Használt gumit az aszfaltba: „Környezetbarát termék” lett a MOL gumibitumen

A MOL által kifejlesztett útépítő anyag, a gumibitumen elnyerte a „Környezetbarát Termék” védjegyet.  A Környezetbarát Termék védjegyet azoknak a termékeknek ítélik meg, melyek életciklusuk egy vagy több szakaszában jelentős környezeti előnnyel rendelkeznek a piaci átlaghoz képest.

A MOL 2014 júliusában nyújtotta be pályázatát a nemzeti „Környezetbarát Termék” védjegy elnyerésére gumival kevert bitumen termékre. A pályázati anyag szakértői értékelése, a Környezetbarát Termék Nonprofit Kft. tanúsítói helyszíni ellenőrzése és a Földművelésügyi Minisztérium jóváhagyása után nyerte el a MOL gumibitumen a védjegyet.

Barta Géza_dr. Holló András_MOL gumibitumen

A MOL és a Pannon Egyetem által kifejlesztett és szabadalmaztatott ún. kémiailag stabilizált gumibitumen a meglévő útépítési kötőanyagokkal szemben költséghatékony és környezet- illetve felhasználóbarát megoldást kínál.

MOL gumibitumen

hirdetés

A MOL gumibitumen alkalmazásának előnyei, hogy a normál bitumenes úthoz képest hosszabb élettartam érhető el, ásványi anyaghoz való kiváló tapadása csökkenti a kátyúk kialakulásának esélyét, a forgalmi terheléssel szembeni jobb ellenálló képesség alacsonyabb fenntartási költséget eredményez. Emellett kisebb a menetzaj és nagyobb a közlekedésbiztonság a rövidebb fékút miatt.

MOL gumibitumen

A termékkel a használt gumiabroncsok környezetbarát újrahasznosítása valósul meg értékteremtő módon. A nemrégiben átadott villányi elkerülő útszakaszhoz közel 1000 tonna gumibitument használtak fel, amellyel mintegy 22 ezer használt gumiabroncs környezetbarát újrahasznosításához járul hozzá a MOL.

MOL gumibitumen használt autógumikból

Az elmúlt években elvégzett teszt jellegű útépítések és az aszfaltvizsgálati tesztek a normál bitumennél lényegesen jobb minőséget, a gumibitumen kiváló felhasználói tulajdonságait igazolták.

energiaoldal.hu

Kapcsolódó cikkek
Megerősítve: nincs tervben különadó kivetése az útépítő cégekre

Nem terveznek különadót kivetni az útépítő cégekre - erősítette meg Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a TV2 csütörtök esti Elolvasom

Megújulóban erősít a MOL

Három napelempark is épül hamarosan

Útépítésből szociális tűzifa

Szociális tűzifaként hasznosítaná az R67-es gyorsforgalmi út építésénél kitermelt faanyag jelentős részét Kaposvár, az erről szóló előterjesztést csütörtökön fogadta el Elolvasom

One comment

Vélemény, hozzászólás?