HENES – Luxusautók gyerekeknek

Elektromos szervokormány, fedélzeti érintőképernyős médiaközpont, összkerékhajtás, lengéscsillapító, bőrülés, LED-es fényszórók. A Henes elektromos kisautói többet nyújtanak sok „valódi” személyautónál.

Nagyon mások ezek az autók, mint a lábbal hajtós Moszkvicsok vagy a vánszorgó elektromos modellek, amiket a legtöbben ismertünk eddig. Pontosan mivel is tudnak többet?

Hosszan lehetne sorolni… Egyik legfontosabb tulajdonságuk, hogy távirányíthatók, tehát egész kicsik is autózhatnak velük úgy, hogy közben kizárólag a szülő kontrollál mindent. Ez egy kis fogyasztású, 4.0-s Bluetooth-kapcsolattal, egy RC-távirányítóval működik.

Henes luxusautók gyerekeknek elektromos sportkocsi

Van egy vészmegállító gomb is: ha valami váratlan történne, ekkor elakadásjelzővel megáll az autó. Azt is előre jelzi, ha a szélére kerül a hatótávolságnak, ami kb. 50 méter. A következő szoftverfrissítéssel egy új funkció is érkezik, mégpedig az okostelefonos irányítás lehetősége. De természetesen – ha már elég nagy a gyerek és biztonsággal tudja irányítani – engedélyezhetjük, hogy ő vezesse, mégpedig úgy, hogy az autó minden jellemzőjét részletesen beállíthatjuk a nagyméretű érintőképernyőn, még a kormányszög állását is.

Mint egy luxusautónál vagy sportkocsinál?

Pontosan! Mivel ezek is egyfajta elektromos luxusautók, hamar rá is ragasztották a gyerek Tesla nevet. Bőr sportüléseket találunk bennük négypontos biztonsági övvel, a futóműve úgy van kialakítva, mint egy rendes felnőttautónak, lengőkarokkal, működő lengéscsillapítókkal, differenciálművel stb.

Henes luxusautók mehanika

Ezáltal hasonló élményt is nyújt vezetés közben. A tolatástól kezdve a manőverezésig, indexelésig nagyon sok mindent megtanulhatnak vele a gyerekek. Ebben nem csak gázpedál van, mint az egyszerűbb játékautókban, hanem fék is, és természetesen ezek működését is állíthatjuk annak megfelelően, ahogy a gyermek fejlődik, a gázreakció például három fokozatban állítható. A végsebességet is előre meghatározhatjuk 1 és 10 km/h között, öt fokozatban.

A gyerekek bele tudnak ebbe nyúlni?

Nem, minden le van kódolva, és csak szülői felügyelettel módosíthatók a funkciók. Ez egy Android-alapú szoftver, tehát le tudjuk védeni, mint egy okostelefont vagy tabletet. Tulajdonképpen ez egy teljes értékű 7 colos, érintőkijelzős tablet, ami az egész autó berendezéseit vezérli.

Henes tablet műszerfal

Wifin keresztül az internetre is tud kapcsolódni, úgyhogy akár filmet, mesét lehet nézni, vagy MP3-at hallgatni, akár USB-n keresztül pendrive-ról, az autó sztereó hangszóróin, merthogy azok is vannak, gyakorlatilag egy teljes multimédiás szórakoztatórendszer.

Említetted, hogy sok mindent meg tudnak tanulni vele a gyerekek az autózásból. Ez magára a közlekedésre is igaz?

A KRESZ szabályainak elsajátításában is hasznos lehet. Az autó bemondja és ki is írja, hogy mit állítunk be éppen. Egyelőre angolul, de ez nem baj, mert így a nyelvet is tanítja a gyerekeknek, de természetesen dolgozunk azon, hogy a magyar nyelv is elérhető legyen. Ezenkívül indexelhetünk, működő tolató- és féklámpák, LED-es menetfény és fényszóró található rajta.

Henes luxusautók gyerekeknek család

Mekkora gyerekeknek ajánlod?

Nagyjából kétéves kortól hétévesig, vagy inkább úgy mondanám, hogy a sportkocsi 30 kilóig, a terepjáró 35 kilóig használható. Ezt nehéz így meghatározni, ugyanis van olyan 4 éves gyerek, aki már olyan magas, hogy szűk neki az autó, sok 6-7 éves viszont kényelmesen elfér benne.

Hol érdemes használni?

Lakásban is lehet, de ahhoz jó nagy lakás kell.

Henes luxusautók gyerekeknek

Inkább kertben, járdán, szabadban lehet vele jókat autózni, vagy nagyméretű belső terekben, például csarnokokban, tornatermekben. Mi külön pályát építettünk ki nekik gokartkerekekből, ezzel szoktunk kitelepülni rendezvényekre. Például az Apák és fiúk napján is kint voltunk a Millenárison, és óriási sikerünk volt! Hamarosan érkeznek a közlekedési lámpák, KRESZ-táblák, úgyhogy a versenypálya mellett egy tematikus parkot is tervezünk kereszteződésekkel, gyalogátkelőkkel.

