Házhoz mennek a szelektív hulladékért Budapesten

Március végén elindul Budapesten az úgynevezett házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszer, ami idővel a mostani szigeteket váltja fel.György István városüzemeltetési főpolgármester-helyettes szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, jelenleg 16 hulladékudvar és 903 szelektív sziget működik a fővárosban, utóbbiak tisztán tartása azonban napi probléma. Az új rendszer lényege, hogy a lakóházakon belül helyezik el a szelektív kukákat.

Március végén a főváros teljes területén megkezdik az új hulladékgyűjtő edények kiszállítását, a sárga fedelűekbe műanyagot és fémet, a kék fedelűekben papírt kell gyűjteni. Az üveget ezután is a hulladékgyűjtő szigeteken lehet lerakni, azok helyét azonban felülvizsgálják. Mintegy 403 ezer új tartály kerül a háztartásokhoz, a családi házak 120, a társasházak 240 literes gyűjtőket kapnak. A hulladék elszállítása a lakosságnak nem jár plusz költséggel.

MTI Fotó: Balaton József

MTI Fotó: Balaton József

hirdetés

A teljes rendszer kialakítása összességében másfél-két évig tart. György István kiemelte a lakossági együttműködés szükségességét. Példaként hozta, hogy Bécsben tíz lakosból nyolcan elkötelezettek a szelektív gyűjtés mellett és heten így is tesznek, míg Budapesten tízből heten elkötelezettnek vallják magukat, de csak hárman gyűjtik külön a hulladéktípusokat. Szavai szerint nagyobb környezettudatosságra van szükség a kérdésben.

MTI Fotó: Balaton József

MTI Fotó: Balaton József

A házhoz menő rendszerhez kapcsolódva hatvan új kukásautót is beszereznek, s mintegy kétszázzal bővítik a munkahelyek számát.A főpolgármester-helyettes arról is beszámolt, hogy új hulladékfeldolgozó üzemet is kialakítanának, a tervezett beruházás 11 milliárd forint lesz. György István tájékoztatása szerint a rendszer kialakítása 5,1 milliárd forintba kerül, amelynek 85 százalékát uniós pályázaton nyerte a főváros és a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. Jelezte: az új rendszer bevezetése 2015-től uniós kötelezettség.
MTI