Hőerőműből átalakított múzeum a sanghaji biennálé egyik fő látványossága

Hatalmas érdeklődés övezi a kortárs művészetnek szentelt sanghaji biennálét, amelynek apropóján Ázsia legnagyobb szépművészeti múzeuma és egy erőműből átalakított múzeum is megnyitotta kapuit a kelet-kínai metropoliszban.

Október elejétől március végéig több száz programmal – többek közt kiállítások, műhelyviták, szakmai előadások és beszélgetések sorával – várja a kortárs művészetek iránt érdeklődőket a 2012-es sanghaji biennálé. Az 1996-ban debütált rendezvénysorozat műfajában a legnagyobbá nőtte ki magát Kínában az évek során, amit az idei programösszeállítás is bizonyít.

Fő kiállításai négy témakör – a tömegeket motiválni képes művészek, a történelem újragondolása, az energiaátalakítás és a kommunikáció – köré épülnek fel, többek közt kínai, mexikói, amerikai, orosz, svájci, szlovén és brit művészek munkáit felvonultatva. A nemzetköziséget hangsúlyozandó harminc város – például Amszterdam, Barcelona, Berlin, Isztambul, Moszkva, Sao Paolo, Ulánbátor és Teherán – is bemutatkozik.

hirdetés

A biennáléhoz kapcsolódva tárta ki kapuit a Kínai Művészeti Palota, amelyet máris a New York-i Metropolitan Múzeum és a párizsi Musee d’Orsay riválisaként emlegetnek. A 2010-es sanghaji világkiállítás egykori Kína-pavilonjába megálmodott múzeum Ázsia legnagyobbja: 166 ezer négyzetméteren – 27 kiállítócsarnokban – jelenleg több mint másfél ezer műtárgy látható. A palota elsősorban a kínai modern művészetek eredetét és fejlődését kívánják bemutatni: külön termet kaptak a híres modern kínai festők, köztük Sanghaj nagyja, az illusztrációiról és karikatúráiról is ismert Cseng Si-fa (Cheng Shifa).

Az új létesítménybe kerülnek át a Sanghaji Szépművészeti Múzeum kiállítási tárgyai is.

Szintén a biennálé első napján nyitott meg az egykori hőerőműből átalakított, a “művészetek erőművéként” is emlegetett kortárs művészeti múzeum, amely 9 ezer négyzetméteren – 12 kiállítási téren – mutatja be az elmúlt 30 év legnagyobbjainak az alkotásait. Ez az első kortárs művészeteknek szentelt épület Kínában, amelyet teljes egészében az állam tart fenn.
A biennálé iránti érdeklődés óriási, amit a statisztikák is jól tükröznek: a művészeti palotát az első napon csaknem tízezren, a kortárs hőerőmúzeumot pedig több mint háromezren keresték fel.

MTI

Vélemény, hozzászólás?