai út, amit megépítünk, emellett pedig Budapest és a Balaton közötti kerékpáros összeköttetést is megvalósítjuk’ – mondta Becsey Zsolt, államtitkár.

A tervek szerint több száz kilométernyi kerékpárút pedig teljesen megújul majd a következő 4-5 évben, köztük a Balatoni Bringakör is.

hirado.hu