Zobin Dániel. fotó: Energiafigyelő/Takács Zoltán

Zobin Dániel. fotó: Energiafigyelő/Takács Zoltán

hirdetés

Ez lesz igazán alkalmas arra, amit kérdeztél, hogy mélyebben megismerkedhessenek a gyerekek a közlekedéssel.

Mennyit tudnak elmenni egy töltéssel?

Durván 8-10 kilométert, tehát kisebb túrákra is elég lehet. Alapvetően sokkal több ez, mint amennyit egy szülő általában sétálni szeretne. Körülbelül 4-6 óra kell a feltöltéséhez, normál 220 voltos hálózat elég hozzá.

Henes elektromos terepjáró gyerekeknek

Az akkumulátorcsomag egy gombnyomással kivehető, ezzel pedig meg lehet kímélni a téli időszakban. Ha ilyenkor bevisszük a melegre, és néha rátöltünk, évekkel ki tudjuk tolni az élettartamát, de ez minden akkumulátorra igaz, nem kedvelik, ha nem használják, ahogy a hideget sem. Zárt, zselés akkumulátorok vannak benne, mint a riasztórendszerekben, ezért nem is drága, körülbelül 3-5 évente kell cserélni. A motor szénkefementes, nem nagyon van, ami elromoljon benne. Persze, ha belehajtunk egy kerti tóba, akkor tönkre lehet tenni. Ha esetleg szükség lenne rá, az alkatrészellátást és szervizelést is mi biztosítjuk.

Honnan tudtad, hogy léteznek ilyen autók?

A bátyámnak született három kislánya, és elkezdtem nekik nézni ajándékokat. Általában szeretem, ha egy ajándéknak van valamilyen célja és haszna. Tehát nem akartam 26. kisbabát venni nekik, hanem olyasmit, amivel fel tudom készíteni őket az életre.

Henes luxusautók

Ez pedig a KRESZ és az autóvezetés miatt is tetszett, de mindenki tudja, hogy a jövő az elektromos autóké, efelé tartunk, de most még mindenki ódzkodik tőle. Nem csak az a baj, hogy drága, hanem félnek is tőle. Viszont aki már gyerekként találkozik vele, bátran fog elektromos autót venni a jövőben, mert megtanulja, hogy működik. Szeretek hosszú távban gondolkodni. Magyarországon már az ötéves távlat is soknak számít, annyira a holnapnak él mindenki, semmilyen előretervezés nincs.

Elon Musk, a Tesla vezetője mondta, hogy a mai fiatalok teljesen másképp gondolnak az autózás élményére, ők nem benzinszagra meg motorhangra, gépészetre vágynak, ezért már alapjaitól teljesen máshogy tervezték az autót, és annak is egy nagy tablet virít a műszerfalán.

Ez így van, a Henes kisautók is annyira előremutatók, mint a felnőttautók között a Tesla. Ezek már a következő generáció igényei szerint készülnek. Sokan furcsállották, mit keres egy nagy tablet a műszerfalon, de ma már szinte az összes drágább új autó ezzel jön ki. Persze ma még mondják a felnőttek, hogy motorhangot akarok, V6-os hangot, de a fiatalabbaknak ez nem annyira fontos. Európában sokáig ragaszkodtunk a mechanikus sebességváltóhoz, de aki használt már automatát, az általában könnyen lemond arról, hogy a dugóban kelljen nyomkodni a kuplungot.

Henes luxusautók gyerekeknek

Az elektromos autóknál sincs sebességváltó vagy kuplung, csak irányváltó, a kiállításokon azt tapasztaljuk, hogy a gyerekek egy idő után nagyon ügyesen tudnak tolatni. Tehát sokkal gyorsabban meg lehet tanulni azt, amivel az előző generáció még sokat szenvedett. Mire ők felnőttek lesznek, már ilyen autókkal fognak jogosítványt szerezni, és nem lesz stressz a rutinvizsga a számukra.

Mit szóltak a lányok az autóhoz? Nem volt furcsa nekik?

A legnagyobb meglepetés az, hogy a lányok sokkal jobban élvezik az autózást, mint a fiúk. A kiállításokon is ezt tapasztaljuk, hogy valamiért a fiúk bátortalanabbak, a lányok meg beülnek és mosolyognak, hadd szóljon!

Henes kislány

De miért?

Nem tudom, ez neveléstől is függhet, voltak fiúk, akik ugyanúgy élvezték, de nagy többségben a lányok sokkal jobban. Kevésbé ijednek meg tőle, hogy jaj, most mi lesz, ez gurul alattam, hiszen a kisebbeknél még mi irányítjuk. A lányok egyből feloldódnak, egyes fiúk kissé nehezebben barátkoznak meg vele.

Henes luxusautók gyerekeknek

Ez meglepő…

Igen, én is meglepődtem rajta. Sok aranyos jelenetnek vagyunk tanúi a kiállításokon, ahová járunk, a gyerekek alig akarnak kiszállni belőle.

Hogyan bírják az esőt, vagy a terepezést? Hol készülnek? Mennyibe kerülnek? Hogyan lehet tuningolni? 

További érdekes részletek az Energiafigyelő magazin 2015/2. számában!

Energiafigyelő Innovátor magazin 2015-2